• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Прем’єр-міністр України, керівництво ЄС та Світового банку презентували звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення»
опубліковано 09 вересня 2022 року о 16:35

Вартість потреб на відбудову та відновлення України, згідно зі звітом «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA), оцінюється в понад 349 млрд доларів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-виступу на презентації звіту RDNA, що відбулася в Брюсселі 9 вересня за участі Віце-президента Європейської комісії Мароша Шефчовича та Віце-президента Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анни Б’єрде.

Прем’єр-міністр України підкреслив, що нагальне відновлення соціальної інфраструктури, підготовка до майбутньої зими, термінові ремонтні роботи, закупівлі газу, відновлення важливих транспортних шляхів є пріоритетом держави на найближчий період.

«Спільними зусиллями ми уже розпочали відбудову на деокупованих українських територіях, проте відновлення потребує комплексного підходу та мобілізації спільних ресурсів українського Уряду та міжнародних партнерів. Оцінка руйнувань та визначення потреб на відновлення, яку ми сьогодні презентуємо, закладає міцну основу для національного Плану відновлення та є передумовою його ефективного фінансування», — відзначив Денис Шмигаль.

За словами Глави українського Уряду, для вирішення першочергових потреб, відповідно до результатів оцінювання, Україні необхідно буде 105 млрд доларів у короткостроковій перспективі. Тільки на перший етап — rapid recovery — необхідно 17 млрд доларів, з яких Україна потребує 3,4 млрд вже в найближчі три місяці: «Ми сподіваємося на таку підтримку і закликаємо наших партнерів з G7 та ЄС, МВФ та Світового банку підтримати відповідні проекти відновлення вже зараз».

Денис Шмигаль зауважив, що ця сума поки не відображає повною мірою масштабів руйнувань і втрат для України та закликав Світовий банк й інших партнерів зробити оновлення звіту регулярним.

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович зі свого боку відзначив, що треба буде консолідувати надзвичайні фінансові зусилля міжнародних партнерів для відбудови України й створення фундаменту вільної європейської країни, яка буде інтегрована у європейську та глобальну економіку.

Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде зазначила, що російське вторгнення в Україну й надалі призводить до жахливих втрат і перед Урядом постало завдання збалансувати відновлення з невідкладними потребами країни: «RDNA допоможе визначити пріоритети для відновлення, а ми продовжуємо підтримувати безперервність надання основних державних послуг».

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна бореться за демократію та спільні європейські цінності: «ЄС не несе таких жертв як Україна, але ми мобілізуємо всі наші інструменти для забезпечення найнагальніших потреб, у тому числі житла для внутрішньо переміщених осіб та відновлення критичної інфраструктури. З початку жорстокої та незаконної агресивної війни Росії проти України, ЄС мобілізував 10 млрд євро у вигляді фінансування, гуманітарної, екстреної та військової допомоги для України. У планах — виділення ще 5 мільярдів євро фінансування. ЄС буде проходити кожен крок з Україною у відновленні демократичної, незалежної та процвітаючої країни на її шляху до Євросоюзу».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux