• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Прем’єр-міністр України виступив перед депутатами Парламенту Французької Республіки
опубліковано 13 грудня 2022 року о 08:44

Шановний пане Голово!

Шановні голови політичних груп та комітетів!

Шановні депутати!

Саме зараз, коли я звертаюся до вас, на сході України відбуваються жорсткі бої. Ми продовжуємо захищати нашу незалежність кожен день та кожну годину в надскладних умовах повномасштабної російської агресії.

Російський режим не цінує людське життя. Він не цінує цінності демократії та свободи, які ми захищаємо сьогодні на фронті спільно з вами – нашими партнерами, з вашою допомогою та підтримкою.

Повномасштабна війна росії проти України триває вже більше 9 місяців. Відбуваються інтенсивні обстріли України, вбивства мирного населення, знищення великих і малих міст, сіл. І це – в Європі у 21-му столітті!

Не припиняються масовані ракетні атаки на критичну інфраструктуру України, яка забезпечує життєдіяльність населення, особливо в цей важкий зимовий період. Лише з 10 жовтня росіяни випустили понад тисячу крилатих ракет і дронів по цивільній енергетичній інфраструктурі. Російський режим таким чином хоче залишити нас у темряві та холоді. Що це, як не справжній терор?

Ми вітаємо прийняття низки рішень та резолюцій парламентськими асамблеями Ради Європи, НАТО, а також Європейським парламентом, де такі дії росії визнаються терором. Високо цінуємо, що ці рішення були підтримані й французькими парламентарями.

Пане Голово, ви взяли участь в історичному візиті, коли Голова Національних зборів Франції Яель Брон-Піве вперше відвідала Україну наприкінці вересня, і з якою ми зустрічалися у Києві. Цей візит став яскравим свідченням солідарності Французької Республіки з Україною, підтримки нашої незалежності та територіальної цілісності.

Ви відвідали Чернігівщину та на власні очі побачили руйнівні наслідки російської агресії. Я вдячний, що Франція бере активну участь у відновленні України, зокрема Чернігівщини та Київщини.

Війна триває, і ми все ще потребуємо підтримки та допомоги. Я хочу подякувати Франції за надання самохідних артилерійських установок «Цезар», які дуже добре себе зарекомендували. Українські бійці швидко їх освоюють. Дякую за комплекс повітряної оборони «Кроталь», який нам допомагає протистояти ракетному терору, а також за низку інших вкрай важливих озброєнь.

Однак в умовах ракетного терору росії проти критичної інфраструктури України ми потребуємо більше систем протиповітряної оборони. Ми маємо забезпечити максимально повний захист українського неба, щоб вижити. І з цією метою ведемо переговори з Урядом Франції про постачання в Україну систем протиповітряної оборони «МАМБА» (SAMP/T). Їх характеристики дозволять набагато більш надійно захищати критичну інфраструктуру України. Ми розраховуємо на вашу підтримку в цьому питанні.

Користуючись нагодою, я закликаю вас, пані і панове депутати, долучитися до повоєнної відбудови окремих міст та регіонів України. Просив би Вас сприяти в організації зустрічей у ваших регіонах, аби міста, муніципалітети, департаменти або регіони Франції змогли взяти під свій патронат окремі міста та регіони України, які постраждали від агресії росії. Маємо вже позитивний досвід партнерства з Київською та Чернігівською областями України у рамках президентської програми патронату. Тож сподіваюсь на вашу підтримку в цьому питанні.

Російські удари по нашій енергетиці, по наших енергооб’єктах не припиняються жодної доби.

Економічні втрати нашої держави внаслідок російської агресії вже сягнули понад 500-600 млрд євро. Пошкоджено близько 50% української енергетичної інфраструктури.

Ураження об’єктів енергетики відбулося в багатьох областях – це впливає на обсяг генерації і транспортування електрики, який забезпечує мільйони людей та базові комунальні послуги.

Сам факт, що росія вдалася до терору проти цивільного населення, водночас свідчить і про слабкість ворога. Вони не можуть перемогти Україну на полі бою і тому намагаються занурити нашу країну в темряву, голод та холод.

Російський терор має отримати потужну глобальну відповідь.

Ще навесні Україна запропонувала партнерам приєднатися до проекту відбудови України, оскільки вже тоді було очевидно, що це буде масштабний проект нашого часу – економічний, технологічний, соціальний. А головне – світоглядний.

Ключовими принципами відбудови України стануть сталий розвиток, інновації, розвиток зеленої енергетики, екологічне мислення, спрямованість на інтереси громад, реалізація принципів безбар’єрності, створення нових робочих місць і нових виробництв в Україні.

Ви знаєте, що Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу – це наш дороговказ і стимул для поглиблення співпраці.

Статус кандидата вимагає проведення реформ. Післявоєнна відбудова також вимагатиме реформ. Ці процеси вже поєдналися. Ми працюємо над посиленням наших інституцій, оновлюємо стандарти життя. Наша мета полягає в тому, щоб Україна стала найбільш зручною для життя і бізнесу.

Ми працюємо над вирішенням цього завдання. Нещодавно ми оновили законодавство, яке передбачає низку фіскальних стимулів для інвестицій у створення індустріальних парків. Сформований план імплементації всіх регламентів та директив ЄС у межах виконання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Україна – це Європа». Саме цю ідею Україна сьогодні захищає.

Сьогодні ми підійшли до моменту, коли можна сказати, що ЄС допоміг Україні провести трансформації, необхідні успішній європейській країні. Наступний необхідний крок – початок переговорів про членство України в Євросоюзі.

Наразі критично важливо зберегти той темп кооперації, якого ми досягли на сьогодні. Відкритість ЄС до подальших кроків суттєво мобілізує наші внутрішні політичні ресурси для повної трансформації країни в усіх сферах – від судової до екологічної.

До кінця цього року ми плануємо виконати рекомендації Єврокомісії, а наступного розраховуємо розпочати переговори з розширення.

Уряд України розробив дорожню карту щодо кожного пункту рекомендацій Комісії. Деякі з рекомендацій вже виконані, по деяких продовжується активна робота, і ми завершимо її найближчим часом.

У нас є політична воля та готовність усіх державних органів спільно працювати над швидким та якісним виконанням рекомендацій. Паралельно з цим процесом ми маємо готувати державу до переговорного процесу та структурних реформ.

Ми розуміємо, що процес приєднання до ЄС з повним доступом до спільного ринку раніше займав роки. Однак в умовах, коли війна росії проти України визначає майбутнє континенту, а Україна, захищаючи власний суверенітет, опинилась на передовій захисту європейських цінностей, важливо адаптувати всі процедури під вимоги сьогодення.

Саме швидкість і гнучкість в ухваленні рішень для підтримки України дозволяють нам сьогодні говорити, що війна завершиться перемогою України, а отже, і перемогою демократії над автократією.

Свою новітню історію Україна пише саме зараз. Україна визначилась. Ми – частина вільної та рівноправної європейської спільноти.

Україна та Європа сьогодні критично потрібні одна одній. Це - відновлення історичної справедливості та співпраця за формулою обопільної вигоди «win-win».

Для Євросоюзу Україна це:

- сильна армія та перспективи розвитку ВПК;

- це гарантії глобальної продовольчої безпеки;

- це ширші можливості для здійснення «зеленого переходу» та диверсифікація джерел енергії;

- це наявність в надрах України 117 зі 120 видів корисних копалин, що споживаються у світі;

- це потенціал розміщення європейських виробництв поряд із ринками збуту;

- це нова якість цифрового та кіберпростору.

Війна закінчиться і почнеться партнерська відбудова. Тут ми розраховуємо на максимальне залучення Франції.

Як і Франція, ми прагнемо сильної та економічно потужної Європи. Підтримка та інвестиція в Україну сьогодні – це забезпечення свого власного більш надійного та благополучного майбутнього вже у дуже близькому завтра. На благо нам з вами і нашим з вами дітям.

Сьогодні як ніколи влада в Україні стала об’єднаною та монолітною перед обличчям цієї війни. І ми закликаємо до цього цілий цивілізований світ — бути єдиними й непорушними перед лицем цієї безпрецедентної агресії у 21 столітті. Це єдине, що допоможе нам усім разом перемогти та відстояти демократичні цінності вільного світу.

Дякую за увагу! Слава Україні та Слава Франції!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux