• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Прем’єр-міністр України підписав колективний лист до глобальних компаній про необхідність боротьби з дезінформацією
опубліковано 29 березня 2023 року о 15:23

Відкритий лист до великих технологічних компаній, що працюють у сфері соціальних медіа

Шановні керівники великих технологічних компаній.

Ми звертаємося до вас із почуттям нагальності та закликом до дії. Демократії по всьому світу борються з дезінформацією, яка підриває наш мир і стабільність, і нам потрібна ваша підтримка, щоб вийти переможцями.

Технологічні платформи, подібні до вашої, стали віртуальними полями битв, і ворожі іноземні держави використовують їх для поширення неправдивих наративів, які суперечать повідомленням новинних агентств, що ґрунтуються на фактах. Дезінформація – один з їхніх найважливіших і найпотужніших видів зброї. Вона створює і поширює неправдиві наративи для стратегічного просування шкідливих цілей.

Молдова опинилася на передовій інформаційної війни з моменту жорстокого вторгнення Росії в Україну, її найближчого сусіда. Однак, усі наші країни також піддаються атакам, оскільки, хоча безпосередні цілі відрізняються, кінцеві цілі інформаційної війни є універсальними.

Іноземні інформаційні маніпуляції та втручання, включно з дезінформацією, застосовуються для дестабілізації наших країн, послаблення наших демократій, зриву вступу Молдови та України до Європейського Союзу і послаблення нашої підтримки України в умовах агресивної війни з боку Росії.

Соціальні мережі стали потужним каналом для поширення неправдивих і маніпулятивних наративів. Платна реклама та штучне просування на платформах Meta, включаючи Facebook, часто використовуються для закликів до насильницьких соціальних заворушень, перенесення насильства на вулиці та дестабілізації урядів.

Великі технологічні компанії повинні бути пильними і не дозволяти використовувати себе як засіб для досягнення таких цілей. Вони повинні вжити заходів для того, щоб їхні платформи не використовувалися для поширення пропаганди або дезінформації, яка пропагує війну, виправдовує воєнні злочини, злочини проти людяності або інші форми насильства.

Великі технологічні компанії повинні розширювати співпрацю та взаємодію з широким колом зацікавлених сторін – урядами, громадянським суспільством, експертами, науковими колами, незалежними ЗМІ та фактчекерами. Вони є важливими партнерами для ефективного реагування всього суспільства на цю загрозу.

Хоча похвально, що компанії, які працюють у сфері соціальних медіа, постійно оновлюють свою політику модерації контенту, вдосконалюють свої можливості модерації, застосовують маркування контенту або запроваджують обмеження на обмін контентом через додатки для обміну повідомленнями, потрібно зробити ще більше.

Кілька конкретних дій можуть допомогти нашій спільній справі:

Онлайн-платформи повинні вживати конкретних заходів, щоб запобігти використанню їхніх послуг як інструментів і засобів для досягнення зловмисних цілей. Це включає в себе утримання від прийому платежів від осіб, проти яких було введено санкції за їхні дії проти демократії та прав людини.

При просуванні контенту алгоритмічні розробки повинні надавати пріоритет точності та правдивості, а не заангажованості. Вони також повинні бути більш прозорими. Громадськість повинна знати про політику онлайн-платформ і про те, як вона реалізується. Вкрай важливо, щоб у дослідницької спільноти був вільний або прийнятний за ціною доступ до даних платформ для розуміння тактик і методів маніпулятивних кампаній та ворожих суб’єктів.

Платформи повинні виділяти достатній персонал і фінансові ресурси для ефективного реагування на виклики модерації контенту, особливо в складній сфері мови ворожнечі, де автоматизованих алгоритмів може бути недостатньо, а людська перевірка має вирішальне значення.

Платформи повинні протидіяти зростаючій загрозі демократії, яку становлять «глибокі фейки» та інші дезінформаційні матеріали, створені за допомогою штучного інтелекту, особливо з боку ворожих іноземних суб’єктів. Платформи повинні забезпечити чітке маркування «глибоких фейків» і текстів, написаних штучним інтелектом, для виявлення автоматизованих маніпулятивних кампаній. Таким чином, необхідні постійні інвестиції в інструменти для виявлення «глибоких фейків» і автоматично згенерованих текстів.

Для вирішення цих проблем потрібен послідовний глобальний підхід до регулювання і саморегулювання з боку великих технологічних компаній. Глобальне домінування обмеженої кількості гравців робить цю потребу ще більш нагальною.

Це заклик до дії, оскільки іноземні інформаційні маніпуляції та втручання, включно з дезінформаційними кампаніями, становлять загрозу для демократії, стабільності та національної безпеки. Великі технологічні компанії можуть стати важливими союзниками в наших спільних зусиллях по боротьбі з ворожими інформаційними атаками на демократії та міжнародний порядок, заснований на правилах. Ми закликаємо вас об’єднати зусилля з демократичними урядами та громадянським суспільством і працювати разом, щоб захистити цілісність інформації та гарантувати безпеку наших суспільств.

З повагою,

Дорін Речан, Прем’єр-міністр Республіки Молдова

Петр Фіала, Прем’єр-міністр Чеської Республіки

Едуард Гегер, Прем’єр-міністр Словацької Республіки

Кая Каллас, Прем’єр-міністр Естонії

Кріш’яніс Каріньш, Прем’єр-міністр Латвії

Матеуш Моравецький, Прем’єр-міністр Польщі

Інгріда Шимоніте, Прем’єр-міністр Литви

Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux