• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 18 липня 2023 року
опубліковано 18 липня 2023 року о 17:13

Шановні колеги, шановні українці!

росія намагалася і намагається спровокувати енергетичну кризу, міграційну кризу, продовольчу кризу в Європі та світі.

Попри повномасштабну війну, Україна була і залишається одним із гарантів світової продовольчої безпеки.

У неймовірних умовах наші аграрії провели вже дві успішні посівні. Зараз ми почали збирати другий врожай за цей час повномасштабної агресії. Жнива тривають у 22 регіонах. Вже намолочено понад 2 млн тонн зерна. Найбільше – в Миколаївській та Одеській областях.

Вдячний працівникам аграрної сфери за самовіддану працю. Це дуже важливо для стійкості нашої держави.

***

Уряд постійно фокусується на допомозі аграрному сектору. У 2023 році за різними програмами підтримки аграрії отримали вже близько 42 млрд грн банківських кредитів, з них майже 26 млрд грн за програмою пільгового кредитування «5-7-9». Найбільше на Київщині, Вінниччині та Кіровоградщині. Ми продовжуємо видавати гранти на висадку нових садів і будівництво теплиць у межах програми єРобота. Вже виділили бізнесу більш ніж 300 млн грн на цим напрямком.

Важливим елементом підтримки нашого агрокомплексу буде відновлення систем зрошення на Півдні України. Каховська ГЕС у цьому питанні відігравала і ще буде відігравати важливу роль.

Сьогодні Уряд затверджує постанову про експериментальний проект з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни.

Проект розрахований на два роки. На першому етапі спроектуємо всі інженерні конструкції, підготуємо необхідну базу для відновлення. Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

Координуватиме проект Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне «Укргідроенерго». Рішення про підготовку до відновлення ухвалене після консультацій з експертами та спеціалістами. Відбудова Каховської гідроелектростанції примножить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сфері.

Іншою умовою розвитку агросектору залишається якнайшвидше розмінування сільгоспземель.

Наразі вже обстежено понад 160 тисяч гектарів. Це більше третини площ, які плануємо пріоритетно повернути в сільськогосподарську експлуатацію.

Залучаємо до гуманітарного розмінування партнерів, посилюємо спроможності операторів, отримуємо нову техніку та працюємо над апробацією новітніх технологій. Наразі концентруємося на тому, щоб виявити найменш засмічені ділянки, швидко очищати їх від мін та снарядів і передавати в обробку аграріям.

Ще одна передумова зростання аграрної сфери – це швидка логістика.

З перших днів повномасштабної війни росія блокує українські чорноморські порти. Завдяки тристоронній угоді з Туреччиною та ООН майже рік діяла «зернова ініціатива». За цей час Україні вдалося експортувати понад 33 млн тонн аграрної продукції до 45 країн світу. Та наразі росія намагається зірвати цю ініціативу та спровокувати нову продовольчу кризу у світі.

Президент України Володимир Зеленський вже направив офіційні листи Президенту Туреччини та Генсеку ООН. Ми пропонуємо продовжити роботу «зернової ініціативи» в тристоронньому форматі. Це дозволить врятувати мільйони людей від голоду й забезпечить світову продовольчу безпеку.

****

Україна весь цей час активно розвивала альтернативну логістику – через західний кордон із країнами ЄС. Понад 60% українського експорту сьогодні припадає на Європейський Союз, тому цей напрямок для нас стратегічний.

Від початку повномасштабного вторгнення відкрили два нові пункти пропуску на кордоні з Румунією, а також пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі на кордоні з Польщею. Розширюємо та оновлюємо під’їзні шляхи, залізницю, запустили механізм електронної черги, що заощаджує час людям та бізнесу. У планах – спільний з країнами Євросоюзу митний та прикордонний контроль.

Другий важливий логістичний напрямок – це дунайський кластер: порти Ізмаїл, Усть-Дунайськ та Рені. За час повномасштабної війни вони втричі збільшили вантажопотік і мають величезну перспективу розвитку. Працюємо над зростанням його пропускної здатності. Зокрема, за рахунок приватних інвестицій та державно-приватного партнерства.

Позитивні зрушення маємо в енергетиці. Україна вперше імпортувала електроенергію з Польщі по модернізованій міждержавній лінії електропередачі. Її запустили в травні силами фахівців «Укренерго» та їхніх польських колег. У неділю українська енергосистема через цю лінію отримала додаткові 800 МВт потужності на вечірньому піку споживання. Це важливий елемент нашої енергетичної стійкості.

***

Для розвитку та відновлення нашої економіки продовжуємо реформу приватизації. У планах – розпочати також велику приватизацію.

Сьогодні вдосконалюємо порядок проведення електронних аукціонів. Велика приватизація буде відкритою, конкурентною та виграшною для всіх сторін: для держави, для бізнесу і для працівників.

***

Продовжуємо відновлення за всіма напрямками. Уряд завершує формування нормативно-правової бази для системної відбудови громад і регіонів.

Затверджуємо порядок, яким визначено критерії території відновлення. Це територія, де велися бойові дії, яка була цілком чи частково окупованою, де зруйновані об’єкти критичної, соціальної інфраструктури та житло, де є значне переміщення населення.

По-друге, створюємо механізм розроблення, реалізації та моніторингу виконання планів відновлення для громад і регіонів. У цих планах обов’язково слід прописати завдання та заходи, потребу в коштах і можливі джерела фінансування, індикатори виконання завдань, перелік конкретних проектів.

Даємо на місця чіткий алгоритм дій і розраховуємо на оперативну й ефективну роботу місцевої влади. Від синергії зусиль на всіх рівнях управління залежить швидкість відбудови. Тобто, якість життя мільйонів людей та перспективи повернення додому українців із закордону.

***

Вдячний усім, завдяки кому Україна сьогодні перемагає та змінюється.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux