• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на форумі GLOBSEC 2022 закликав кожного зробити свій внесок у перемогу України
опубліковано 03 червня 2022 року о 09:03

Україна закликає партнерів на рівні урядів, місцевої влади, окремих компаній допомагати українським містам та регіонам. Це буде великий приклад солідарності, який продемонструє, що таке справжні європейські цінності. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України під час онлайн-виступу на форумі GLOBSEC 2022, що відбувається у Братиславі.

У дискусії на тему «Мобілізація підтримки для України» також взяли участь Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер і Прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш.

Денис Шмигаль звернувся до всіх, хто хоче і готовий підтримати Україну, користуватися платформою United24, аби зробити свій внесок у перемогу України.

«Уряд уже зараз запустив першочерговий етап відновлення на звільнених територіях. Прямо зараз ми ремонтуємо дороги та окремі будинки, проводимо розмінування, відновлюємо світло, газ та воду, будуємо тимчасове житло для тисяч людей, які його втратили. Тому ми просимо партнерів про допомогу», — зазначив Прем’єр-міністр України.

За оцінками Уряду, загальні втрати економіки України через війну вже сягають 600 млрд доларів.

Як зауважив Денис Шмигаль, попереду країну чекає величезний обсяг роботи.

«Адже ми не хочемо просто відновити цеглу і бетон. Ми хочемо збудувати нову державу. Тому план відбудови України пишеться за принципом «Build back better». Україна хоче застосувати унікальне поєднання підходів до відбудови», — підкреслив очільник Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, ідеться про регіональний і параметричний підходи. Перший передбачає шефство країн-союзників, міст-побратимів, міжнародних корпорацій над українськими регіонами та їхню допомогу з відбудовою.

«Наприклад, Греція заявляла про готовність долучитися до відновлення Одеси. Італія про готовність допомогти з відбудовою Маріуполя після його звільнення. Велика Британія висловлювала готовність підтримати відбудову Києва та Київської області. Данія — Миколаївщини. Естонія — Житомирщини», — сказав Денис Шмигаль.

Параметричний підхід, як відзначив очільник українського Уряду, є більш централізованим та розробляється Національною радою з відновлення, яку сформував Президент України.

«Україна після відбудови має стати новою державою. Повноправною частиною ЄС із новою економікою, новою інфраструктурою, новими можливостями», — підкреслив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер зі свого боку зазначив, що Україна — це частина Європи та Європейського Союзу. Він зауважив, що Словаччина пройшла євроінтеграційний етап двадцять років тому, і висловив впевненість, що Україна також впорається з цим на відмінно, оскільки має високу мотивацію та підтримку людей. Едуард Геґер закликав усіх допомогти Україні відстояти демократію та свободу.

Кріш’яніс Каріньш під час свого виступу підкреслив, що для Латвії не було складним рішенням підтримати Україну. За його словами, якщо Україна не переможе, то Європа не зможе почуватися в безпеці. Прем’єр-міністр Латвії наголосив, що українці надзвичайно сильні як нація, і це є спільним обов’язком допомогти Україні в цій війні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux