• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 30.08.2022
опубліковано 31 серпня 2022 року о 09:01

Доброго дня, шановні українці.

На запрошення нашого Уряду в Україну прибула і розпочала роботу місія МАГАТЕ. Основна мета — візит на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Зараз росія поставила всю Європу та світ на межу першого в історії людства ядерного теракту. Постійні обстріли та провокації з боку російських військ на території ЗАЕС, розміщення там військової техніки, російських військ та боєприпасів, тиск на персонал станції — все це може призвести до непередбачуваних наслідків.

Ми очікуємо, що за результатами візиту місії МАГАТЕ на чолі з її генеральним директором паном Гроссі територія ЗАЕС та Енергодару буде демілітаризована, російські війська та техніка покинуть територію станції, так само як і працівники "росатому". Запорізька атомна електростанція має повернутися повністю під контроль України.

Принагідно я хочу подякувати персоналу ЗАЕС, який сумлінно виконує свої обов’язки. Попри весь тиск та погрози, ви продовжуєте працювати та тримаєте ситуацію на станції під контролем. Це величезний героїзм, який Україна та всі українці неймовірно цінують.

***

Питання енергетичного сектору та підготовки до опалювального сезону зараз ключовий пріоритет урядової команди. Станом на кінець серпня нам вдалося накопичити на складах 2 мільйони тонн вугілля. Це майже утричі більше, ніж на відповідну дату минулого року. Українські шахти працюють 24/7. Формуємо всі можливі резерви.

Стосовно ситуації з газом. Так само станом на кінець серпня вийшли на показник 13 млрд кубічних метрів у наших підземних сховищах. За останній місяць було закачано більше 1 млрд кубічних метрів. Ми активно ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами щодо отримання коштів на додаткові закупівлі «блакитного палива». Зокрема, Уряд Норвегії планує виділити щонайменше 200 млн євро на відповідну підтримку України. Водночас ми говоримо і про передачу фізичних об’ємів газу, а не лише про кошти на його закупівлю на європейських біржах.

Тарифи для населення залишаються без змін. Уряд узгодив 605 виробникам теплової енергії фіксовані обсяги газу для опалення та гарячого водопостачання на період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року. Ціна – 7 грн 42 копійки так само залишається без змін. Це дозволить взимку забезпечити стабільні поставки тепла в оселі наших громадян.

Продовжується програма тепломодернізації будинків, аби зменшити споживання енергоресурсів. Через Фонд енергоефективності за час воєнного стану було компенсовано майже 300 млн грн для тих, хто модернізує свої оселі та зменшує споживання.

Важливим елементом нашої енергетичної стійкості залишається те, що наша енергосистема тепер працює в єдиній європейській енергомережі. «Енергетичний безвіз», до якого ми приєднались після початку масштабного вторгнення росії, дозволяє нам експортувати електроенергію до Європейського Союзу. Понад 2,5 млрд гривень отримає державна компанія «Укренерго» від аукціонів на доступ до міждержавних ліній електропередачі з ЄС за неповних два місяці. Тобто інтеграція України в Європейський Союз – це наш ціннісний та цивілізаційний вибір, який підкріплюється реальними перевагами для нашої економіки.

Вже на початку вересня урядова команда здійснить візит у Брюссель для проведення чергової Ради Асоціації Україна-ЄС. В цьому контексті хочу повідомити, що тиждень тому відбулось установче засідання комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора НАБУ. Під час засідання були присутні усі шість членів комісії, тобто фактично робота комісії стартувала. Від імені Уряду прошу членів комісії активізуватись і прискорити процес обрання керівника НАБУ, оскільки з цього питання є великі очікування українського суспільства та міжнародних партнерів України.

Паралельно з візитом до Брюсселя ми також плануємо візит в Німеччину, де будемо говорити про макрофінансову допомогу та про збільшення поставок зброї. Напередодні цього візиту маємо гарні сигнали від Федерального канцлера Олафа Шольца щодо готовності Німеччини розбудувати протиповітряну оборону та артилерію для Збройних Сил України. Зараз Німеччина серед топ-5 країн та інституцій за обсягами фінансової підтримки України. Ми також очікуємо, що німецьке керівництво продовжить займати лідерські позиції для якнайшвидшого надання Україні чергового траншу макрофіну від ЄС у розмірі 9 млрд євро. Зараз Україна вже отримала 1 млрд євро, і ми сподіваємося та очікуємо, що наступні 8 млрд євро будуть надані протягом наступних місяців.

Загалом наші міжнародні партнери від початку повномасштабного вторгнення росії надали Україні 17,5 млрд доларів. Ми вдячні кожному за цю допомогу, яка дозволяє забезпечувати економічну стійкість нашої держави. Водночас така стійкість економіки — це основа для перемоги у війні та звільненні наших територій від окупантів.

Не ми розв’язали цю війну, але ми обов’язково завершимо її перемогою України. Продовжуємо нашу боротьбу, кожен на своєму місці.

Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux