• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Дениса Шмигаля на відкритті Конференції на підтримку громадянської стійкості в Україні у зимовий період
опубліковано 13 грудня 2022 року о 15:58

Доброго дня, шановні пані та панове.

Більше 9 місяців пройшло з початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. Найскладніші 9 місяців в історії сучасної України.

За ці 9 місяців наш народ пережив стільки горя, сліз і страждань. Буча, Бородянка, Ізюм, десятки міст і сіл по всій Україні пережили жах. Весь світ побачив, що російська армія – це армія катів, ґвалтівників і терористів.

Останні 9 місяців не зламали нас, не зламали український народ. Ми відстояли Київ. Ворогу не вдалося взяти нашу столицю ні за 3 дні, ні за 3 місяці й ніколи не вдасться. Наші війська звільнили вже більше половини всіх територій, які росія змогла захопити після 24 лютого. Українські Збройні сили звільнили Київщину, Чернігівщину, Сумщину, практично всю Харківщину.

Перед вами кількість ракет, яку росія випустила лише по одному району Харкова. І це лише невелика частина. Ми звільнили єдиний обласний центр, який росія змогла захопити за цей час — Херсон. Наша армія іде вперед і не зупиниться до повної перемоги.

Весь цей час світ і Європа були поряд з нами та підтримували нас. Українці відчувають цю підтримку. Ваша допомога дає нам сили й ресурси для того, аби перемагати.

Хочу подякувати всім нашим партнерам, які підтримують нас щодня. Президенту Франції Еммануелю Макрону.

Президенту Європейської Комісії пані Урсулі фон дер Ляєн.

Голові Європейської Ради Шарлю Мішелю.

Президенту США Джо Байдену, його команді та нашим друзям в американському конгресі.

Прем’єр-міністрам Великої Британії. Федеральному канцлеру Німеччини Олафу Шольцу. Нашим друзям з Канади — Прем’єр-міністру Джастіну Трюдо та заступниці Прем'єр-міністра Канади Христі Фріланд.

Нашим сусідам та надійним партнерам: Прем’єр-міністрам Польщі, Литви, Естонії, Латвії, Премʼєр-міністру Чехії Петру Фіалі та Премʼєр-міністру Словаччини.

Дякую лідерам всіх країн, які щодня підтримують Україну, нашим друзям і партнерам за фінансову, гуманітарну, оборонну підтримку.

Лідери майже всіх країн Європи були в Україні за цей час. Ви бачили страждання українців. Ви бачили руйнування, які принесла на нашу землю росія. Але ви також бачили й хоробрих та незламних українців, які боролись і будуть боротися за свою землю і свою свободу.

Завдяки допомозі наших партнерів нам вдалося нанести російській армії не одну поразку на полі бою. У кремлі розуміють, що вони нездатні захопити Україну, як вони мріяли про це 24 лютого. Починаючи з осені, російські війська активізували свої терористичні удари проти української енергетичної системи. російські політики та пропагандисти відверто говорять, що їхня мета — залишити українців без тепла, світла та води цієї зими. Вони вірять, що зламають нас і змусять підкоритися чи капітулювати.

росія ніколи не була і не стане для нас братньою. росія ніколи не розуміла та не зрозуміє вільну Україну й вільних українців. росія хоче мучити, тероризувати нас. Думає, що так нас можна зламати. Але українці мужньо тримають цей удар, продовжують працювати й допомагати своїй державі, своїм воїнам Збройних Сил.

Життя мільйонів українців зараз — це щоденна боротьба і хоробрість. Це історії, які важливо почути, аби зрозуміти, хто такі українці та чому вони не здаються.

24 листопада був завданий черговий удар проти нашої енергосистеми. Люди лишилися без світла і води. Але цей черговий терор не змусив українців панікувати.

Напередодні ракетних обстрілів ця маленька дівчинка тяжко захворіла. Внаслідок обстрілів у її будинку зникло світло, тепло й вода. Щоб зробити лікувальні процедури, батьки привели її у найближчий пункт зі світлом — на автозаправку. Ви бачите в очах цієї дівчинки страх чи паніку?

А це Ігор! Він у поліцейському відділку веде онлайн урок для учнів, бо в нього вдома вимкнули світло. Але чоловік не розгубився і з відділка розповідав своїм учням про те, як наші пращури виборювали свободу та боролися за власну державу.

Ці троє львівських хірургів проводили надскладну операцію на серці пацієнта. Саме в цей час росія бомбила нашу енергосистему. Лікарня залишилася без централізованого енергопостачання та перейшла на роботу від генератора.

У той день багато наших лікарів не тільки так оперували, а й приймали пологи. Так зараз народжуються сильні та вільні українці.

Українців не зламає російський терор. Наші люди хоробрі та справжні. Найкраще описав емоції нашого народу Президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до росії та сказав: «Без газу чи без вас? Без вас. Без світла чи без вас? Без вас. Без води чи без вас? Без вас. Холод, голод, темрява й спрага – для нас не так страшно й смертельно, як ваші так звані дружба й братерство. Але історія все розставить по місцях. І ми будемо з газом, світлом, водою та їжею.. і БЕЗ вас!».

За 2 місяці планомірних атак ракетами та дронами росії вдалося пошкодити майже 50% української енергосистеми. Немає практично жодного енергетичного об’єкта, який би не піддався атаці. Пошкоджено 45 підстанцій різного класу напруги, 87 високовольтних ліній електропередач, які тягнуться на тисячі кілометрів. Сотні російських ракет та іранських дронів випущені з єдиною метою: знищити енергетичну систему України та залишити нас без світла.

Попри безпрецедентний рівень атак, росії поки не вдається знищити нашу енергосистему. Вона зберігає цілісність та керованість. Наші енергетики — справжні герої, які 24 години на добу роблять свою роботу. Ті ремонти, які потребують місяців, вони роблять за тижні, а інколи за дні. Саме завдяки їхньому професіоналізму українці мають світло принаймні по кілька годин на день.

Ми розуміємо, що росія продовжить терористичні атаки й не відмовиться від своїх намірів зруйнувати нашу енергосистему. Вони хочуть занурити нас у темряву. Для того, аби цього не сталося, нам потрібно допомога цивілізованого світу.

По-перше, нам потрібні сучасні протиракетні та протиповітряні комплекси, аби захистити наше небо. За останні кілька місяців ми отримали західні системи IRIS-T, NASAMS, HAWK. Ми закликаємо наших партнерів нарощувати поставки систем ППО, адже вони дозволять захистити цивільне населення, уникнути знищення нашої енергосистеми, гуманітарної катастрофи та нової величезної хвилі міграції.

Надати Україні сучасні системи ППО — це і є той самий справжній гуманізм. Завдяки цьому ППО ми можемо закрити небо і не дати росії вчинити ще більше смертей українців та страждань для України.

Друга річ, яка нам потрібна — це допомога у проведенні швидкого відновлення та ремонтів критичної інфраструктури. Ми купуємо і шукаємо енергетичне обладнання по всьому світу, аби швидко відновити нашу енергосистему. Ми просимо міжнародне співтовариство допомогти Україні в цьому питанні. Ми закликаємо допомогти мільйонам українців, які продовжують боротися та залишаються в Україні.

В той момент, коли у кремлі прийняли рішення напасти та знищити України, вони вчинили фатальну помилку. Вони прорахувалися. Прорахувалися у всьому. Прорахувалися щодо моці української армії. Щодо хоробрості українського народу. Щодо стійкості української держави та готовності політичного керівництва боротися проти агресора разом із своїм народом.

Я впевнений, що їх розрахунок занурити нас у темряву так само провалиться. Завдяки допомозі наших партнерів і друзів по всьому світу ми вистоїмо і переживемо цю зиму. Намір росії занурити Україну в пітьму — це виклик для цивілізованого світу. Ми не сумніваємося, що світ і Європа не допустять, аби ці кровожерливі терористичні плани росії втілилися у життя.

Уряд України та енергетики роблять усе можливе, аби кожна українська родина була зі світлом і теплом. Водночас ми готуємося до різних сценаріїв, одним із яких може стати довгострокова відсутність світла чи тепла в окремих регіонах нашої країни.

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського по всій Україні наш Уряд запустив «Пункти незламності». Це приміщення державних органів влади, лікарень, шкіл, магазинів, аптек, автозаправних станцій, де українці завжди можуть зігрітися, вийти на зв’язок із рідними, зарядити свої гаджети.

Близько 5 тисяч «Пунктів незламності» відкрито по всій країні, аби забезпечувати українців світлом, водою, теплом і зв’язком. Але потрібно більше. На більш ніж 30-ти мільйонну країну нам потрібно в рази більше таких «Пунктів незламності». Ми очікуємо, що наші міжнародні партнери й люди вільної Європи допоможуть із забезпеченням цих «острівків української незламності».

Ми вдячні нашим союзникам за військову, фінансову, гуманітарну та іншу допомогу. Ваша зброя і техніка зробили нашу армію сильнішою.

Фінансова підтримка, яку надали США та ЄС дозволили, нашому Уряду допомагати мільйонам українців, які страждають через війну. Гуманітарні вантажі з усього світу допомагають мільйонам українців, які страждають через війну. Допомога енергетичним обладнанням дозволяє швидше відновлювати енергосистему.

Ми в Україні надзвичайно все це цінуємо. Імена лідерів всіх тих країн, які сьогодні допомагають нам вистояти й перемогти, обов’язково будуть на сторінках підручників української історії. Наш народ ніколи не забуде всю ту допомогу, яку ви надали Україні в найважчий момент нашої новітньої історії.

Ми цінуємо те, що європейські лідери говорять сьогодні українцям: ми з вами стільки, скільки це буде потрібно для вашої перемоги. Для нас це слова справжніх друзів і братів, і вони дуже багато значать. Ми вдячні за них.

За останні 9 місяців українці та українські військові довели, що нізащо не здадуться. Ми довели, що здатні подолати всі надзвичайні виклики, з якими довелося зіштовхнутися нашій країні. Ми не сумніваємося ні на хвилину, що всюди світло переможе темряву. Українські міста засяють із новою силою. Ми не сумніваємося, що наші друзі та союзники в усьому світі нам у цьому допоможуть.

Найтемніший час настає перед світанком. Цей світанок нової Європи ми будемо зустрічати зі своїми друзями та союзниками пліч-о-пліч. Давайте пам’ятати, що світло завжди перемагає темряву.

Я вдячний всім, хто сьогодні на боці світла. Всім, хто сьогодні допомагає Україні.

Ми вистоїмо разом і разом переможемо, а після цього разом відбудуємо оновлену Україну.

Дякую за увагу! Слава Україні!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux