• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 28 квітня 2023 року
опубліковано 28 квітня 2023 року о 16:45

Шановні колеги! Шановні українці!

Цієї ночі росія вкотре вчинила воєнний злочин проти мирного населення України. Наші міста атаковані крилатими ракетами та дронами. Дякую героїчним силам ППО за відмінну роботу — 21 з 23 ракет знищені.

На жаль, є жертви. Вражені житлові будинки на Черкащині та Київщині. Загинули на даний момент п’ятнадцятеро людей і серед них діти в Умані, в Дніпрі російські нелюди вбили жінку та маленьку дитину. Рятувальні роботи продовжуються.

Вічна пам’ять загиблим, співчуття рідним та близьким!

Україна доб’ється справедливості. Кожен, хто віддавав злочинні накази й ті, хто їх виконував, будуть покарані. Ніхто не уникне відповідальності. Російських терористів буде знищено, Україна відновиться під своїм мирним небом.

Уряд продовжує ефективну взаємодію з європейськими союзниками. Разом посилюємо обороноздатність України та розпочинаємо відбудову.

Цього тижня урядова делегація перебувала в Італії. Мали зустрічі з пані Прем’єр-міністром Джорджею Мелоні, Президентом Серджо Маттареллою, Міністром оборони Гвідо Крозетто, керівництвом парламенту, з представниками італійського бізнесу.

Символічною та важливою була аудієнція в Папи Римського Франциска І. Цінуємо зусилля Понтифіка, спрямовані на досягнення миру на всіх українських землях, і сподіваємося побачити Його Святість в Україні.

Щодо головних результатів нашого візиту.

- Відбулася велика Конференція з відновлення, за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, за участю понад 500 італійських компаній. Вони зацікавлені інвестувати в Україну.

- У межах Конференції підписали шість меморандумів про співпрацю у сфері екології, промисловості, логістики, енергетики.

- Київщина та Харківщина домовилися про патронат з італійськими регіонами-партнерами.

- Домовилися й очікуємо на додатковий 1 млрд євро фінансування проектів відновлення від італійського експортно-кредитного агентства SACE.

- Намітили перспективи співпраці в галузі ВПК. Зокрема, щодо виробництва компонентів систем ППО для протидії ворожим дронам.

- Розраховуємо на якнайшвидшу передачу Україні зброї, яка входить до шостого пакету італійської військово-технічної допомоги.

- Обговорили шляхи імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

- Переконалися в рішучій підтримці Італією наших євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень.

Крім того, вже незабаром Парламент Італії розгляне законопроект про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Сподіваємося на позитивне рішення.

Стимулюємо бізнес до роботи й створення нових робочих місць. З цією ж метою продовжуємо видавати гранти за програмою єРобота. Від її старту держава вже виплатила понад 4 тис. грантів на суму 2,4 млрд грн. Найбільше – на розвиток переробних підприємств. Це відкриває перспективу зростання частки несировинного експорту та збільшення притоку валютної виручки до країни. Сьогодні Уряд залучає ще майже 1,3 млрд грн від Державного центру зайнятості. Ці кошти теж спрямуємо на гранти бізнесу, зокрема, в галузь переробки.

Гуманітарне розмінування залишається нашим пріоритетом. До 30% площі України заміновано ворогом. Потрібно прискорювати очищення земель, особливо сільськогосподарських. План заходів із розмінування вже реалізується. Наразі відкриваємо спеціальний рахунок Міністерства економіки. Усі охочі зможуть перерахувати туди кошти в гривні та в іноземній валюті на фінансування гуманітарного розмінування.

Робимо важливий крок до членства в ЄС. Синхронізуємо українські та європейські стандарти у сфері публічних закупівель. Схвалюємо рішення Комітету асоціації Україна-ЄС та Ради асоціації про взаємний доступ до ринків публічних закупівель одне одного. Це стосується центральних, регіональних, місцевих органів влади, а також організацій публічного права України та Євросоюзу. Виконуємо свої зобов’язання щодо Угоди про асоціацію та наближаємо час відкриття переговорів про входження до ЄС.

Послідовно, чітко та енергійно працюємо для перемоги, безпеки та добробуту людей, для нашого спільного майбутнього в родині європейських народів.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux