• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Мінстратегпром підтримав регату «Кубок Чорного моря 2021»
опубліковано 26 серпня 2021 року о 14:30

20-25 серпня в Одесі з нагоди 30-річчя Незалежності України відбулася регата крейсерсько-перегонових яхт «Кубок Чорного моря 2021». Цього року змагання пройшли за підтримки Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

У «Кубку Чорного моря 2021» взяли участь 31 яхта та екіпажі з Чорноморська, Дніпра, Південного, Одеси, Білгорода-Дністровського, Сергіївки (Одеська область).

Під час урочистого відкриття змагань на території Одеського морського вокзалу директор Департаменту європейської інтеграції та багатостороннього співробітництва Мінстратегпрому Дмитро Волошенков привітав учасників та гостей регати. Посадовець наголосив на важливості збереження найкращих традицій вітрильної школи в Україні та розвитку вітчизняного суднобудування. За словами Дмитра Волошенкова, одним із важливих для України завдань є відновлення ходових можливостей навчального барка «Дружба», що належить Національному університету «Одеська морська академія».

Згідно з регламентом, регата «Кубок Чорного моря 2021» включала сім перегонів.

Вночі проти 21 серпня на морському вокзалі Одеси стартували нічні перегони на довгу дистанцію – вони проходили по великому трикутнику Одеської затоки: Одеський порт – Банка Трутаєва (неподалік м. Південний) – Чорноморськ – Одеса.

Інші шість етапів пройшли на коротких дистанціях: Одеський порт – мис Великий Фонтан – Одеський порт.

Яскравим та незабутнім фрагментом цьогорічної регати, як для учасників, так і для гостей свята, стало залучення яхт 24 серпня до параду ВМС України в акваторії Одеської затоки.

Переможцями «Кубку Чорного моря 2021» у шести групах стали яхти «Касабланка», «Ніка», «Одіссей», «Світлана», «Гранат», «Маестро 2», у номінації за абсолютну швидкість – яхта «Maestro».

Цього року до організації «Кубку Чорного моря» долучилося Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, яке серед багатьох важливих пріоритетів у своїй діяльності приділяє велику увагу підтримці суднобудівній та морегосподарській сфері.

Довідково. Історія регати починається з 1973 року, коли за ініціативи директора Чорноморського яхт-клубу Павла Досіча перші яхтсмени вийшли на старт змагань. 2008-го регата отримала новий життєвий імпульс, коли Одеська обласна федерація вітрильного спорту організувала перегони до о. Зміїний. Відтоді регату приурочують до Дня Незалежності України, а змагання набувають дедалі більшого масштабу та визнання серед ентузіастів і професійних спортсменів.

Цьогоріч у регаті брали участь човни з цікавою історією. Це, зокрема, яхта «Шериф» Одеського морського торговельного порту, яку тричі поспіль визнавали переможницею малого Кубку Чорного моря в далеких 80-х роках минулого століття та багатьох міжнародних регат.

Яхта «Маестро 2» Одеського морського торговельного порту – переможниця Трансатлантичної гонки, присвяченої п'ятсотліттю відкриття Америки, що пройшла за маршрутом Христофора Колумба: Генуя (Італія) – Кадіс (Іспанія) – Лас-Пальмас (Канарські острови) – Сан-Хуан (Пуерто-Рико) – Нью-Йорк (США) – Бостон (США) – Ліверпуль (Велика Британія). Нагороди (каравели зі срібла 1492 року) за перемогу в найпрестижнішій регаті 20-го століття були вручені українським вітрильникам королем Іспанії Хуаном Карлосом у Ліверпулі (Велика Британія). Ці нагороди у вигляді трьох каравел Колумба знаходяться в музеї Одеського порту.

Окрім того, на яхті «Маестро 2» вперше в історії вітрильного спорту 1992 року було піднято прапор незалежної України.

Яхта «MAESTRO» – Чемпіон Європи 2018 року серед любителів по системі обміру ORC, Віце-чемпіон світу 2019 року серед любителів по системі обміру ORC.

Яхта «Посейдон» Чорноморського морського торговельного порту – неодноразовий призер всеукраїнських регат.

Яхта «ELIZ», що представляла морський торговельний порт «Южний», – призер всеукраїнських регат.

Серед учасників «Кубку Чорного моря 2021» також були легендарні яхти, які вибороли перші перемоги ще в 70-х роках минулого століття: «Ланжерон», «Гранат», «Фортуна».

У складі екіпажів яхт «Фортуна», «Гранат» і «Меркурій» перебували курсанти військових закладів Одеси – майбутні офіцери та захисники України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux