• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Денис Шмигаль: Щодня воїни проливають кров за нашу свободу – маємо бути гідними цього подвигу
опубліковано 10 липня 2023 року о 08:48

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 7 липня 2023 року

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Кожен день українські воїни проливають кров за нашу незалежність і свободу, за європейське майбутнє нашої держави, за сильну Україну майбутнього.

Ми маємо бути гідними цього подвигу і вже зараз будувати таку нову країну. Ми маємо почати відновлення вже зараз. Не чекаючи завершення війни.

За останні декілька тижнів ми виділили регіонам 16 млрд 369 млн гривень субвенції на проекти відновлення та трансформації. Це дуже значна сума, яка дозволяє вже цього року показати дуже конкретні результати, які відчують всі українці.

Звісно, що пріоритет віддавався тим областям, які найбільше постраждали від злочинів та руйнувань російських варварів.

Київська область отримала 4,5 млрд грн.

Харківській області виділено 2,5 млрд грн.

Житомирській області — 1,5 млрд грн.

Запорізька та Одеська області отримали по 1 млрд гривень.

Сумська область — 837 млн грн.

Миколаївщина — 817 млн грн.

Полтавщина — 797 млн грн.

Дніпропетровська область — 663 млн грн.

Херсонщина — 563 млн грн.

Це топ-10 регіонів, яким виділили найбільше коштів. Весь цей ресурс виділяється не просто так, а під конкретні проекти та завдання, які стосуються критичної інфраструктури, соціальної сфери, підготовки до зими, відновлення життя у громадах. Але, на жаль, на місцях використання цих коштів відбувається занадто повільно.

Сьогодні провели нараду з керівниками ОВА, розглянули проблемні питання, з’ясували, що саме не дозволяє нам рухатися швидше. Вже на наступне засідання Уряду очікую від Міністерства інфраструктури та Агентства з відновлення проектів рішень, які дозволять пришвидшити процес відбудови.

Також працюємо над ліквідацією наслідків теракту на Каховській ГЕС. Понад 4 млрд гривень уже виділено. Зокрема, 980 млн було виділено Херсонській ОВА на відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів.

Сьогодні також виділяємо понад 340 млн гривень на аналогічне відновлення в Миколаївській області. Вже найближчим часом очікуємо від місцевих керівників конкретних результатів відбудови.

Важливим напрямком для реалізації відновлення залишається тісна співпраця та координація з нашими міжнародними партнерами.

Сьогодні маємо декілька нових домовленостей у цьому напрямку. Ухвалюємо рішення, які дадуть змогу залучити від Європейського інвестиційного банку додаткові 1,1 млрд гривень на два проекти, які також сприятимуть розвитку та відновленню українських регіонів.

Перший проект — це оновлення громадського транспорту, що передбачає закупівлю нових тролейбусів, трамваїв, ремонт інфраструктури та розвиток цифрових систем. Другий — це розвиток муніципальної інфраструктури, зокрема кошти на ремонт та модернізацію систем водо- і теплопостачання.

Зупинюся на ще одному сьогоднішньому рішенні Уряду, яке прямо не стосується відновлення, але є важливим елементом стійкості наших громад і регіонів. Сьогодні Уряд перерозподілить освітню субвенцію на 107 млн гривень. Близько 85 млн гривень ми спрямуємо додатково Херсонській області, аби провести всі необхідні виплати вчителям і, зокрема, заплатити відпускні учителям регіону, які перебувають у простої.

Наостанок. Не зупиняємося у розбудові цифрової держави та зручних доступних послуг для наших громадян. Сьогодні затверджуємо документ, який дозволить отримувати в ЦНАПах довідку про несудимість, а також послуги з прийняття теоретичного іспиту, необхідного для отримання посвідчення водія. Це допоможе покращити доступність і зручність для тих, хто хоче отримати водійські права.

Отже, працюємо далі.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux