• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Глава держави зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергетики
опубліковано 27 квітня 2022 року о 09:29

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаелем Маріано Гроссі, який перебуває в Україні з візитом.

Глава держави наголосив, що сьогодні, у 36-ту річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції, доводиться говорити, що світ знову опинився за крок від катастрофи через дії Росії.

«Для російських військових Чорнобильська зона та станція були нібито звичайною територією для бойових дій. Територією, на якій вони навіть не намагалися дбати про ядерну безпеку», – сказав Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі.

Президент зазначив, що під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ було обговорено рівень ядерної загрози, спровокованої Росією.

«Жодна інша держава світу після 1986 року не створила таких масштабних загроз для ядерної безпеки, для Європи та світу, які створила Росія з 24 лютого. Росія тримала в Чорнобильській зоні контингент з бронетехнікою, яка руйнувала поверхню ґрунту й піднімала в повітря надзвичайну кількість пилу, зокрема радіоактивних часток», – наголосив Глава держави.

Крім того, як повідомив Президент, окупанти зруйнували пункти дозиметричного контролю, розграбували систему контролю радіаційного стану.

«У Чорнобильській зоні російські окупанти розікрали, знищили і ядерну аналітичну лабораторію на території ЧАЕС. Для російських військових Чорнобильська зона і станція були військовим плацдармом так само, як і зараз плацдармом є територія Запорізької атомної електростанції. Ризик катастрофи є й від запуску Росією крилатих ракет, які пролітають над блоками атомних станцій», – зауважив Володимир Зеленський.

Він наголосив, що, зважаючи на рівень загрози, реакція на дії Росії була надзвичайною, і ця країна не має права перетворювати атомну енергетику на зброю, а також шантажувати світ ядерною зброєю.

«За все це має бути покарання. Ми сподіваємося на повну підтримку з боку МАГАТЕ і всієї міжнародної спільноти наших зусиль з гарантування ядерної безпеки в Україні, у Європі в умовах розв’язаної Росією війни та повної зневаги Росії до вимог радіаційної безпеки», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський зазначив, що світ має зупинити ядерний шантаж з боку Росії та відновити фундаментальні принципи ядерної безпеки й мирного використання атомної енергії.

«Ми також маємо спільно розв'язувати низку критичних питань, які обговорювали сьогодні. Це питання щодо позбавлення Росії непропорційного представництва в МАГАТЕ. Переконаний, наша держава має право бути представленою в раді керуючих МАГАТЕ. Ми поставили також питання про компенсацію Росією всіх збитків, завданих на наших ядерних об’єктах», – наголосив Президент.

За словами Глави держави, Україна запропонувала ініціативу щодо введення миротворців для гарантування безпеки Запорізької АЕС.

«Ця станція в жодному разі не може бути передана під контроль «Росатома». Ми обговорювали всі гострі питання ядерної безпеки, що виникли через агресію Росії проти України і внаслідок ядерного шантажу, до якого Росія послідовно вдається під час війни», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент нагадав, що в ніч на 4 березня, коли російські окупанти захоплювали Запорізьку АЕС, він проводив переговори з лідерами країн-партнерів.

«Телефонували всім, хотіли жорсткої реакції від світу. Ми всіх попереджали, що може бути нова ядерна катастрофа на Запорізькій атомній електростанції, яка одна – як шість Чорнобилів, і це може просто знищити Європу. Також ми говорили з паном Гроссі, що ми очікуємо сьогодні від світу, від його лідерів, від МАГАТЕ твердої, рішучої позиції, дієвої реакції, що дасть змогу забезпечити контроль України над Запорізькою атомною електростанцією», – сказав Глава держави.

Він наголосив, що Україна вестиме діалог з партнерами в МАГАТЕ й наполягатиме на заходах з відновлення ядерної безпеки Європи та всього світу.

Зі свого боку Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що сьогодні, у 36-річницю катастрофи, відвідав Чорнобильську АЕС, де подякував працівникам станції за їхню роботу, мужність і професіоналізм.

«Ми не могли собі уявити, що цей шлях заведе нас туди, куди ми не очікували потрапити, що він не скінчився і ще відбуватимуться трагічні події в цій зоні», – зауважив він.

Очільник МАГАТЕ наголосив на важливості подальшої співпраці та підтримки України у складні часи.

«Моє завдання, серед іншого, полягає в тому, щоб забезпечити те, що ядерні електростанції країни, які важливі у світі з погляду постачання електроенергії, не опиняться під загрозою. Саме тому МАГАТЕ перебуває в Україні й продовжуватиме свою роботу. Сьогодні ми погодилися, що будемо надавати допомогу й проводити спеціальну роботу з відновлення спроможностей інфраструктури, яка зазнала пошкоджень», – сказав Рафаель Маріано Гроссі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux