• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Денис Шмигаль взяв участь у Конференції послів України «Війна і нові горизонти у світі»
опубліковано 23 грудня 2022 року о 21:31

Макрофінансова підтримка, залучення допомоги для енергосектору, стимулювання й страхування інвестицій та просування українських товарів на світові ринки — ключові напрямки дипломатичної роботи для посилення внутрішньої спроможності України. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму виступі під час Конференції послів України «Війна і нові горизонти у світі», що відбулась у Києві 23 грудня.

За словами Глави Уряду, цього року Україна зібрала 31,5 млрд доларів макрофінансової допомоги. Наступного року нашій державі потрібно близько 38 млрд доларів для покриття бюджетного дефіциту. Крім того, ще 17 млрд доларів необхідно для реалізації проектів швидкої відбудови.

«18 млрд євро макрофінансової допомоги обіцяє Європейський Союз. Близько 13 млрд доларів — США. Плідно працюємо з МВФ. До кінця першого кварталу розраховуємо на старт великої програми з фінансування України», — зазначив Денис Шмигаль.

Як відзначив Прем’єр-міністр, фактично 50% енергетичної інфраструктури України пошкоджено. Тому дипломати мають працювати також у напрямку постачання енергетичного обладнання. Допомогу в цьому напрямку, за його словами, вже надає Польща, Велика Британія, Литва, Латвія, Франція, Німеччина, Швейцарія, США, Канада, Азербайджан, Японія та Нідерланди.

Денис Шмигаль також підкреслив важливість стимулювання іноземних інвестицій та страхування військових ризиків.

«У найближчі 5-10 років усі інвестори будуть зважати на військові ризики нашої держави. Потрібно напрацювати відповідний інструмент у тих країнах, які опікуються своїм бізнесом через експортні та страхові агентства», — сказав Прем’єр-міністр.

Як відзначив очільник Уряду, для відбудови та відновлення Україні, за оцінками Світового банку, потрібні близько 700 млрд доларів протягом наступних 10 років. На його думку, ці кошти можуть бути залучені у вигляді проектів державно-приватного партнерства, конфіскованих російських активів, прямого фінансування міжнародних фінансових організацій, спеціальних програм тощо.

Серед іншого Прем’єр-міністр наголосив на потребі роботи дипломатичного корпусу щодо розширення українського експорту. За його словами, через руйнування виробництв та блокування українських портів, експорт скоротився більш ніж на 30%.

«Зараз ми розшиваємо логістику, працюємо над розширенням «зернового коридору». Необхідно працювати також над відкриття нових ринків збуту для експортерів та посилювати позиції в країнах, де ми вже присутні», — підкреслив Денис Шмигаль.

Зокрема, за його словами, необхідно посили роботу на традиційних експортних ринках, а також розширити географію торговельно-економічного співробітництва з країнами африканського регіону та Латинської Америки.

Під час виступу Прем’єр-міністр подякував дипломатам за зусилля, які вони докладають для перемоги України, та привітав із професійним святом.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux