• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 17 січня 2023 року
опубліковано 17 січня 2023 року о 20:00

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці!

Розпочинаємо засідання Уряду.

14 січня росія здійснила одну з наймасштабніших та руйнівних ракетних атак на Україну. Страшна трагедія сталась у Дніпрі, де ворог поцілив у житловий будинок. Станом на зараз 44 загиблих, серед них 5 дітей. 79 людей травмовано.

Щирі співчуття рідним та близьким загиблих! Ми запам’ятаємо, не пробачимо і покараємо кожного, хто віддавав та виконував злочинні накази. Цей теракт вкотре демонструє просту істину – росії не місце серед цивілізованих країн. Лише тотальна міжнародна ізоляція, вбивчі санкції та поразка на полі бою.

Остання масована атака мала деструктивні наслідки й для української енергетики. Зазнали пошкоджень об’єкти генерації: 1 блок теплової електростанції на Сході та 8 блоків теплових електростанцій на Заході нашої країни. Пошкоджено три магістральні підстанції та одна повітряна лінія.

Це призвело до зростання дефіциту потужності в енергосистемі. Що змушує щодня, починаючи з 15 січня, застосовувати аварійні відключення.

Проте енергосистема вистояла, залишилася цілісною та керованою. У цілодобовому режимі тривають ремонтні роботи. Щодня працюємо над тим, аби в Україну надходило більше генераторів, трансформаторів та іншого обладнання для ліквідації пошкоджень.

В енергетичній галузі відчуваємо постійну підтримку іноземних друзів і наших партнерів. Зокрема, за кошти Фонду підтримки енергетики України плануємо закупити енергообладнання на суму понад 100 млн євро.

З останніх надходжень — це 45 електростанцій резервного живлення від Азербайджану та потужні генератори для Чернігівщини, надані Японією. Дякуємо кожному за підтримку!

Ще один надзвичайний прояв солідарності — це макрофінансова допомога Україні від Європейського Союзу.

Вчора Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким ми отримаємо 18 млрд євро у 2023 році. Перший транш — 3 млрд євро — надійшов на рахунки України.

Ці кошти необхідні, зокрема, для виплат пенсій, зарплат, соціальних допомог. Дякуємо нашим європейським друзям.

Наразі готуємося до зустрічі з делегацією Єврокомісії на чолі з пані Урсулою фон дер Ляєн, яка 2 лютого прибуде до Києва. Відбудуться важливі міжурядові консультації. «Звіримо годинники» щодо виконання Україною рекомендацій Європейської комісії, оцінимо ступінь прогресу та зрозуміємо перспективи нашої спільної роботи.

Вже маємо п’ять «безвізів» із ЄС: енергетичний, економічний, транспортний, митний і цифровий. Будемо рухатися далі до «промислового безвізу» (угода АСАА), приєднання до Єдиного роумінгового простору ЄС, інтеграції в єдиний простір платежів у євро. А також будемо домовлятися щодо продовження безмитного ввезення наших товарів до Європи. Обговоримо всі нагальні питання: співробітництво у військовій сфері, підтримку енергетики, фінансової сфери, гуманітарні напрямки співпраці та інші важливі питання.

З моменту отримання статусу кандидата на членство в ЄС, ми здійснили низку дуже важливих кроків, що забезпечують незворотність наших реформ та відповідають визначеним Єврокомісією 7 рекомендаціям.

Насамперед був призначений керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який має забезпечувати ефективне розслідування злочинів. За результатами прозорого відбору на основі міжнародних стандартів сформовано Вищу раду правосуддя. Невдовзі розпочнеться перший в історії нашої Незалежності конкурсний відбір суддів до Конституційного суду.

Ми й надалі маємо демонструвати високу динаміку демократичних перетворень.

Одним із ключових кроків на цьому етапі є завершення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро. Вже пройдено п’ять етапів із дев’яти.

Зараз Уряд стурбований можливістю затягування цього процесу. Кандидатам залишилося виконати практичне завдання, пройти оцінку особистісних компетенцій і відповідну співбесіду з Конкурсною комісією.

Впевнений, що двох тижнів цілком достатньо, аби завершити ці процедури й до 31 січня подати перелік із трьох відібраних кандидатів на посаду директора НАБУ.

Для України важливо вчасно та у повному обсязі виконати свою «домашню роботу», перша оцінка якої відбудеться вже у лютому цього року в ході Саміту Україна-ЄС. Зокрема, завершити конкурс на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро.

І наостанок. Уряд продовжує вдосконалювати механізми підтримки українського бізнесу. Сьогодні ухвалюємо рішення про зміни до порядків надання грантів за програмою єРобота.

Так, мікрогранти для малого й мікробізнесу будуть виплачуватися насамперед із ресурсів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття. Це забезпечить стабільність фінансування програми.

Також мікрогранти, щодо яких у 2022 році прийнято позитивне рішення, виплатять із загального фонду державного бюджету.

Отже, тримаємо курс на подальше сприяння бізнесу. Віримо в ЗСУ. Працюємо задля нашої перемоги!

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux