• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 27 червня 2023 року
опубліковано 28 червня 2023 року о 08:55

Шановні колеги! Шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду.

У п’ятницю Президент України збирав Раду національної безпеки та оборони. Одне з ключових питань на порядку денному – це безпека наших громадян по всій країні.

Володимир Зеленський своїм указом надав чинності рішенню РНБО про результати обстежень укриттів. 77% сховищ в Україні придатні до використання, але, на жаль, багато таких, що не відповідають жодним стандартам.

Місцями ситуація взагалі неприйнятна. Ідеться про низку районів у Запорізькій, Сумській, Житомирській, Київській областях та місті Києві. На виконання доручень РНБО сьогодні Уряд ухвалить кадрові та дисциплінарні рішення.

Також розпорядженням Кабінету Міністрів України визначаємо, що Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін буде координувати й контролювати всі питання та процеси, які пов’язані з бомбосховищами.

Президент чітко поставив завдання – укриттів має бути більше, вони мають бути обладнані та підготовлені належним чином. Даємо тут Міністру Камишіну всі можливості, аби напрацювати та швидко подати необхідні рішення, що потрібні для виконання цих завдань.

Наступне питання, яке теж обговорювали на РНБО, – це стан мостів. Є проблеми та виклики, які в деяких регіонах також не вирішуються.

Створюємо комісію для перевірки стану мостів, яку очолить Віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков. Очікуємо звіт про стан мостів, далі – відповідні рішення.

***

Відновлення має бути у фокусі кожного Міністра, регіонального та місцевого керівника. Це один із основних векторів, за яким буде проводитися оцінка роботи.

Тепер детальніше про цей напрямок.

Ми створили Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Це одне з основних джерел фінансування відбудови. Вже зараз маємо у фонді майже 62 млрд грн.

Уряд вже розподілив 23,5 млрд грн на різні проекти відновлення. Зокрема, 4,4 млрд грн – на програму єВідновлення. 6,6 млрд грн – на відбудову критичної інфраструктури, 1,5 млрд грн – на нові водогони для забезпечення міст на Півдні питною водою. 1 млрд грн – на відновлення пошкоджених і зруйнованих об’єктів після теракту на Каховській ГЕС.

Зараз ми бачимо, що попри виділені кошти, проекти рухаються надто повільно. Тому ще раз повторюю для всіх керівників ЦОВВ та місцевої влади: відновлення – пріоритет, люди чекають на допомогу!

***

Один із п’яти наших пріоритетів на цей рік – допомогти громадянам відремонтувати пошкоджене житло.

Сьогодні затверджуємо два розпорядження, які дозволять залучити кошти від Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Це пільговий кредит в розмірі 70 млн доларів та грант на 152,5 млн доларів для реалізації програми єВідновлення. Тобто, більш ніж 8 млрд грн зможемо направити на відновлення житла наших громадян. Десятки тисяч родин зможуть отримати кошти, аби якнайшвидше відремонтувати власні домівки, які постраждали від російського терору.

Наразі за програмою єВідновлення подано 21 600 заяв. І лише 378 заяв передано на виплату. Лише 2%. Це незадовільна робота!

Уряд створив усі інструменти, ухвалив необхідні постанови, порядки та документи, створив цифрову архітектуру всього процесу. Місцеві керівники та комісії мають у рази прискорити процес.

Швидко – це не місяці, а тижні, які даємо на виправлення ситуації.

***

Наступне питання порядку денного.

З 1 липня завершуємо дію карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. COVID-19 став для українців важким випробуванням. Усі наші рішення весь цей час були спрямовані на те, аби зберегти життя людей.

За період пандемії ми відпрацювали механізми реагування, що стали в пригоді під час повномасштабної війни. Тепер відповідаємо на нові виклики, озброєні новими методами та підходами.

Дякую медикам, які всі ці роки самовіддано боролися з пандемією та зробили все, аби мінімізувати її наслідки.

Сьогодні наші лікарі та медсестри не менш героїчно допомагають захисникам та цивільним в умовах повномасштабної війни. Знову роблять неймовірну роботу та демонструють надзвичайний героїзм.

Дякуємо вам за це!

***

Тож працюємо далі – чітко, скоординовано, результативно. Наближаємо країну до перемоги.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux