• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 21 лютого 2023 року
опубліковано 22 лютого 2023 року о 08:56

Шановні колеги, шановні українці!

Майже через рік після початку повномасштабного вторгнення проукраїнська коаліція у світі сильна як ніколи. Військова, фінансова, політична допомога від наших партнерів не просто не зникла, але продовжує зростати. Союзники України розуміють важливість нашої перемоги в цій війні. Важливість для Європи та всього цивілізованого світу.

Вчора відбувся історичний візит до Києва Президента Сполучених Штатів Америки. Перший за 15 років і найважливіший в історії Незалежної України. Джозеф Байден на зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським заявив про абсолютну підтримку України. Ми вдячні за цей чіткий сигнал для всього світу. Сигнал не лише союзникам, але й нашому ворогу про те, що йому ніколи не перемогти в Україні.

Під час зустрічі з Президентом Байденом та його командою в широкому форматі ми обговорили багато питань про нашу співпрацю, зокрема і про фінансову підтримку України. Порушувалося питання швидкого відновлення, на яке Сполучені Штати спрямовують 1,5 млрд доларів, а також виділення понад 1 млрд доларів на підтримку енергетики України та Молдови. Ми також розраховуємо якнайшвидше отримати перший транш анонсованої бюджетної допомоги у 10 млрд доларів. Це важливий елемент нашої фінансової стійкості.

Завдяки лідерству наших американських партнерів, Європейської Комісії, країн G7 нам вдалося цьогоріч запустити новий формат співпраці — Мультидонорську фінансову координаційну платформу (так званий «фінансовий Рамштайн»). Ключові цілі зустрічей у такому форматі: допомога Україні у фінансуванні дефіциту бюджету, початок реалізації програми відбудови вже цього року, страхування військових ризиків, конфіскація й використання заморожених російських активів та інший широкий спектр фінансових і економічних питань.

Одночасно з допомогою економіці України важливо продовжувати тиск на економіку росії. Тому ще одним пунктом вчорашніх переговорів стали антиросійські санкції. Зараз для нас важливо, аби ядерна галузь рф і державна компанія «росатом» перестали бути гаманцем для продовження цієї війни. Тому ми наголошуємо на важливості запровадження санкцій проти ядерної галузі росії. Тож очікуємо на нові санкції в цьому напрямку — як від Сполучених Штатів, так і від Європейського Союзу.

Історичний приїзд у Київ Президента США відбувся одночасно з ще одним надзвичайно важливим для України візитом. Вчора в Київ приїжджала делегація МВФ на чолі з директором-розпорядником Фонду Крісталіною Георгієвою.

Ми почули вкрай позитивну оцінку нашої роботи щодо виконання пунктів Моніторингової програми МВФ. Наше завдання наступними тижнями ще більш інтенсивно попрацювати, аби вже цієї весни Україна отримала багатомільярдну програму від МВФ. Наразі ми говоримо, що розмір цієї програми складе понад 15 млрд доларів. Це матиме надзвичайне значення для покриття бюджетного дефіциту.

Водночас на швидке відновлення Україні цього року потрібно ще 17 млрд доларів. Ідеться про відбудову енергетики, житла людей, гуманітарне розмінування, критичну інфраструктуру, відновлення економіки.

Хотів у цьому контексті окремо подякувати Уряду Японії та Прем'єр-міністру Фуміо Кісіді за анонсовану фінансову допомогу Україні в розмірі 5,5 млрд доларів. Кошти планується спрямувати на відновлення інфраструктури. Ми також вдячні Уряду Норвегії та Прем’єр-міністру Йонасу Гар Стере за анонсовану багаторічну програму підтримки України на 7,5 млрд євро. Це кошти на військову, економічну та гуманітарну підтримку нашої держави.

Такі кроки солідарності демонструють новий стратегічний підхід щодо підтримки України. Мова йде про багаторічну допомогу в посиленні України та допомогу нашій державі в реалізації Плану відновлення.

Звичайно, що вся ця зовнішня допомога та підтримка конвертується у більш сильну та стійку Україну. Водночас ми продовжуємо трансформацію нашої держави зсередини.

Три ключові елементи антикорупційної стратегії Уряду — це діджиталізація, дерегуляція та зменшення ролі держави в економіці. Останній пункт передбачає, що саме приватний сектор має бути драйвером для відновлення та зростання, а держава має бути лише його надійною опорою. Тому Уряд продовжує реформу корпоративного управління та приватизацію.

Лише від початку року в межах так званої малої приватизації на відкритих аукціонах держава залучила 747 млн грн, а підприємці з усієї країни отримали можливості для розвитку своєї справи. Уряд затверджує Порядок проведення електронних аукціонів під час великої приватизації. Робимо процес більш прозорим, конкурентним і результативним.

І наостанок. Енергетика. Дефіциту потужності в енергосистемі немає вже десятий день поспіль і не прогнозується за умови, що не буде нових атак.

Тому хочу ще раз подякувати енергетикам і особливо ремонтним бригадам, які роблять неймовірну роботу.

Працюємо далі. Задля нашої перемоги. Задля нашої відбудови. Задля мирної, сильної та європейської України.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux