• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем ООН у Києві
опубліковано 29 квітня 2022 року о 08:57

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем, який прибув до Києва.

Глава держави відзначив важливість візиту Генсека ООН до України, адже сьогодні саме наша країна захищає принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй.

Перед зустріччю з Президентом України Антоніу Гутерріш відвідав передмістя Києва та на власні очі побачив жахливі воєнні злочини Росії в нашій країні.

«Я вдячний пану Гутеррішу за його чітку й однозначну позицію щодо війни, розв’язаної проти України. Ми цінуємо ваші спроби задіяти механізми «добрих послуг» для деескалації ситуації. Потрібно використовувати кожен шанс, щоб досягти миру», – сказав Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Генеральним секретарем ООН.

За його словами, під час розмови сторони торкнулися питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів Росії.

«Моніторингова місія ООН з прав людини зі свого боку має продовжувати документувати всі злочини Російської Федерації, російських військових», – переконаний Глава держави.

Президент України та Генсек ООН також обговорили підтримку українців шляхом готівкових виплат, збільшення обсягів гуманітарної допомоги Україні, а також важливість залучення ООН до післявоєнної відбудови нашої держави.

Володимир Зеленський і Антоніу Гутерріш також приділили увагу питанню продовольчої кризи, спровокованої війною.

«Україна буквально дає хліб для майже 400 мільйонів людей на планеті. І вже зараз ООН визнає, що зростання цін на продовольство цьогоріч спричинить голод для мінімум 47 мільйонів людей у 81 країні світу», – сказав Глава держави.

Співрозмовники обговорили, як зробити все можливе, щоб Росія розблокувала українські порти для вивезення продовольства.

Зі свого боку Антоніу Гутерріш наголосив, що ООН вважає російське вторгнення в Україну порушенням територіальної цілісності нашої держави та Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Генеральний секретар ООН зазначив, що налаштований посилити підтримку українських громадян, сприяти порятунку життів та мінімізації страждань, пошуку шляху до миру.

Крім того, Антоніу Гутерріш поінформував про роботу ООН спільно з українським урядом та організаціями з надання допомоги українцям. За його словами, ООН уже надала гуманітарну допомогу 3,4 млн осіб в Україні, і є намір до кінця серпня охопити підтримкою 8,7 млн людей. Також Організація Об'єднаних Націй готова надавати фінансову допомогу.

Крім того, ООН підтримує ті країни, які прийняли українських громадян, котрі рятувалися від війни, та внутрішнім переселенцям в Україні.

За словами Антоніу Гутерріша, ВООЗ забезпечує постачання медичних товарів для невідкладної допомоги, лікування травм для понад 7 млн осіб. Докладаються зусилля для підтримки системи надання першої допомоги тощо.

Антоніу Гутерріш також наголосив на важливості проведення роботи Міжнародним кримінальним судом.

«Зараз ми всі перебуваємо в певній точці відліку щодо світу, який нам потрібно збудувати. Світу, де є повага до міжнародного права, Статуту ООН, багатостороннього підходу. Світу, де цивільні люди мають захист. Де права людини є пріоритетом. Де лідери діють відповідно до задекларованих цінностей, яких зобов’язалися дотримуватись. Це теж боротьба, але ми повинні виграти її для блага кожної держави, кожної громади та кожної людини у цьому світі», – заявив Генеральний секретар.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux