• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 23 серпня 2022 року
опубліковано 24 серпня 2022 року о 09:14

Доброго дня, шановні українці!

Сьогодні Україна відзначає День державного прапора. Завтра — День незалежності і пів року героїчної боротьби проти російських загарбників.

Хоробрість, жертовність і сила українського духу — те, що ми завжди знали про себе, і протягом 6 місяців це бачить увесь світ. Український прапор став символом свободи. Від Ванкувера до Веллінгтона, від Сантьяго до Токіо.

Наша боротьба за власну свободу і незалежність надихнули весь світ. Ми об’єднані, сильні та мотивовані перемогти. Попри всі труднощі та виклики, ми знаємо, що переможемо. Адже знаємо за що боремося. За свою історію, за свою землю, за свою свободу, за своїх дітей та майбутнє для багатьох поколінь українців.

180 днів повномасштабної війни показали, що ми можемо перемогти ворога. Ми продемонстрували стійкість на інституційному рівні. Ми втримали керованість державою і всіма ланками управління. Для Кабінету Міністрів України у цей період ми визначили п’ять стратегічних завдань. Вони й надалі будуть визначати нашу роботу – до остаточної перемоги.

  • Перше і ключове — це фінансування армії та оборони нашої держави;
  • Друге — це виплата всіх соціальних зобов’язань та соціальний захист тих, хто цього потребує;
  • Третє — це макроекономічна стабільність та перебудова економіки на рейки воєнного часу;
  • Четверте — активний рух у площині європейської інтеграції;
  • П’яте — підготовка масштабного Плану відновлення України та реалізація програм швидкої відбудови.

***

Від початку повномасштабного вторгнення росії витрати державного бюджету склали майже 1 трлн грн. З них більш ніж 420 млрд грн було витрачено на оборону та безпеку нашої країни. Тобто, більше 40% всього, що ми витрачали з державного бюджету – це потреби армії. 288 млрд грн на зарплати військових. 135 млрд грн — на придбання і ремонт військової техніки, закупівлю боєприпасів та продукції оборонного призначення.

Сьогодні українці свідомі як ніколи. Український бізнес та українські громадяни, попри складнощі, сплачують податки, адже знають — так вони допомагають армії та нашим військовим. Інші видатки держави фінансуються за рахунок допомоги наших міжнародних союзників та запозичень через військові облігації.

***

Також разом із Національним банком нам вдалося забезпечити макроекономічну та макрофінансову стабільність. Україна не впала у прірву галопуючої інфляції. Девальвація гривні до долара також відбулася в межах світових тенденцій. Спільна робота нашої команди на чолі з Президентом Володимиром Зеленським дозволила залучити понад 14 млрд доларів зовнішнього фінансування від союзників України. До кінця року ми плануємо отримати ще від 12 до 16 млрд доларів.

Паралельно з цим ми обговорюємо можливість започаткування нової великої програми з Міжнародним валютним фондом. Також більше 5 млрд доларів буде заощаджено для бюджету та українських громадян завдяки успішним перемовинам, які Уряд провів із зовнішніми кредиторами. Україна відтермінувала сплату зовнішніх боргів щонайменше до 2024 року.

Кредитні, податкові, регуляторні стимули разом з іншою точковою допомогою дали змогу втримати економічний фронт. Як наслідок, зараз до роботи повернулися більш як 80% підприємств. Уряд допоміг переїхати понад 600 компаніям у безпечні регіони, де вони відновили виробництво. Нам вдалося на більш ніж 80% засіяти минулорічні площі сільськогосподарських земель і почати жнива. Енергетична і банківська системи стабільно працюють.

Що тепер на порядку денному?

  • нарощування експорту та “нова логістика” (в тому числі через Дунай та нові пункти пропуску на західному кордоні),
  • реалізація програми грантів для бізнесу єРобота,
  • стимулювання попиту на українську продукцію,
  • зменшення регуляцій та максимальна діджиталізація всіх процесів у взаємодії держави та бізнесу,
  • «митний безвіз» із ЄС,
  • розвиток індустріальних парків,
  • енергетична стабільність та проведення опалювального сезону,
  • подальше скорочення некритичних видатків державного бюджету,
  • приватизація державного майна. По останньому пункту маємо сьогодні урядову постанову, яка дозволить активно запустити процес малої приватизації з 1 вересня. Скорочуються терміни проведення повторних аукціонів, а також процес передачі майна їх переможцю. Об’єкти будуть приватизуватися одразу з необхідними документами. Покращується методика визначення вартості, що дасть змогу забезпечити справедливу ціну і пришвидшить процес проведення аукціонів. При цьому принцип прозорості та відкритості залишаються ключовими.

***

Уряд також виконував та продовжує виконувати всі свої соціальні зобов’язання. Пенсії були проіндексовані. Зарплати вчителям та лікарям виплачуються в повному обсязі. Субсидії платимо. Тарифи на тепло заморожені до кінця опалювального сезону. Більше 30 млрд грн було виплачено в межах програми єПідтримка тим, хто втратив роботу в перший період війни. Запущено виплати для внутрішніх переселенців.

***

Підтримка наших міжнародних союзників проявилася не лише в наданні зброї та прямому фінансуванні бюджету. Україна отримала потужний політичний сигнал щодо перспективи вступу в Європейський Союз. Статус кандидата на членство в ЄС — це дійсно епохальне рішення.

Попередня багатомісячна підготовка дозволила нам швидко інтегруватися в енергетичний простір ЄС та приєднатися до європейської енергомережі. За неповні 2 місяці держава заробила 2 млрд грн від експорту електроенергії в Європу. І це лише початок. Потенціал — 70 млрд грн на рік і більше.

З червня нам вдалося добитися, аби ЄС скасував всі мита та квоти на український експорт. З липня запрацював «транспортний безвіз». Ми продовжуємо активно імплементувати європейське законодавство, і вже виконали близько 70% Угоди про асоціацію з ЄС.

До кінця року буде запроваджено «митний безвіз». Далі промисловий та цифровий. Євроінтеграційна робота не припинялася ні на день. І вже до кінця 2024 року ми плануємо повністю бути готовими вступити в Європейський Союз. Це наш ціннісний та цивілізаційний шлях.

***

Останній не менш важливий пункт роботи Уряду в ці пів року — розробка системного та деталізованого Великого плану відновлення України. На початку липня цей план ми презентували в Лугано. 750 млрд доларів. 8 років трансформації та модернізації нашої економіки та країни. На виході завдяки цьому плану ми отримаємо зовсім іншу якість освіти, медицини, економічних можливостей, енергетики, інфраструктури та низки інших речей. Водночас цей план передбачає і швидке відновлення регіонів, відбудову критичної інфраструктури, допомогу громадам та людям на деокупованих територіях.

За останні місяці Уряд додатково виділив на підтримку регіонів більш ніж 8 млрд грн. Вже зараз ми працюємо з міжнародними партнерами, аби вони напряму брали участь у відновленні та розвитку окремих регіонів і принесли свій унікальний досвід під час цієї відбудови. Ми сформували чітку і зрозуміло візію, як Україні стати успішним та заможним членом Європейського Союзу. І цей план ми обов’язково реалізуємо повною мірою після перемоги.

***

180 днів тому життя нашої країни та кожного українця повністю змінилося. кремлівський режим мріяв захопити та знищити Україну. росія вважала, що День незалежності України в 2021 році ми відзначали востаннє.

Але стійкість нашої держави, єдність народу, сила української зброї та хоробрість нашої армії допомогли нам не просто вистояти, але і стати сильнішими.

Ми звільнимо всю нашу Україну. Ми переможемо, і ще багато поколінь українців будуть відзначати День прапора та День Незалежності в єдиній, сильній, щасливій та мирній Україні.

З вірою в Збройні Сили та Бога ми продовжуємо нашу боротьбу до повної перемоги.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux