• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 26 липня 2022 року
опубліковано 26 липня 2022 року о 18:06

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

В умовах тотальної війни проти більшого ворога нашій державі необхідно акумулювати всі можливі ресурси, аби не просто вистояти, але і здобути перемогу. Економіка росії більша за нашу щонайменше у вісім разів. Це означає, що нам потрібно бути в рази ефективнішими й правильно розставляти пріоритети.

Наш Уряд завжди ставив за мету бути відповідальним позичальником. Так само всі у світі розуміють безпрецедентний масштаб викликів, з якими зараз зіштовхнулася Українська держава. Тому ми провели чесну розмову з нашими кредиторами та заручилися їхньою підтримкою в питанні відтермінування виплат по зовнішніх зобов’язаннях України до кінця 2023 року із можливістю продовжити цей термін ще на рік. Як результат — Україна зекономить близько 200 млрд грн, які будуть спрямовані на інші першочергові потреби: виплати військовим, пенсії, соціальні програми, підтримку економіки.

Власне, це і є та сама пріоритетність, яка нам потрібна для того, аби перемогти в цій війні.

Водночас ми продовжуємо десятки перемовин щодо розширення програм фінансової та цільової підтримки нашої держави.

Вчора Європейський інвестиційний банк погодив виділення Україні 1,6 млрд євро, з яких 1 млрд євро буде виділений уже зараз. Ці кошти будуть спрямовані на заходи з підготовки до опалювального сезону, відновлення пошкоджених об’єктів електро-, водо- й теплопостачання та іншої житлово-комунальної інфраструктури. Відповідне протокольне доручення затвердимо сьогодні.

Також ухвалимо звернення Уряду України до Уряду Сполучених Штатів Америки щодо надання нашій державі «газового ленд-лізу» для стабільного проходження опалювального сезону. Підготовка до найскладнішої зими в нашій історії триває, і в цій підготовці ми шукаємо всі можливі інструменти, аби бути готовими до будь-яких сценаріїв.

Безперечно, підтримка союзників сьогодні — це один із двох основних стовпів економічної стабільності України. Другий ключовий елемент — це працююча економіка.

Цього місяця ми запустили програму єРобота, яка передбачає видачу безповоротних грантів для створення нового бізнесу. За цей невеликий проміжок часу вже отримано більше 5 тисяч заявок. Зараз вони обробляються, і вже найближчим часом перші майже 500 грантів буде погоджено. Той факт, що наші громадяни готові відкривати нові бізнеси, вкладати власні кошти, працювати й шукати нові можливості — це ще один аргумент про те, що нас неможливо здолати.

Стосовно створення нових робочих місць. Продовжується програма урядових виплат по 6,5 тисячі гривень за наймання на роботу внутрішньо переміщених осіб. Близько 9 тисяч людей вже працевлаштовані за цією програмою. Так само ми продовжуємо виплати по інших соціальних програмах. Пенсії в липні вже профінансовані на 100%. 49 млрд грн перераховано. Це на 15% більше, ніж у липні минулого року.

Ще одне актуальне питання — це нові логістичні маршрути та збільшення експортного потенціалу України. Що зроблено за ці місяці? Транспортний безвіз із ЄС, анулювання мит і квот на українську продукцію при експорті в Європу, Канаду та Велику Британію, нові пункти пропуску на західному кордоні України, розширення потенціалу Дунайських портів на території України. Зараз Дунай – один із ключових маршрутів експорту, а тому Уряд продовжує розширення його потенціалу. Сьогодні внесемо зміни до положення про прикордонний режим, що дозволить проводити бункерувальні операції флоту, тобто заправляти їх пальним прямо біля портів Рені та Ізмаїл. Це підвищить швидкість та значно полегшить логістику експортно-імпортних вантажів.

Працюємо далі задля перемоги. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux