• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 20 січня 2023 року
опубліковано 20 січня 2023 року о 17:30

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Цього тижня маємо багато важливих новин із дипломатичного фронту.

Українська делегація взяла участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Формула миру, яку озвучив Президент України Володимир Зеленський, отримує все більше підтримки від наших партнерів. Всі розуміють, що справжній та довготривалий мир у Європі можливий лише після повної перемоги України.

Перша леді Олена Зеленська у Давосі порушила ключові питання гуманітарної допомоги, відновлення соціальної інфраструктури, програм підтримки переселенців та дітей. Члени Уряду провели перемовини з посадовцями та бізнесменами багатьох країн для посилення економічного фронту України та формування сильної коаліції на нашу підтримку.

Відновлення і трансформація України. Ця тема стала однією з ключових на цьогорічному форумі в Давосі. Ми розпочинаємо масштабну програму відбудови. Ми шукаємо шляхи, аби відновити інвестиції приватного сектору в економіку. Ми бачимо, що світові гіганти зацікавлені взяти участь у реалізації програми трансформації та відбудови України.

Наша мета — не просто відбудова старого, а трансформація і формування оновленої України. Невід’ємною частиною цієї трансформації стане наш вступ до Європейського Союзу. Вчора до України завітав наш добрий друг, Президент Європейської ради Шарль Мішель. Ми почули слова про те, що Україна це ЄС, а ЄС це Україна. Що Європа продовжить активну допомогу у військовій, фінансовій та гуманітарній сферах.

Наші наступні три ключові пріоритети: початок переговорів про вступ України до ЄС, створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських воєнних злочинців і конфіскація російських активів для відновлення України. За всіма цими пунктами вже є важливий прогрес.

Також цього тижня Україну відвідав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Місяць тому в Парижі ми з паном Гроссі домовлялися про те, що МАГАТЕ направить свої місії на всі атомні станції в Україні. Нам ці домовленості вдалося виконати. Сьогодні МАГАТЕ завершує розміщення постійних місій на Рівненській, Чорнобильській, Південноукраїнській атомних електростанціях. Найближчими днями має запрацювати постійна місія на Хмельницькій АЕС.

Продовжуємо переговори про демілітаризовану зону навколо Запорізької АЕС, адже наявність там російських військ створює значну небезпеку для всього континенту.

Цей тиждень також надзвичайно продуктивний з точки зору нових пакетів військової допомоги для України.

Вчора 9 європейських країн прийняли так звану «Талліннську декларацію». Велика Британія, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Данія, Чехія, Нідерланди та Словаччина анонсували нові пакети та заходи військової підтримки України та запевнили в тому, що підтримка буде продовжена. Багато з цих пакетів допомоги дійсно безпрецедентні та рекордні за весь час війни.

Вчора Сполучені Штати анонсували пакет військової допомоги на 2,5 млрд доларів. Нові потужні поставки очікуються зі Швеції, Фінляндії, Канади, Німеччини, Італії та Франції.

Сьогодні також проходить засідання у форматі «Рамштайн», де обговорюються подальші кроки підтримки. Наші союзники розуміють — аби Україна могла забезпечити свою перемогу у 2023 році, нам необхідно багато сучасної зброї.

Завдяки допомозі наших друзів, нашій єдності, хоробрості та нашим силам оборони ми обов’язково здолаємо ворога.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux