• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль: Україна має бути військово та економічно сильною
опубліковано 11 квітня 2022 року о 08:47

Промова Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Вітаю, шановні колеги, шановні українці.

Розпочинаємо засідання Уряду України. Дякуємо нашим захисникам і захисницями, що це можливо у форматі офлайн. Дякуємо захисникам і захисницями за те, що вже 45 днів вони захищають український народ, звільняють наші міста і наближають нашу перемогу.

Поки військові на передовій знищують ворогів, ми кожен на своєму місці робимо все, аби забезпечити наші сили оборони всім необхідним.

Вчора проводили зустрічі з керівництвом ЄС, а також із Прем’єр-міністром Словаччини. Вдячні за нову підтримку для України і за нові санкції проти Росії. Ми не збираємося зупинятися. Ще дуже багато роботи в обох цих напрямках.

Також учора Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала нашому Президенту опитувальник, який кожна країна має заповнити, аби отримати статус кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник заповнимо максимально швидко. Україна буде членом Європейського Союзу. Я в цьому не сумніваюся. Від нас із вами, колеги, багато в чому залежить те, на скільки швидко це станеться. Тому прошу приділити максимальну увагу цьому питанню.

Другий після армії пріоритет – це підтримка наших людей. По всій країні. Тих, хто вимушений був поїхати, і тих, хто залишився у своїх домівках. Підтримка грошима, житлом, їжею, ліками. Будемо робити все, аби ніхто не залишався сам на сам із цієї бідою.

Приймаємо рішення щодо продовження терміну отримання допомоги вимушеним переселенцям. Кінцевий строк тепер 30 квітня. Ідеться про програму виплат по 2 тисячі гривень дорослому та по 3 тисячі гривень дітям.

Також ми змінили порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Оформити статус переселенця тепер можна вже після працевлаштування.

Наступне рішення, яке стоїть на порядку денному, — це проект угоди щодо залучення пільгового фінансування від Уряду Канади в розмірі 500 млн канадських доларів. Кошти підуть у бюджет для фінансування першочергових потреб армії та наших людей.

Декілька годин тому на прохання кількох країн-членів, зокрема Канади, Міжнародний валютний фонд схвалив створення спеціального адміністративного рахунку для направлення прямої фінансової допомоги країн-донорів на допомогу Україні. І Уряд Канади першим спрямує 1 мільярд канадських доларів через цей рахунок.

Сьогодні подаємо на розгляд Президента проект Указу про створення Фонду відновлення України. Фонд буде функціонувати як консультативно-дорадчий орган при Президентові й буде забезпечувати координацію накопичення фінансових ресурсів для післявоєнного відновлення нашої держави.

У рамках Фонду передбачається створення 5 робочих груп, які відповідатимуть за різні напрямки — від комунікації з міжнародними фінансовими організаціями, комунікації з країнами-партнерами до збору коштів від приватних осіб і великих світових корпорацій і компаній. Наше завдання — консолідувати всі можливі джерела для відбудови нашої держави.

Також сьогодні подаємо на розгляд Президента Володимира Зеленського проект Указу про створення Національної ради з відновлення країни, яка буде займатись розробкою Плану післявоєнного відновлення та розвитку нашої країни.

План передбачатиме не лише конкретні кроки з відновлення та розбудови інфраструктури й житла, але й структурну модернізацію та перезапуск економіки на основі європейських стандартів і правил.

Україна прагне в ЄС. Україна має бути військово та економічно сильною. Українська соціальна політика має відповідати найкращим світовим стандартам. Українська економіка має бути новітньою та конкурентоздатною. Українці мають повертатись додому із-за кордону — тому що тут кращі умови для життя. Такі основні цілі ми ставимо для України після завершення війни.

Вдячний всім, хто вже допомагає робити це реальністю.

Дякую за вашу увагу.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux