• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Асамблеї Португалії
опубліковано 05 травня 2023 року о 13:26

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Асамблеї Португальської Республіки Аугушту Ернешту Сантушем Сілвою, який перебуває з візитом в Україні вже вдруге, але вперше, як Голова Парламенту.

Руслан Стефанчук насамперед подякував португальському колезі за чудовий виступ під час пленарного засідання та щирі слова підтримки від Республіки та народу Португалії.

«Це справді історична для наших країн зустріч. Вперше в історії українсько-португальських відносин відбувається офіційний візит Голови парламенту в Україну. І особливо приємно бачити вас у складі такої великої багатопартійної делегації та відчувати, що, попри політичні погляди, питання України об’єднує увесь португальський Парламент», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він подякував також за всю ту сталу підтримку, яку Україна отримує від Португалії, особливо військову, як-от танків чи очікуваної партії бронетранспортерів, яка сьогодні є просто життєвою необхідністю для нашої країни.

«Вкрай важливо для нас — своєчасне та стале постачання боєприпасів та додаткового озброєння. Кожна військова допомога для України — це врятовані життя українців», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Також сторони зупинилися на реалізації та підтримці Португалією важливої ініціативи України — формули миру Президента Зеленського, яка, за словами Руслана Стефанчука, окреслює «наше бачення необхідних кроків, для забезпечення справедливого миру в Україні та безпеки для всього світу».

Голова Українського Парламенту подякував португальському колезі і за підтримку нашого євроінтеграційного та євроатлантичного шляху та закликав підтримати ці прагнення на рівні Асамблеї Португалії.

Під час зустрічі йшлося й про важливі для України політичні рішення, ухвалені Парламентом Республіки, зокрема, про підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення, приєднання Португалії до робочої групи зі створення спеціального міжнародного трибуналу для росії за скоєні в Україні злочини. Також Руслан Стефанчук закликав Асамблею Португальської Республіки до розгляду питання про визнання рф державою-терористом, а усіх її спеціальних військових агенцій, корпорацій, організацій, зокрема, й «вагнер» — терористичними організаціями.

Користуючись нагодою, Голова Українського Парламенту запросив португальського колегу взяти участь у другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, яка відбудеться цьогоріч у Празі.

«Ваш візит — це важливий прояв солідарності з Українським народом і підтримки у такий складний для нас час. Ваш виступ, важливі слова свідчать про велику дружбу між нашими народами. Переконаний, що співпраця між нашими парламентами буде такою ж потужною, якою сьогодні є співпраця між нашими народами», — підкреслив на завершення Голова Верховної Ради України.

Голова Асамблеї Португальської Республіки Аугушту Ернешту Сантуш Сілва запевнив українського колегу у подальшій підтримці України. Про це, за його словами, свідчить потужна делегація Парламенту Португалії, де є представники усіх політичних сил Асамблеї.

Він також наголосив, що саме співпраця двох парламентів є важливим чинником для подальшого майбутнього України як в ЄС, так і в НАТО.

«Наш Парламент готовий надати свій покроковий досвід на шляху до вступу в ЄС, зокрема, у підготовці технічних питань. Ці ідеї базові, прості, але вони дуже робочі і можуть привести до бажаного результату», — запропонував Голова Асамблеї Португалії.

Також він акцентував увагу на формулі миру Президента України Володимира Зеленського.

«Ми вважаємо, що про мир може говорити багато хто, але справжнє право говорити про мир має той, на чий мир зазіхнули інші. Ми гарантуємо вам підтримку, допоки росія не залишить усі окуповані території України», — підкреслив Аугушту Ернешту Сантуш Сілва.

Водночас він закцентував на важливому напрямі роботи з державами Глобального Півдня, де Португалія має багато механізмів впливу у питанні міжпарламентської співпраці з такими країнами, як Бразилія, Ангола, Індія, інші країни півдня, і готова працювати з ними на підтримку України.

«Ми використовуємо усі доступні нам механізми для того, щоб протистояти неправильним ідеям. Війна в Україні — це війна представників усіх європейських держав. Усі, хто підтримує справжній мир, незалежність, суверенітет, мають підтримувати Україну у її боротьбі», — наголосив Голова Парламенту Португалії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux