• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на останньому засіданні Кабінету Міністрів України
опубліковано 29 травня 2023 року о 08:45

Шановні колеги, шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду України.

Вчора Європейська Рада ще на один рік пролонгувала дію «економічного безвізу». Це означає, що українські підприємці й далі будуть експортувати свої товари до ЄС без мит, квот і тарифів. Так закладаємо міцний економічний фундамент нашої єдності.

ЄС – ключовий для України торговий партнер. На європейський ринок припадає понад 63% нашого експорту. Минулого року ми ввезли до країн Євросоюзу товарів майже на 28 млрд доларів, це на 4% більше, ніж до повномасштабної війни.

Цього тижня ми також отримали від ЄС 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Це ресурси на пріоритетні бюджетні видатки, зокрема на зарплати та пенсії.

Днями місія МВФ розпочала перегляд програми розширеного кредитування. Мета – синхронізувати її з економічними та фінансовими реаліями. Нагадаю, що програма розрахована на 4 роки, має обсяг 15,6 млрд доларів, перший транш – 2,7 млрд доларів – вже надійшов до держбюджету.

Щиро вдячні партнерам за солідарність. Разом сильніші, разом переможемо.

Щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Удосконалюємо механізм використання коштів із Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури. Вносимо зміни до Порядку використання коштів, зібраних у межах ініціативи Президента Володимира Зеленського United24. Зокрема, даємо можливість передавати ресурси іншому головному розпоряднику бюджетних коштів. А головне – зобов’язуємо розпорядників та Мінінфраструктури щомісяця на сайті оприлюднювати звіти про надходження та про витрати. Все має бути максимально прозоро, щоб благодійники, донори з різних куточків світу розуміли, як їхні пожертви допомагають Україні.

Ще одне сьогоднішнє рішення Уряду стосується анонсованої раніше реформи медико-соціальної експертизи. Затверджуємо відповідний план заходів на поточний рік, який включає 12 позицій. Система МСЕК буде швидкою, інклюзивною та прозорою. Ідеться про встановлення інвалідності на основі єдиних принципів, про доступність послуг у медичній, реабілітаційній, соціальній, освітній сферах, про зручність в їх отриманні. Робимо перший важливий крок до цієї мети.

Паралельно рухаємося в реформі військово-лікарських комісій. Вже збільшили їх мережу та розпочали цифровізацію. До кінця травня електронна черга має запрацювати в усіх військових медичних закладах, де створені ВЛК. «Живі» черги та бюрократія повинні зникнути раз і назавжди.

Одне зі стратегічних завдань Уряду – максимальне накопичення та ефективне збереження резервів як у воєнний час, так і в довгостроковій перспективі.

Зокрема енергетичних ресурсів. Сьогодні затверджуємо перелік підземних споруд, де будуть зберігатися акумульовані нафта, газ, інші речовини та матеріали. Це дозволить нам облаштувати та підтримувати в належному стані надійні сховища, недосяжні для ворога та для інших загроз.

Ще одне рішення – перетворення одинадцяти організацій Держрезерву на державні підприємства. Це перший крок до їх модернізації. Осучаснені складські потужності допоможуть Україні створити стратегічні запаси на майбутні десятиліття.

Працюємо злагоджено й ефективно, наближаючи нашу спільну омріяну перемогу.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux