• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Озброєння, укриття, розмінування. Українська делегація побувала з візитом у штаті Арізона, США
опубліковано 06 грудня 2023 року о 09:04

Українська делегація у складі заступниці Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Ганни Гвоздяр, генерального директора Укроборонпрому Германа Сметаніна, його заступника Михайла Шевченка, головного спеціаліста Департаменту військово-технічного співробітництва Андрія Калішенка та Генерального консула України Дмитра Кушнерука 4 грудня відвідала штат Арізона, США. Там провели ряд зустрічей, де обговорювали питання розвитку виробничих спроможностей України у виготовлені озброєння, створення оборонних споруд та укриттів, а також участь американських науковців у розробках у сфері гуманітарного розмінування зокрема й співпраці американських та українських студентів технічних спеціальностей загалом.

Арізона - це штат, де зосереджені основні потужності оборонно-промислового виробництва компаній Сполучених Штатів Америки. Візит було організовано за підтримки Оборонно-промислової коаліції Арізони (Arizona Defense & Industry Coalition, AZDIC) – нагадаємо, з цією організацією у вересні 2023 року Мінстратегпром підписав Меморандум про взаєморозуміння. Ця бізнес-асоціація об'єднує понад дві тисячі потужних всесвітньо відомих оборонних компаній, які створюють передові оборонні технології.

В ході візиту українська делегація зустрілася з керівництвом будівельної компанії Diamond Age – генеральним директором Джеком Осланом та фінансовим директором Коулом Янгом. Ця компанія спрямовує свою діяльність на автоматизацію виробничих процесів, робить ставку на роботизацію та рішення для 3D-друку. 

В рамках зустрічі був підписаний Letter of interest щодо співпраці у створенні в Україні укриттів за допомогою 3D-принтеру. Також ішла мова щодо залучення таких технологій для зведення фортифікаційних споруд на лінії фронту. Джек Ослан заявив про готовність компанії вести співпрацю з Україною й намір виходити на український ринок.

З представниками Університету Арізони обговорювали співпрацю щодо гуманітарного розмінування. Зокрема, науковці університету передали власні ідеї й напрацювання в цьому напрямку, а також домовилися про обмін студентами технічних спеціальностей.

Також відбувся круглий стіл спільно з представниками компаній, які зацікавлені у співпраці з Україною, або вже співпрацюють з нами. Говорили про можливості цих компаній інвестувати у виробничі потужності України, створення спільних підприємств, про співпрацю на стратегічному й короткостроковому рівнях, розповіла заступниця Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр.

“Для нас дуже важливо не лише мати домовленості й посилювати відносини між державами, але й зміцнювати партнерство між оборонними індустріями. Що і є ключовою метою цієї поїздки. Мінстратегпром, будучи представниками делегації, тут виступає містком: між урядами держав та виробниками, між приватними підприємцями України й США: Raytheon, Diamond Age, Plenty, Dillon Aero, Bushtex, Leonardo, Empty Shell, Boeing, Serastar, Forced Physics, New Use Energy, MD Helicopters, Lynx Software, Lux Manufacturing. Тільки у синергії й спільній комунікації ми зможемо створити спільні виробництва, обміняємось ідеями, відшукаємо способи підтримати одне одного. Це і сприятиме зміцненню партнерських відносин між оборонними індустріями обох країн”, – говорить Ганна Гвоздяр.

Також українська делегація побувала на заводі Northrop Grumman - це американська військово-промислова компанія, що працює в галузі електроніки та інформаційних технологій, суднобудуванні, авіакосмічній галузі.

Ці візити відбулися в рамках і напередодні конференції «DFNC1: US Edition», що проходитиме 6-7 грудня у Вашингтоні. Він відбудеться згідно з домовленостями Джозефа Байдена та Володимира Зеленського й буде присвячений спільному українсько-американському виробництву озброєння. Учасниками стануть десятки представників українських та американських компаній ВПК та урядовці обох країн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux