• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Керівництво Українського Парламенту прийняло делегацію Сейму Литовської Республіки
опубліковано 11 листопада 2022 року о 09:41

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Перший заступник Голови Українського Парламенту Олександр Корнієнко зустрілися із делегацією Сейму Литовської Республіки на чолі зі Спікеркою Сейму Вікторією Чмілітє-Нільсен. На початку зустрічі Руслан Стефанчук подякував литовським колегам за сталу та надійну підтримку України з перших днів війни як на внутрішній, так і на міжнародній аренах.

«Литва всебічно підтримує Україну. Мова про військову, макрофінансову, гуманітарну допомогу, прихисток українців, які рятуються від війни. Ви — законодавці моди у підтримці України. Україна високо цінує та вдячна за це», — наголосив Руслан Стефанчук.

Також він зауважив, що для поглиблення зв’язків двох країн та їхніх парламентів є важливим відновлення роботи Асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки, засідання якої відбулося сьогодні у Києві.

Руслан Стефанчук подякував литовським колегам за потужну підтримку України на її євроінтеграційному шляху. Він проінформував про стан виконання Україною семи вимог Європейської Комісії, необхідних для старту перемовин про повноцінне членство України в ЄС, та запевнив, що до кінця року Україна прагне виконати всі рекомендації.

Голова Українського Парламенту також зауважив, що Україна активно готується до вступу в НАТО, і тут будуть важливими рішення та резолюції Саміту країн-членів Альянсу у 2023 році у Вільнюсі.

«У напрямку ЄС і НАТО буде дуже корисна наша співпраця в частині експертної підтримки Парламенту України щодо проходження питань, пов’язаних з підготовкою необхідних законопроектів», — закликав литовських колег Руслан Стефанчук.

Також сторони обговорили можливу участь Литви у подальшій відбудові України, прийнятті рішень у посиленні санкційного тиску на рф та притягненні росії до відповідальності за всі злочини, які вона вчинила в Україні.

Своєю чергою, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко також підкреслив важливість міжпарламентських відносин України та Литви.

«Відносини наших парламентів традиційно активні, спрямовані на реальні і швидкі результати. Їх роль і результативність значно зросли з початку повномасштабного вторгнення. І рівень комунікації та співпраці, що відбувається між парламентами України та Литви, є прикладом того, як задуми та плани можуть швидко втілюватись у реальні дії та кроки», — акцентував Олександр Корнієнко.

Він також додав, що Україна високо цінує підтримку таких надійних партнерів як Литва на нашому євроінтеграційному та євроатлантичному шляху: «Мені як людині, дотичній до Парламентської асамблеї НАТО, важливо, що Україна — на шляху вступу до Альянсу. І зараз для нас дуже цінна підтримка партнерів, які доносять думку, що насправді Україна буде важливим членом НАТО. Рівноцінно як і щодо вступу України в ЄС. І ми щиро вдячні Парламенту Литви за підтримку України в обох цих напрямках».

Спікерка Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен зі свого боку висловила глибоку повагу та захоплення мужністю українського народу. Вона зауважила, що після першого візиту до України у березні, сьогодні була приємно вражена тим, що «Київ оживає». Однак, за її словами, після свого візиту до Київщини – містечок Бучі та Бородянки – була приголомшена наслідками російського терору.

«Ми бачимо тактику російських терористів. Саме тому дуже важливо не припиняти підтримку України, робити її сильнішою щодня. Послання, з яким ми приїхали, — литовський Парламент з вами!», — запевнила українських колег пані Спікерка.

Вона нагадала, що Сейм за останні місяці ухвалив чимало рішень та резолюцій на підтримку України, а це є свідченням того, що у литовському Парламенті панує «однакова підтримка і лідерів, і опозиції щодо допомоги Україні». Тому Литва і надалі буде брати активну участь у підтримці Україні у її боротьбі з агресором та подальшому відновленні звільнених територій, запевнила українських колег Вікторія Чмілітє-Нільсен.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux