• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на останньому засіданні Уряду
опубліковано 25 липня 2022 року о 08:56

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Розпочинаємо чергове засідання Кабінету Міністрів України. Вчора разом із частиною урядової команди продовжили робочі поїздки в регіони. Були на Одещині. На порядку денному всі актуальні питання: опалювальний сезон, відновлення критичної інфраструктури, економіка, жнива, соціальні програми підтримки громадян, у тому числі переселенців.

Ще одна ключова тема для регіону і країни — це розширення експортного потенціалу. Після того, як росія заблокувала наші морські порти, логістика стала вузькою пляшковою шийкою, яка не дозволяє економіці швидше відновлюватися, а бізнесу — працювати на повну потужність. Тому весь цей час ведеться робота з розширення експортних коридорів. Це стосується і залізниці, і підписання транспортного «безвізу» з ЄС щодо автомобільних перевезень, і робота щодо Дунайських перевезень і розблокування морських портів України.

Власне, вчора ми побували в портах Ізмаїл та Рені на Одещині, які сьогодні стали для України експортними «воротами» в європейські держави. Після початку війни вантажообіг через наші порти на річці Дунай зріс у 2,5-5 разів. Завдяки нашим Збройним силам, які звільнили острів Зміїний, ми отримали додаткові можливості для експорту й імпорту продукції на цій ділянці. Перший етап деблокади Чорного моря був виконаний і, як наслідок, об’єми експорту аграрної продукції можуть зрости на 20%, або на 500 тисяч тонн.

Звичайно, зараз показники експорту аграрної продукції далекі від нашого довоєнного обсягу, але над вирішенням цього питання зараз активно працює вся вертикаль української державної влади.

Питання розблокування морських портів для нашої економіки – це питання на мільярди доларів. У червні весь експорт України складав 3,2 млрд доларів. Це на 20% більше, аніж у березні. Але все одно майже вдвічі менше, ніж показники до війни.

Особливо актуально це експортне питання постає сьогодні, коли в Україні повним ходом ідуть жнива. Уже зараз нашими аграріями зібрано 6,5 млн тонн нового врожаю. Всього цьогоріч урожай зернових та олійних культур очікується на рівні 65-70 мільйонів тонн. За гарними сценаріями, це близько 70% від показника 2020/21 років.

Уряд зараз максимально залучений до підтримки аграрного сектору. Видано більш ніж 40 млрд гривень доступних кредитів. Долучаємо до такої підтримки і наших міжнародних партнерів. Цього тижня Сполучені Штати оголосили про створення ініціативи стійкості сільського господарства в Україні вартістю 100 млн доларів. USAID планує залучити на цю програму ще 150 млн доларів від інших міжнародних донорів і приватного бізнесу, аби загальна сума склала 250 млн доларів.

Крім того, маємо окремі програми й домовленості щодо ввезення в Україну спеціального обладнання для тимчасового зберігання зернових. Такі спеціальні ємності дозволять додатково зберігати приблизно 10-15 млн тонн зерна.

***

Ще декілька слів стосовно співпраці Уряду з регіонами. В умовах воєнного стану кошти бюджету першочергово направляються на сектор безпеки та оборони. Другий пріоритет фінансування стосується соціальних видатків та критичної інфраструктури. Тепер до другої черги пріоритетності фінансування ми вносимо також видатки місцевої влади, які стосуються підготовки до опалювального сезону, а також ремонтів та облаштуванням споруд цивільного захисту, особливо в освітніх закладах. Це питання ми обговорили на селекторі з головами ОДА цієї середи. Уже сьогодні ухвалюємо відповідне рішення.

Продовжуємо працювати над перемогою та відновленням нашої України.

Дякую за увагу. Переходимо до порядку денного засідання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux