• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 02.08.2022
опубліковано 03 серпня 2022 року о 08:55

В умовах повномасштабної війни росії проти нашої держави Уряд визначив головним пріоритетом забезпечення всім необхідним нашої армії. Це означає, що абсолютну більшість коштів держава спрямовує саме на ці потреби.

Водночас Уряд повною мірою продовжує фінансувати пенсії, соціальні виплати, зарплати лікарям та вчителям. Продовжуються програми підтримки бізнесу, який забезпечує стійкість нашої економіки.

Ми хочемо, щоб країна розвивалася вже зараз. Тому сьогодні Уряд робить перший, але дуже важливий крок до реалізації ініціативи Президента Володимира Зеленського — програми доступної іпотеки для українських родин. Зараз, під час засідання, Уряд затвердить для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування.

Програма «Доступна іпотека» запрацює з 1 жовтня 2022 року для чотирьох категорій громадян. Перша — це військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони. Друга категорія — це медики. Третя — вчителі та педагогічні працівники. Четверта категорія — науковці. Ставка за іпотекою для всіх цих категорій громадян складатиме 3%. Термін іпотеки — до 20 років. Мінімальний початковий внесок — 20% від вартості житла.

З наступного року програма запрацює для всіх українців, які потребують покращення житлових умов. Ставка буде так само пільговою і складатиме лише 7% річних.

Нова масштабна програма іпотеки дозволить активізувати нове будівництво та суттєво сприятиме відновленню економіки. Наша мета — аби кожен військовий, рятувальник, вчитель та лікар мали власне житло.

Водночас для того, аби фінансувати видатки, нам потрібна працююча економіка. У березні та квітні експорт українських товарів обвалився майже вдвічі, порівняно з довоєнними показниками, і складав близько 2,5 млрд доларів на місяць. Три місяці постійної роботи урядової команди та бізнесу дозволили наростити експорт на 20%. Загальна сума експорту в червні склала вже 3,2 млрд доларів. І ми розраховуємо на подальше зростання.

Учора перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту. Вважаємо це за безумовного лідерства Президента України важливою перемогою, яка значно посилить стійкість нашої економіки в умовах війни. По-перше, це дає можливості для збільшення валютної виручки й доходів бізнесу. Не лише в аграрному секторі, де працюють сотні тисяч людей, але й у суміжних галузях.

Другий аспект — Україна залишається важливим гравцем на світовому ринку продовольства. Ми вносимо свій вклад у світову продовольчу безпеку. Ми надійний партнер, і наші союзники в усьому світі, які надають нам зброю та фінанси, цінують нашу роботу в цьому напрямку.

Розблокування експорту також прямо пов’язане з новим врожаєм, який нині збирають наші аграрії. Станом на кінець липня вже зібрано майже 12 млн тонн. При цьому лише пшениці ми очікуємо зібрати на рівні до 20 млн тонн, що уп’ятеро більше від внутрішньої потреби. Тому для нас принципово допомогти аграріям зберегти та реалізувати новий врожай.

Ще одним елементом стійкості для нашої держави та економіки зараз є фінансова допомога від наших партнерів. Цього тижня маємо позитивні новини в цьому напрямку. Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок Національного банку вчора. Ще 500 млн євро прийшли сьогодні. Кошти будуть направлені на фінансування першочергових бюджетних потреб. Це перший мільярд із дев’яти, які Європейський Союз пообіцяв надати в межах нової програми макрофінансової допомоги нашій державі. Дякуємо за цю підтримку і розраховуємо на подальші невідкладні рішення від Європейської комісії щодо виділення коштів, які життєво нам необхідні.

Загалом у липні до держбюджету надійшло майже 170 млрд грн. З них близько 90 млрд — це надходження від податків і мит. Ще 80 млрд грн — це гранти від союзників України. Тому критично важливим завданням Уряду та всієї країни є посилення власної економічної стійкості.

Україна вистояла на першому етапі війни. Але виклики, які постають перед нами зараз, ще більші: осінньо-зимовий період, швидке відновлення критичної інфраструктури й житла, подальше фінансування армії та соціальні виплати, забезпечення макрофінансової стабільності.

Тому продовжуємо працювати для перемоги України.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux