• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 26 вересня 2023 року
опубліковано 27 вересня 2023 року о 08:47

Шановні колеги, шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду.

У червні минулого року ми отримали статус кандидата на членство в Євросоюзі та 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба зробити для наступного кроку на шляху вступу до ЄС.

Сьогодні ми ухвалюємо Державну цільову програму «Єдність у розмаїтті». Її мета — створення умов для реалізації прав і можливостей національних меншин та корінних народів.

Після затвердження цієї програми можемо говорити, що на урядовому рівні ми повністю завершили виконання семи рекомендацій Єврокомісії.

Що загалом нам вдалося зробити за цей час?

Я зараз коротко пройдуся по ключових пунктах, а далі Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина представить детальний звіт щодо виконаної роботи.

Перше — стартувала реформа Конституційного суду. Працюємо в постійних консультаціях із Венеційською комісією.

Друге — перезавантажена Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Третє — посилюється інституційна спроможність та незалежність антикорупційних органів. Один з останніх прикладів — це урядовий законопроект про підвищення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За останній час було обрано нових керівників НАБУ та САП на відкритих конкурсах. Група держав проти корупції (GRECO) відзначила суттєвий прогрес України в питаннях запобігання корупції.

Четверте — Уряд напрацював нормативно-правову базу по боротьбі з відмиванням грошей у межах стандартів FATF.

П’яте — виконали рекомендації Венеційської комісії щодо імплементації антиолігархічного закону.

Шосте — запрацювало законодавство про медіа та рекламу.

Сьоме — на виконання нового закону про національні меншини розроблені необхідні підзаконні акти.

Крім того, Уряд провів так званий селф-скринінг. Ми проаналізували 28 тисяч актів права ЄС на предмет їх імплементації в правове поле України.

Щиро вдячний усім, хто за такий короткий час провів цю колосальну роботу. Але не зупиняємося. Попереду ще довгий і непростий шлях.

Очікуємо, що в жовтні Україна отримає позитивну оцінку в межах Звіту щодо Пакету Розширення Євросоюзу. А потім буде голосування Європейської ради, яке відкриє дорогу до переговорів про вступ нашої країни до ЄС.

Майбутнє України в Європі. І вже зараз Євросоюз допомагає нам вистояти та перемоги. Зокрема, вдячні європейським партнерам за черговий восьмий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.

Також ми щиро вдячні нашим партнерам з Європейської комісії за координацію в питанні експорту української аграрної продукції.

В умовах російської чорноморської блокади, під час майже щоденних атак на наші зерносховища й порти… В умовах, коли забезпечення наших сил безпеки й оборони прямо залежить від наших доходів, нам потрібен аграрний експорт.

Розмови про те, що українське продовольство шкодить польським, словацьким чи угорським фермерам – це спекуляції. Наше зерно суттєво не впливає на ціни в сусідніх державах, тоді як наші аграрії перебувають у набагато гіршому й важчому становищі, ніж їхні західні колеги.

У нас немає і ніколи не було мети зашкодити фермерам сусідніх країн. Україна вдячна за все те, що роблять для нас партнери. За допомогу зброєю, за прийняття українських жінок, дітей, за гуманітарну та фінансову підтримку.

Щоб вирішити зернову кризу, Україна представила свій план, і Європейська комісія його підтримала. Це механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції.

28 вересня буде наступна зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту, де фіналізуємо ці пропозиції, щоб план почав діяти якнайшвидше.

4 країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження і пропозиції та готові до обговорення. І лише одна держава — проти. На жаль… У нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення.

Сьогодні підписуємо постанову про запровадження механізму верифікації та погодження 4-х груп українського аграрного експорту для п’яти сусідніх країн.

Вже готуємо до підписання такі документи з Румунією та Болгарією. Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна надзвичайно цінує відповідальне партнерство.

Вдячні всім сусідам, які відкриті до компромісу. У свою чергу, завжди готові йти на конструктивний діалог. Саме на діалог, а не на політичні ігри, де ставка надто висока – наша єдність і наша солідарність.

Тому вкотре закликаю бути єдиними в захисті наших спільних цінностей, у захисті нашого спільного майбутнього, у захисті нашого спільного європейського дому.

Інших варіантів просто не існує. Для будь-якої європейської країни турбота про майбутні покоління має обов’язково переважити турботи про майбутні вибори. Віримо в це. І разом працюємо на спільний результат — перемогу над агресором, безпеку, відновлення та розвиток.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux