• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 2 травня 2023 року
опубліковано 03 травня 2023 року о 08:44

Шановні колеги! Шановні українці!

Рух України до Євросоюзу – це не лише амбіції, але й конкретні результати. Ми продовжуємо успішну секторальну інтеграцію в ЄС. Прямо зараз робимо важливий крок до об’єднання наших енергосистем.

Після модернізації запущена в роботу міждержавна лінія електропередачі між Україною та Польщею. Спеціалісти «Укренерго» та їхні польські колеги з компанії PSE швидко провели всі роботи. А європейські партнери надали близько тисячі одиниць обладнання. Лінія працює вже з 27 квітня. Вона успішно пройшла триденний тестовий період.

Додатковий потужний інтерконектор збільшує наші експортно-імпортні можливості. За рахунок продажу електроенергії накопичимо ресурси на відновлення енергетики до нового опалювального сезону. А в разі потреби активізуємо імпорт та отримаємо аварійну допомогу від сусідів. Українці будуть зі світлом, попри ворожі ракетні та дронові атаки.

Україна також стає ближчою до ЄС логістично. На 16-х пунктах пропуску в західному напрямку ми запускаємо електронну систему єЧерга. З кінця минулого року вона була успішно апробована на двох пунктах пропуску. Тепер єЧерга стане доступною для усіх водіїв вантажного транспорту, які перетинають кордон.

Після реєстрації через застосунок користувач отримає повідомлення про свій статус у черзі, її просування, час заїзду до пункту пропуску.

Переваги єЧерги для українців: простий алгоритм дій, мінімум зусиль з боку користувача, колосальна економія часу.

Переваги для бізнесу: зменшення збитків через простій, оптимізація бізнес-процесів, прозорість та однакові правила для всіх.

Переваги для держави: впорядкування перевезень, ліквідація фізичних черг, аналіз транспортних потоків.

єЧерга стане універсальною системою для всіх видів транспорту. З наступного тижня нею зможуть користуватися водії вантажівок, з липня – водії автобусів, з серпня – власники легкових авто.

Наша мета – зробити перетин кордону максимально швидким та зручним.

Сьогодні також ухвалюємо ще одне знакове рішення щодо діджиталізації. Вдосконалюємо Єдину цифрову систему управління процесом відбудови. Цей експериментальний проект має три цілі. Перша — пришвидшити відбудову, посилити її інклюзивність. Друга — забезпечити прозорість процесів і підвищити довіру громадян та іноземних партнерів. Третя – ефективніше залучати ресурси на відновлення. Наразі поширюємо дію проекту не лише на інфраструктуру, але й на будівництво та нерухомість. Координуватиме проект Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Оновлюємо реєстраційні процедури. Сьогодні Уряд затверджує постанову, яка вдосконалює та автоматизує функціонал Державного реєстру прав. Державні реєстратори та підприємці звільняються від плати за отримання витягів з Держреєстру обтяжень рухомого майна. Буде реалізований принцип «єдиного вікна» для отримання права на будівництво та держреєстрацію права власності на збудований об’єкт. Все це сприятиме якнайшвидшому відновленню нашої держави.

Також тримаємо послідовний курс на всебічну підтримку бізнесу. Сьогодні створюємо ще один індустріальний парк – «Долина Стрий» на Львівщині. Очікуємо на створення близько 700 робочих місць та на розвиток переробки в регіоні. Зокрема, в харчовій промисловості, деревообробці, машинобудуванні.

Продовжуємо корпоратизацію державних підприємств. На виконання ухваленого Парламентом закону трансформуємо «Енергоатом» в акціонерне товариство. «Енергоатом» — один з найбільших операторів АЕС в Європі, компанія стратегічно важлива для енергетичної безпеки держави. Приводимо її до міжнародних стандартів корпоративного управління. При цьому зберігаємо у власності держави 100% акцій підприємства. Сьогоднішнім урядовим рішенням запускаємо процедури корпоратизації. У підсумку підвищимо ефективність управління, залучимо додаткові кошти на реалізацію нових проектів, посилимо нашу енергетичну незалежність.

Працюємо заради України та нашої спільної перемоги.

Дякую за увагу!

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux