• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 19 червня 2023 року
опубліковано 20 червня 2023 року о 08:44

Шановні колеги! Шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду.

Насамперед щодо ситуації з ліквідації наслідків російського теракту на Каховській ГЕС.

Станом на сьогоднішній ранок середній рівень води на Херсонщині становив 80 см. Ще підтоплені п’ять населених пунктів правобережної частини області. Тривають активні роботи з відкачування води, утилізації сміття, розмінування. Вже незабаром, там де це можливо, будинки знову підключатимуть до електро- та газопостачання.

Із зони лиха на правому березі евакуювали понад 3,7 тис. людей, з них 474 дитини. На жаль, 17 людей загинуло, понад 30 пропали безвісти.

Щирі співчуття рідним і близьким. І щира подяка усім, хто допомагає долати наслідки катастрофи, яку спричинила росія. Тим, хто безпосередньо бере участь у рятувальних роботах. Тим, хто підтримує постраждалі регіони. Це ще один важливий фронт, на якому мусимо діяти спільно, щоб перемогти ворога.

Нагадаю, що Уряд уже виділив майже 2,5 млрд грн для забезпечення Півдня України питною водою. Також 980 млн грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії спрямовано на виплати компенсацій людям, чиї будинки були пошкоджені або зруйновані внаслідок цієї трагедії. Ще 560 млн грн підуть на одноразові виплати постраждалим.

Сьогодні ж окремим розпорядженням встановлюємо порядок виплати цієї одноразової матеріальної допомоги в розмірі 5 тис. грн для осіб, які мешкають у зоні підтоплення в Херсонській та Миколаївській областях.

Також сьогодні вдосконалюємо державну систему моніторингу довкілля. Держекоінспекція буде здійснювати спостереження в режимі реагування на надзвичайні екологічні ситуації. Це допоможе ефективно відповісти на небачені виклики, які постали перед Україною після катастрофи на Каховській ГЕС.

Одночасно ухвалюємо порядок управління побутовими відходами в умовах воєнного стану в громадах, де велися або ведуться бойові дії. Він діятиме й під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Прописуємо алгоритм дій з облаштування місць тимчасового зберігання сміття з відповідними вимогами екологічної, пожежної безпеки та охорони. Таким чином убезпечимо наші міста та села від захаращення сміттям.

На сьогоднішньому засіданні Уряду також ухвалюємо ключове рішення для макрофінансової стабільності держави. Затверджуємо оновлені Лист про наміри та Меморандум з МВФ про економічну та фінансову політику. У документах зафіксовані зобов’язання України, які ми вже реалізуємо та будемо реалізовувати в майбутньому. Це, зокрема, покращення бізнес-клімату, посилення верховенства права, боротьба з корупцією. Очікуємо найближчим часом отримати наступний транш від фонду на суму 900 млн доларів.

***

Вже незабаром у Лондоні розпочнеться велика міжнародна конференція з питань відновлення України. Це продовження руху до великої відбудови, який ми розпочали рік тому в Лугано. Наша мета — мобілізувати якнайбільше міжнародної підтримки та налагодити механізми, за якими ця допомога надходитиме вчасно та ритмічно.

Ідеться як про швидке відновлення — те, що потрібно тут і зараз — так і про довгострокову реконструкцію. Нагадаю, що за оцінкою Світового банку на так зване Rapid recovery Україні у 2023 році потрібно 14,1 млрд доларів. Після російського теракту на Каховській ГЕС цифри, очевидно, зростуть. Вже працюємо над точною оцінкою завданих агресором збитків.

Під час конференції в Лондоні зосередимося на трьох основних аспектах.

Перший – це швидке відновлення. Енергетика, критична і соціальна інфраструктура, особливо відновлення житла. Нам необхідно мобілізувати потрібний на відбудову ресурс. Під час конференції відбудеться засідання Міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України, так званого «фінансового Рамштайну». Розраховуємо на ефективні рішення.

Другий – залучення приватних інвестицій. Презентуємо найперспективніші напрямки для інвестування, зробимо важливий крок у питанні страхування воєнно-політичних ризиків для інвесторів.

Третій аспект – регіони. Прагнемо активізувати горизонтальні зв’язки між українськими громадами та міжнародними партнерами для реалізації проектів відновлення. Понад 200 проектів уже стартувало, хочемо, аби їх було набагато більше.

За результатами конференції в Лондоні очікуємо на підписання низки важливих угод, меморандумів, декларацій, які прискорять нашу відбудову та розвиток.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux