• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 13 червня 2023 року
опубліковано 13 червня 2023 року о 16:29

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Тиждень пройшов звідтоді, як російські терористи підірвали дамбу Каховської ГЕС, вчинивши один із найбільших екоцидів 21 століття. А сьогодні вони завдали ракетного удару по Кривому Рогу, по житловому будинку, по жінках та дітях. Багато поранених, на жаль, є загиблі. Мої співчуття рідним та близьким.

Щодо наслідків теракту на Каховській ГЕС. Спостерігається зниження рівня води у Дніпрі, проте підтопленими залишаються 30 населених пунктів у Херсонській області та 31 населений пункт у Миколаївській. Вже евакуйовано понад 3700 осіб. Глибока подяка рятувальникам, медикам, поліцейським та волонтерам, які самовіддано та — часто під російськими снарядами — допомагають людям.

Подяка нашим міжнародним партнерам, які вже відгукнулися на це страшне лихо. У рамках Механізму цивільного захисту ЄС допомогу Україні надають уже 13 країн. Мова йде про десятки й сотні човнів, плотів, мотопомп, генераторів, контейнерів, резервуарів і фільтрів для води, а також багато інших речей. Вдячні США, Великій Британії, Японії, Канаді та іншим країнам-партнерам за вже надану допомогу.

Уряд України вже виділив майже 2,5 млрд грн, аби забезпечити Південь нашої країни водою. Починаємо будівництво нових магістральних водогонів, проводимо оцінку збитків та формуємо список постраждалих громад, забезпечуємо підвезення питної води, готуємо рішення про виплати та компенсації постраждалим українцям.

Для цього сьогодні приймаємо розпорядження щодо необхідності з боку місцевої влади Херсонщини організувати роботи з обстеження пошкоджених будівель і споруд. Мають працювати спеціальні комісії та достатньо людей, щоб швидко обстежити руйнування, а також мають бути проведені розрахунки щодо відповідних обсягів компенсацій, аби відновити житло людей.

Працюємо також над створенням архітектури відновлення. В Уряді створено посаду віце-прем'єр-міністра з питань відновлення. Утворено відповідне міністерство та державне агентство. У бюджеті сформували спеціальний Фонд подолання наслідків агресії. Розуміємо, що програма відновлення є пріоритетом для держави й усіх нас.

Тому сьогодні Уряд ухвалює рішення про продовження цієї роботи: ми створюємо у 8 міністерствах та 12 регіонах посади заступників із відновлення. Наявність такої посади дасть змогу якісно підійти до планування проектів і програм відбудови, а також формує додаткову відповідальність, прозорість і підзвітність для відбудови України.

Один із п’яти пріоритетів відновлення, який ми визначили, — це відновлення нашої економіки. За попередніми оцінками, у І кварталі цього року ВВП зріс на 2,4% порівняно із попереднім кварталом. Зараз ми сконцентровані на тому, щоб створити розумні та ефективні стимули для бізнесу. Сьогодні ухвалимо рішення, яке дозволить продовжити програму портфельних гарантій на державній основі на суму 7,8 млрд грн. Це одна із програм доступних пільгових кредитів, коли держава покриває до 80% кредиту підприємця перед банком.

Також продовжується програма пільгових кредитів «5-7-9» — за час повномасштабної війни видано позик на більш ніж 115 млрд грн. Це суттєвий ресурс, який втримав на плаву тисячі українських бізнесів.

Працює програма безповоротних грантів єРобота. Вже видано понад 4,5 тисячі грантів, а це тисячі нових бізнесів і робочих місць. Під час останньої, восьмої хвилі видали 228 нових грантів. Продовжуємо програму, аби якнайбільше українців мали можливість створити власну справу.

Вистоїмо. Переможемо. Відбудуємо. Дякую всім за роботу.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux