• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 29 липня 2022 року
опубліковано 01 серпня 2022 року о 08:36

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Вчора наша країна вперше відзначала День Української Державності. Це свято, яке служить нам всім нагадуванням хто ми є, яка наша історія, і як героїчні покоління українців віками боролися за власну державу. Так само як сьогодні за неї бореться наше покоління українців.

Ми всі впевнені, що переможемо. Що збудуємо сильну і заможну країну в колі вільних європейських народів. Вчора Президент України Володимир Зеленський чітко наголосив, що європейська інтеграція України перейшла від зовнішньополітичного вектора до сфери нашої внутрішньої політики.

Ми не відкладаємо впровадження європейських директив та правил на завершення війни. Робимо це зараз. Найближчим часом ми очікуємо, що Парламент розгляне 50 поданих і узгоджених євроінтеграційних законопроектів. Так само незабаром міністерства завершать підготовку всіх законопроектів, які стосуються виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Укладено й працює «енергетичний безвіз» із ЄС, «транспортний безвіз», скасовано мита й квоти на українські товари. Відзавтра можливості для продажу української електроенергії в Європу зростуть у 2,5 раза. Зараз ми експортуємо 100 МВт, а постачатимемо вже 250 МВт, які за рік хочемо збільшити ще у вісім разів. Потенціал нашої країни в експорті електроенергії — мільярди євро.

Так само як енергетичну галузь, ми продовжуємо посилювати нашу економіку. Уряд вітає ухвалення Парламентом закону, який дозволить активізувати процес «малої приватизації». Менше бюрократії, більше прозорості та зручності. Так, приватизаційні процедури тепер займатимуть не 100 днів, а лише 25. Документи можна підписати в електронному вигляді. Дозволи та ліцензії не потрібно буде переоформлювати.

Серед інших урядових рішень, які сьогодні приймаємо для відновлення економічної активності — це зміни в положення щодо програм цільового кредитування. Після підвищення облікової ставки з боку НБУ такі програми загальмували. Про це говорить бізнес. Тому Уряд сьогодні внесе зміни, які дадуть змогу прибрати ті бар’єри, що з’явилися за програмою «5-7-9», фінансового лізингу і програмою державних портфельних гарантій. На період воєнного стану банки тепер зможуть збільшувати ставку до 20% для нових кредитів. Акцент також робиться на інвестиційних кредитах. Основна мета змін — активізувати програми пільгового кредитування для бізнесу.

Наостанок маємо ще одне важливе рішення, яке стосується формування професійної антикорупційної інфраструктури. Голова Спеціальної антикорупційної прокуратури призначений. Тепер вносимо зміни в положення про комісію з відбору керівника Національного антикорупційного бюро. Ці зміни дадуть можливість усім членам комісії брати участь у такому відборі. Установче засідання відбулось у вівторок. Тому від імені Уряду хочу закликати комісію невідкладно зібратися та якнайшвидше розпочати роботу з відбору кандидатів на посаду директора НАБУ.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux