• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 1 вересня 2023 року
опубліковано 01 вересня 2023 року о 15:39

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Сьогодні Україна бореться за свою незалежність і за своє майбутнє.

Майбутнє України — це діти, яким попри війну ми маємо дати найкращу освіту та можливості реалізувати себе і свій потенціал.

Сьогодні починається вже другий навчальний рік в умовах повномасштабної війни.

І перш за все я хочу подякувати всім вчителям, викладачам, вихователям і педагогічним працівникам, які працюють і будують майбутнє України.

У школи цього року підуть майже 4 мільйони учнів.

10,5 тисяч шкіл фізично відкриють свої двері з 1 вересня. Понад 6,5 тисяч із них будуть працювати у звичайному форматі, інші майже 4 тисячі – у змішаному. Ще 2,5 тисячі шкіл продовжать роботу в дистанційній формі.

Безпека дітей була і залишається пріоритетом номер один. Для цього Уряд у 2023 році виділив регіонам 1,5 млрд гривень для облаштування укриттів у школах.

Станом на зараз майже 84% шкіл мають укриття і бомбосховища. Жодне навчання офлайн неможливе, якщо немає надійного укриття. Це правило номер один цього навчального року.

Друге правило — доступність освіти для всіх без винятку дітей. За 2022 та 2023 роки ми спільними зусиллями — з місцевою владою та міжнародними партнерами — відновили, модернізували, переоснастили 270 закладів освіти. Дякуємо всім, хто долучився до цієї важливої роботи.

Доступність освіти — це також про можливість дістатися до школи. Розуміли та бачили потребу на закупівлю шкільних автобусів. Тому виділили 1 млрд грн субвенції на умовах співфінансування з обласних або місцевих бюджетів. І вже зараз 18 областей підписали договори на закупівлю майже 500 шкільних автобусів. Закупівлі провели через систему Prozorro Market.

Завдяки постійній роботі з нашими європейськими партнерами вдалося досягти домовленостей на поставку ще понад 300 автобусів до кінця цього року. Ці автобуси надійдуть від Євросоюзу як гуманітарна допомога. 192 автобуси вже передані в школи.

Там, де навчання офлайн зараз не є можливим, ми підвищуємо якість і доступність онлайн-освіти. Для цього українські вчителі вже отримали майже 96 тисяч ноутбуків, а школярі — приблизно 36 тисяч девайсів. До кінця року учні отримають ще 40 тисяч гаджетів.

Це важливо, адже відкриває можливості для кожної дитини отримувати знання, де б вона не перебувала.

Це стосується й українських дітей, які зараз за кордоном. Ми робимо все, аби вони не втратили зв’язок з українським освітнім простором. Це одна з важливих передумов для повернення наших людей додому.

Тому Уряд ухвалив рішення про переформатування освітнього процесу для дітей, які зараз не в Україні. Затвердили типову освітню програму, яка передбачає вивчення лише предметів українознавчого компоненту. Це 6-8 годин на тиждень. Оцінки з математики чи, наприклад, з природничих наук будуть зараховані у школі, у якій діти зараз навчаються за кордоном.

Також на виконання завдання Президента України Уряд працює над системною трансформацією освітнього процесу.

Віце-прем’єр-міністр Михайло Федоров та Міністр освіти Оксен Лісовий уже мають конкретні напрацювання, які до кінця року будуть презентовані. Мова йде про п’ять напрямів:

- покращення рівня навичок освітніх менеджерів;

- підвищення престижу, оплати праці, навичок та вмінь українських педагогів;

- сучасний зміст і сенси освіти на основі НУШ;

- оновлена система та мережа для рівного доступу всіх дітей до якісної освіти;

- новий освітній простір: його безпека та якість за новими стандартами.

Наостанок. Хочу побажати сил та витримки всім українським вчителям, які попри безліч викликів продовжують самовіддано виконувати свою роботу. Це надзвичайно важливо, і ми це цінуємо.

Бажаю успіху в навчанні всім, хто сьогодні йде у свої класи. Незалежно від того — офлайн чи онлайн.

Дякуємо українським воїнам, завдяки яким наші діти можуть піти до шкіл та здобувати знання.

Продовжуємо працювати для перемоги та миру в Україні.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux