• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 16 червня 2023 року
опубліковано 16 червня 2023 року о 13:30

Шановні колеги! Шановні українці!

Теракт, вчинений росією на Каховській ГЕС — один із найбільших злочинів у сучасній історії людства. Нам ще доведеться повною мірою осягнути наслідки цього лиха. Ситуація складна, і потребує від нас багатьох кроків у різних напрямках. Потрібна координація, співпраця і мобілізація всіх ресурсів.

Тому сьогодні Уряд України проводить виїзне засідання на Херсонщині.

Для нас важливо особисто побачити ситуацію на місці. Особливо зараз, коли вода почала спадати. Поговорити з громадами та людьми. Тільки так можна осягнути весь комплекс проблем і ухвалити дійсно ефективні управлінські рішення.

Наразі в області працюють 13 евакуаційних пунктів, 12 з яких в обласному центрі. Рятувальники на Херсонщині евакуювали вже 2,7 тис. людей, з яких понад 300 дітей. Загалом із зони підтоплення врятовано понад 3700 людей. Сьогодні в зоні лиха ще залишаються 39 підтоплених населених пунктів.

Одразу хочу подякувати усім, хто зараз допомагає Херсонщині. ДСНС, поліцейським, волонтерам, благодійникам. Нашим міжнародним партнерам, які активно включилися в процес. 16 європейських країн та Єврокомісія запропонували свою підтримку. Активований механізм кризового реагування НАТО. Допомагають Світова продовольча програма, Фонд народонаселення ООН, Міжнародна організація з міграції та багато інших. Цінуємо і дякуємо за цю солідарність та небайдужість.

На останній селекторній нараді щодо ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС доручив оперативно створити реєстр постраждалих громад. Це буде відправна точка для виплати людям допомоги. Керівником робіт з ліквідації наслідків вже затверджено цей перелік. Загалом майже 200 населених пунктів з населенням 1,4 млн людей увійшли до реєстру. Це громади Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей.

Також на виконання доручення Президента Володимира Зеленського розробили механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки. Компенсаційний механізм буде аналогічний до програми єВідновлення. Але, враховуючи ситуацію в регіоні, подання заявки буде відбуватись через органи місцевого самоврядування. Людина обиратиме один із двох варіантів. Або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку.

Для здійснення цих виплат з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії прямо зараз виділяємо понад 980 млн грн.

Також кадрово посилюємо Херсонщину фахівцями для проведення технічних обстежень постраждалого житла. 10 регіонів України спрямують до зони лиха по 15 своїх спеціалістів. Що швидше зафіксуємо всі пошкодження, то швидше люди отримають компенсації. Тому закликаю громади не зволікати з формуванням відповідних комісій.

Крім компенсацій у майбутньому, тисячі людей потребують допомоги тут і зараз. Сьогодні ми виділяємо 560 млн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим від повені у розмірі 5 тис. грн для однієї особи. Також даємо доручення Міністерству соціальної політики, Міністерству з питань реінтеграції та Міністерству економіки якнайшвидше розробити проект рішення про порядок використання цих коштів. Для того, щоб вже у тижневий термін ми розпочали такі виплати. Одночасно проводимо перемовини з міжнародними гуманітарними організаціями щодо здійсненнями ними аналогічних виплат.

Також перед цим засіданням ми вже відвідали село Посад-Покровське – один із шести населених пунктів, де відбувається комплексне відновлення за принципом Build back better. Зараз розглядаємо можливість побудови житла для українців, які втратили свої оселі через підрив росіянами Каховської ГЕС в межах міста Херсона для херсонців та в населених пунктах області.

Маємо оперативно продовжувати відновлення не лише в зоні повені, але й інших регіонах.

Тому сьогодні спрямовуємо 6,6 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на реалізацію понад 150-ти проектів у восьми областях України. Це ремонти та будівництво шкіл, дитячих садків, лікарень, житлових будинків, будівництво та реконструкція водогонів і каналізації, тепломереж, буріння артезіанських свердловин. Таким чином даємо потужний імпульс швидкому відновленню в усіх постраждалих від війни регіонах.

Окремою постановою Уряд спрямує ще 4,4 млрд грн у вигляді субвенції місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію об’єктів соціальної, культурної, житлово-комунальної сфери. З них майже 460 млн грн для Херсонщини й понад 190 млн — для Миколаївщини.

Мобілізуємо всі зусилля для відбудови. Допомагаємо тим, хто цього потребує.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux