• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Війна Росії проти України змінить не лише геополітичні реалії, але і світову економіку та енергетичні ринки, – Денис Шмигаль
опубліковано 16 травня 2022 року о 08:44

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Кабінету Міністрів України 13.05.2022

Повномасштабна війна росії проти України стане новою точкою відліку у світовій історії. Процеси, які вже запустилися і ще будуть запущені, змінять не лише геополітичні реалії, але і світову економіку та енергетичні ринки.

Україна не один рік казала нашим партнерам, що росія — ненадійний постачальник енергоресурсів. Що залежати від неї в енергетичних питаннях — це загроза національній безпеці. Тепер росія знову намагається використовувати енергетичний вплив як зброю. Порушує зобов’язання та контракти. Відключає трубопроводи.

Росія зупинила поставки газу в Польщу та Болгарію. Тепер ми чуємо такі самі погрози в бік Фінляндії. «Газпром» також зупинив поставки в ЄС через польську газотранспортну систему та суттєво скоротив їх через українську. Російський газовий монополіст відмовляється заповнювати європейські газосховища, тисне на ціну на європейських ринках. З огляду на це, сподіваємося і будемо переконувати наших союзників, щоб нафтове та газове ембарго з’явилося вже в наступних санкційних пакетах.

У Плані відновлення України ми відводимо одне з центральних місць досягненню повної енергетичної незалежності нашої держави. Перш за все йдеться про суттєве збільшення власного видобуток газу, аби самотужки на 100% забезпечувати власні потреби. Ми довели, що здатні не лише самостійно забезпечити себе електроенергією, але й експортувати її в Європу. Це особливо актуально після приєднання української енергосистеми до європейської ENTSO-E. Цими днями наше державне підприємство «Укргідроенерго» почало експорт електроенергії в Молдову. У планах також відновити роботу додаткових ліній електропередач із Польщею для експорту української атомної енергії. Це сприятиме швидшій відмові Європи від російського газу.

Україна не тільки назавжди від’єдналася від енергосистеми з Росією та Білоруссю, але й назавжди позбавилися залежності від їхніх нафтопродуктів. Звичайно, це непросто для нашого ринку. Але Уряд щодня працює, аби паливо було в Україні в достатній кількості. Попрошу сьогодні першу віцепрем’єрку Юлію Свириденко прозвітувати з цього питання.

Додам лише, що сьогодні Уряд ухвалить документ, яким ми передаємо 172 заправки компанії Glusco в управління державної компанії НАК «Нафтогаз». Це також допоможе в подоланні дефіциту пального. У нас є рішення суду, яке передбачає передачу відповідного майна державі. Ми його виконуємо. Позиція тут чітка: активи росії та пов’язаних із нею компаній в Україні мають перейти нашій державі й будуть працювати на благо нашої країни та всіх українців.

Маємо сьогодні на порядку денному й рішення щодо відновлення перевірок у компаніях, які надають українцям комунальні послуги. Зокрема в енергетиці. Поясню, чому це рішення прийнято. На жаль, до Уряду надійшло вже не одне звернення від українців щодо необґрунтованих нарахувань. Тому тут треба швидко навести лад.

Перед тим, як перейти до порядку денного, ще декілька слів про розширення можливостей українського експорту. Перш за все нашої аграрної продукції.

Учора Єврокомісія анонсувала створення «ліній солідарності». Це маршрути, які дозволять прискорити експорт та роботу митниць між Україною та ЄС. Аби прискорити логістику, Єврокомісія також створить спеціальну платформу для спрощеного перетину кордону через «лінії солідарності» та рекомендуватиме учасникам ринку ЄС надати додаткові вантажні автомобілі й інші потужності для транспортування.

Крім того, Єврокомісія вже ухвалила рішення щодо укладення угоди з Україною та оновлення мапи Транс'європейської транспортної мережі. Тобто ми не лише значно розширюємо можливості для нашого експорту, але і продовжуємо максимальну інтеграцію у європейські проекти. Це вкрай важливо на шляху нашого повноцінного членства в ЄС.

Отже, продовжуємо разом працювати для нашої перемоги. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux