• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова Українського Парламенту провів зустріч з Президентом Чеської Республіки
опубліковано 26 квітня 2023 року о 08:42

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, у межах проведення Конференції голів парламентів країн ЄС, зустрівся з Президентом Чеської Республіки Петром Павелом.

Руслан Стефанчук від імені Українського народу та Парламенту зокрема, подякував Президенту, Чеській Республіці, Парламенту, великому чеському народу за сталу та потужну підтримку, яку Україна відчуває з першого дня повномасштабної війни.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили стратегічні задачі, які зараз стоять перед Україною. Особливо детально зупинилися на військовій підтримці України. Руслан Стефанчук закликав Президента Чехії стати основним амбасадором України у цьому питанні, адже, як професійний військовий, Петр Павел точно знає, чим і як найкраще допомогти сьогодні нашим Збройним Силам.

Також Голова Українського Парламенту закцентував увагу на питаннях євроатлантичного та євроінтеграційного шляху України, наголосивши, що «Україна зараз робить все можливе не тільки для того, щоб перемогти на полі бою, а насамперед для того, щоб стати чесним гідним членом як ЄС, так і Альянсу».

Окрім того, Руслан Стефанчук звернувся до Президента Чехії із проханням підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського та взяти патронат над одним із її пунктів.

Також співрозмовники зупинилися на питанні встановлення справедливості, яке, за словами Голови Парламенту України, включає нашу перемогу на полі бою, притягнення росії до відповідальності та відшкодування всіх завданих збитків.

«Чехія на всіх цих етапах стоїть поруч з Україною. Чеські друзі завжди будуть поруч з українцями. У найскладніші часи ви зробили неймовірне. І ми цього ніколи не забудемо», — підкреслив Спікер Українського Парламенту й вчергове запросив пана Президента до України із офіційним візитом, який стане «важливим актом солідарності з Україною чеського народу і Чехії в цілому».

Президент Петр Павел під час розмови наголосив, що дуже цінує та поважає таку високу оцінку допомоги нашій державі від його країни та чеського народу, який не міг вчинити по-іншому, і висловив впевненість у посиленні та зміцненні дружби наших народів й після війни.

«Наша співпраця останнім часом настільки інтенсивна, що навіть немає потреби проводити довгі розмови. Я дуже пишаюся тим, що чеське товариство відноситься до грони тих країн, які допомагають України від самого початку агресивної війни», — наголосив Президент Чеської Республіки.

Він також запевнив українського колегу, що Чехія повністю стоїть на боці України у питанні нашого поступу в ЄС та НАТО.

«Що стосується членства України у ЄС та НАТО, для нас це не питання «чи», для нас це питання — «коли». Ви будете мати нашу підтримку й надалі, а я особисто зроблю все, що від мене залежить для продовження нашої успішної співпраці щодо вступу України у ЄС та НАТО», — наголосив Петр Павел.

Він також додав, що НАТО і ЄС — це зона співпраці, партнерства, стабільності та спокою. І Чехія бажає, щоб ця «зона була якнайбільшою і щоб Україна була її складником».

«Тому ми будемо й надалі підтримувати Україну у військовому плані і будемо чекати на можливості співпраці після війни не лише на рівні Парламенту та Уряду, але й на рівні окремих міністерств. І це також є запорукою того, що перемовини про вступ України в ЄС будуть проходити більш успішно», — запевнив українського колегу Президент Чеської Республіки.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux