• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
ПА НАТО ухвалила декларацію про підтримку євроатлантичного курсу України та протидію російській агресії
опубліковано 31 травня 2022 року о 12:13

27-30 травня у столиці Литовської Республіки — Вільнюсі — тривало засідання весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО. За його результатами ПА НАТО ухвалила декларацію, якою закликала уряди країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилити протидію росії.

«Весняна сесія ПА НАТО продемонструвала надзвичайну підтримку України, закріпивши її відповідним документом. Це має стати сигналом для путінського режиму та його прихильників, що повномасштабна неспровокована війна росії проти України, усі вбивства, катування та знущання, усе зло, яке несе своїми діями російська федерація, обов’язково будуть покарані», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Як зазначив Голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв, усі основні правки від української делегації було враховано: «Зрештою нам вдалося домогтися найбільш жорсткої декларації за весь час існування Асамблеї».

Зокрема, на офіційному вебсайті ПА НАТО зауважено, що понад 200 законодавців із приблизно 30-ти країн Альянсу НАТО одноголосно схвалили декларацію «Standing with Ukraine», якою «найсуворіше засудили війну, розпочату росією».

Серед пунктів, передбачених в ухваленій декларації, ПА НАТО вимагає підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції та наростити постачання важкого озброєння, зокрема, систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії, а також посилити обмін розвідувальною інформацією.

До того ж, документ закликає масштабувати руйнівні санкції проти росії та поступово відмовитися від імпорту вугілля, газу, нафти та урану з рф. Підтримка України також стосується і запровадження додаткових санкції проти російських олігархів, посадових осіб та їхніх сімей, а ще проти пропагандистів і державних ЗМІ.

Окрім того, ПА НАТО наполягає на висланні з країн НАТО російських дипломатів, які займаються ворожою діяльністю. Зокрема, це стосується розповсюдження ненависті, дезінформації та розпалювання конфліктів.

Окремо у документі акцентується на необхідності створення спеціального Міжнародного трибуналу для розслідування, кримінального переслідування та притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Акт також передбачає в оновленій Стратегічній концепції НАТО чітко визначити ревізіонізм та агресивні дії росії як безпосередню та головну загрозу євроатлантичній безпеці та посилити Східний фланг Альянсу. Це стосується й суттєвого зміцнення військового потенціалу НАТО, зокрема, ядерного, для стримування росії.

«Декларація ПА НАТО — це документ, на який в ухваленні своїх рішень зважають як у штаб-квартирі Альянсу, так й в урядах держав-членів НАТО», — наголосив Єгор Чернєв і додав, що ухвалення такого документа означає, що після повернення додому парламентарії лобіюватимуть це рішення у парламентах своїх країн, що важливо для ратифікації будь-яких документів, пов'язаних із підтримкою України та запровадженням санкцій проти росії.

Також він висловив вдячність польському колезі, Голові Постійної Делегації Польщі у ПА НАТО, депутатові Сейму Польської Республіки Міхалу Щербі за підтримку України на всіх рівнях: «Його роль у підготовці цієї історичної декларації ПА НАТО була неоціненною. Польща завжди може розраховувати на нашу взаємну підтримку та допомогу».

Зі свого боку, Міхал Щерба закликав країни Альянсу посилити гуманітарну та фінансову допомогу Україні, підтримувати ініціативу щодо притягнення російського та білоруського керівництва до відповідальності за міжнародним правом і домовитися про наступні кроки на підтримку шляху інтеграції України в НАТО.

«Наші українські друзі та партнери дали нам чітко зрозуміти: вони не здадуться. Так само не здамось і ми», — наголосив, зі свого боку, голова Парламентської асамблеї НАТО Джеральд Конноллі.

«Наші позиції на дипломатичному фронті суттєво зміцнилися, а стратегічна мета — вступ до ЄС та НАТО — стала ближчою», — зауважив Голова Постійної Делегації України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«Світ залишається на боці правди. Світ залишається разом з Україною. Кожне своєчасне рішення може врятувати життя і ми вдячні ПА НАТО за позицію та ухвалення такої важливої декларації щодо підтримки нашої держави», — акцентував Перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко. Він також наголосив, що Україна очікує, що через декілька тижнів на саміті НАТО у Мадриді будуть ухвалені стратегічні та сміливі рішення «для припинення цієї жорстокої війни та зміцнення безпеки України, а разом із нею — всього демократичного суспільства».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux