• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 08.08.2023
опубліковано 08 серпня 2023 року о 16:40

Шановні колеги! Шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду.

Сьогодні російська федерація знову свідомо та цинічно провокує світову продовольчу кризу. Саме для цього вона зірвала зернову ініціативу, знищує наші склади й елеватори, портову інфраструктуру. Й одночасно нахабно краде українське зерно з тимчасово окупованих територій.

Це виклик не лише для України, але і для всього світу. Завдяки самовідданості українських аграріїв ми збираємо другий урожай воєнного часу.

Наразі аграрії вже намолотили майже 16,6 млн тонн зерна, найбільше в Миколаївській та Одеській областях. За цими цифрами в мільйони тонн зерна стоїть щоденна важка праця десятків тисяч людей, які часто ризикують своїм життям.

Завдяки цій роботі та синергії між бізнесом і державою ми вже чітко розуміємо, що продовольства вистачить і для внутрішніх потреб України, і на експорт. Україна й надалі буде одним із ключових гарантів глобальної продовольчої безпеки.

У цьому розраховуємо на солідарність наших партнерів. По-перше, нам потрібно більше ППО, щоб краще прикрити наші порти, а особливо дунайський портовий кластер.

По-друге, нам потрібні стійкі сухопутні логістичні шляхи з високою пропускною здатністю. Кожна експортована тонна зерна робить сильнішою Україну та вільний світ.

Сьогодні Уряд робить важливий крок для розбудови логістики з Молдовою. Схвалюємо проект закону щодо ратифікації міжурядової угоди про будівництво мосту через Дністер. Це ключовий елемент транспортного коридору Київ – Кишинів. Українські експортери матимуть зручний шлях до південно-східної Європи та збільшать обсяги експорту товарів.

У контексті стимулювання експорту особливо важлива інтеграція ринків України до Європи. Цінуємо можливості, які вже маємо завдяки економічному, транспортному та митному «безвізам». Наприклад, за 10 місяців дії «митного безвізу» в системі NCTS оформили більше 15 тис. транзитних декларацій. Режим спільного транзиту мінімізує адміністративні витрати для бізнесу, пришвидшує оформлення митних декларацій та сприяє більш інтенсивному переміщенню товарів. Інтеграція української митниці в європейську – це прямий шлях до прозорості та зменшення можливостей для зловживань.

Ми продовжуємо розбудову логістики, зокрема й для стійкості нашої економіки. Лише в січні-липні 2023 року Україна експортувала понад 40 млн тонн продукції АПК та харчової промисловості. Це майже 70% від того, що ми експортували за весь 2022 рік. Це дуже важливо зараз для нашої економіки й важливо для світу.

Саме тому підтримка аграріїв є і буде пріоритетом нашого Уряду.

Насамперед це доступ до пільгових кредитів та до грантів. За програмою «5-7-9» в січні-липні держава видала 27,6 млрд грн кредитних коштів. Загалом за всіма кредитними програмами 9,5 тис. аграрних підприємств України отримали 45,5 млрд грн банківських кредитів. Найбільше на Вінниччині, Одещині та Київщині. Це дозволило вистояти багатьом фермерам та багатьом дало можливість розвиватися далі.

***

Поряд з аграріями свою місію виконують енергетики – у розпал літа готуються до зими.

Як завжди на темі опалювального сезону маємо багато спекуляцій. Ми не збираємось применшувати загрози, ризики та виклики цього опалювального сезону. Але вважаємо, що громадяни мають бути поінформовані про реальний стан справ.

Що маємо станом на сьогодні? За даними Міністерства енергетики, відремонтовано п'ять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт.

Щодо теплових електростанцій. Відремонтовано та перебувають у ремонті 24 енергоблоки. Це 62% від загальної кількості, і це потужність на 4,3 ГВт.

Теплоелектроцентралей, які багато де забезпечують людей теплом, відремонтовано 70%, ще 30% зараз у ремонті.

Гідроелектростанції. Відремонтовано та в ремонті 32 гідроагрегати, або 68% від потужності. А це потужність на майже 1,8 ГВт.

Всі ці дані Міненерго свідчать про те, що ремонтна кампанія йде за планом. З боку компанії «Укренерго» маємо майже 80% виконання робіт з ремонту магістральних мереж. Зокрема, високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану.

Формуємо багаторівневий захист для енергетичних об’єктів. Готуємося до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, щоб уникнути найгірших. Зима буде складною, але ми маємо вистояти. Готуємо для цього все необхідне.

***

Наостанок. Вже традиційно майже на кожному засіданні Уряду ухвалюємо рішення щодо програми швидкого відновлення, а також продовжуємо зміцнювати громади.

Сьогодні Уряд розподіляє 1,3 млрд грн дотації для регіонів. За ці кошти місцева влада профінансує зарплати бюджетникам, оплатить комунальні послуги та здійснить інші критично необхідні видатки.

Діємо злагоджено, ефективно та рішуче для захисту нашої Батьківщини та її відновлення.

Дякую за увагу!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux