• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Коментар стосовно ігнорування Російською Федерацією Наказу Міжнародного Суду ООН
опубліковано 19 квітня 2022 року о 13:32

Коментар МЗС України стосовно ігнорування російською федерацією Наказу Міжнародного Суду ООН

П’ять років тому, 19 квітня 2017 року Міжнародний Суд ООН у справі «Україна проти російської федерації» своїм Наказом зобов’язав росію «утриматися від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу» та «забезпечити доступність освіти українською мовою».

Заборона у 2016 році вищого представницько-виконавчого органу кримських татар стала черговим свідченням грубого порушення росією міжнародного гуманітарного права і прав людини, виявом расової дискримінації, елементом масштабної кампанії залякувань і переслідувань незгодних з окупацією півострова.

Міністерство закордонних справ України засуджує свідоме ігнорування російською федерацією Наказу МС ООН та продовження нею наступу на права етнічних українців та кримських татар в тимчасово окупованому Криму.

«Репресивні кампанії проти кримських татар, їх витіснення, позбавлення права володіти землею, примусова зміна російською окупаційною адміністрацією демографічного складу Криму має на меті зруйнувати ідентичність кримськотатарського народу», - зазначила перший заступник Міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Усі рішення так званих «судів» щодо заборони в’їзду на територію Кримського півострова на тривалі терміни лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу Рефату Чубарову, а також заступникам цього представницького органу - Ахтему Чийгозу та Ільмі Умерову вважаємо незаконними. Привертаємо увагу до чергового прикладу продовження Росією цілеспрямованого тиску на представників Меджлісу, яким став арешт першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла у вересні 2021 року – через кілька днів після його участі у Саміті Кримської платформи. Нині він поряд з понад 120 іншими українцями є політичним бранцем кремля.

Безкарність росії за її злочини призвела до свідомого нарощування агресії, аж до повномасштабної війни проти нашої держави та вчинення звірств в Україні з метою знищити український народ, культуру, самобутність, і зрештою – українську державу. Болісні кадри понівечених тіл та зґвалтованих мирних мешканців вщент зруйнованих міст, містечок, селищ Київщини – Бородянки, Бучі, Гостомеля, Ірпіня – це свідчення військових злочинів рф та російської агонії жорстоко знищити всіх і все українське.

Після 24 лютого 2022 року росія відкрито використовує окупований Крим та акваторію Чорного моря як один із плацдармів свого вторгнення в Україну, зокрема, для пересування своєї живої сили і техніки, запуску літаків, крилатих та балістичних ракет, утримання українських військовополонених. Триває також призов та мобілізація мешканців Криму до лав збройних сил рф.

Вдячні нашим партнерам за усю підтримку нашої держави у протистоянні збройній агресії росії. Закликаємо світову спільноту продовжувати тиск на росію з метою припинення нею війни щодо України, утисків українців та кримських татар в Криму, а також виконання Наказу МС ООН.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux