• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 31 січня 2023 року
опубліковано 01 лютого 2023 року о 08:47

Шановні колеги, шановні українці!

Розпочинаємо чергове засідання Уряду.

Вже цього тижня відбудуться дві надзвичайно важливі події у сфері європейської інтеграції України. По-перше, 2 лютого відбудуться перші в нашій історії міжурядові консультації між Урядом України та Європейською комісією. По-друге, вже 3 лютого в Києві пройде саміт Україна-ЄС.

Те, що цей саміт пройде саме в Києві — це потужний сигнал і партнерам, і ворогам. Партнерам — про те, що Європа вірить у перемогу України та сприяє нашому швидкому руху до вступу в ЄС. Ворогам — це сигнал про марність їхніх зусиль внести розбрат у коаліцію підтримки України та зупинити нашу євроатлантичну інтеграцію.

Насамперед від саміту ми очікуємо проміжної позитивної оцінки наших євроінтеграційних зусиль. Ми хочемо сформувати детальну дорожню карту, як максимально швидко й успішно пройти євроінтеграційний шлях — від оцінки роботи, яку ми провели після отримання статусу кандидата, до початку предметних переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Крім цього, на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть питання секторальної інтеграції української економіки до європейського простору. Зокрема, для нас принципово важливо отримати довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку ЄС без квот і мита. Також ми сподіваємося на прогрес у питанні приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та у приєднанні до Єдиного роумінгового простору. У нашій адженді залишається і питання «промислового безвізу».

Важливими також будуть дискусії щодо фінансової допомоги Україні для швидкої відбудови енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла. Адже це наші пріоритети на 2023 рік. Особливо, що стосується енергетики та енергоефективності.

Вчора в Україні стартувала масштабна програма обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи. Це ініціатива Президента Володимира Зеленського, підтримана Європейським Союзом. 30 млн таких ламп уже закуплені ЄС, ще 5 млн очікуємо від Франції. Дякуємо нашим партнерам за підтримку.

Нагадаю, що попередню заявку на обмін можна подати через Дію або просто обміняти старі лампи на нові у відділеннях Укрпошти. Українці замовили на обмін уже понад 300 тисяч енергоощадних ламп через Дію. Тому ми впевнені, що програма буде успішною.

Щодо сьогоднішнього порядку денного. Маємо рішення, яке стосується дерегуляції та покращення бізнес-клімату в Україні. Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з питань прискореної дерегуляції. Вона вже представила свої перші рекомендації — скасувати 47 ліцензій і дозволів у сфері відання Міністерства економіки. Це норми, що регулюють експорт та імпорт товарів, норми у сфері інвестиційної діяльності, інтелектуальної власності, технічного регулювання.

Сьогодні ухвалюємо розпорядження, яким вносимо зміни до плану заходів щодо дерегуляції та покращення бізнес-клімату. Додаємо понад 30 позицій, за якими відбудуться спрощення. Це стосується адміністративних процедур, транспорту, логістики та IT, медицини та соцсфери, нафтогазового сектору й екології, агропромислового комплексу. Урядові рішення на виконання цього плану будуть ухвалюватися протягом усього 2023 року.

Також сьогодні Уряд схвалить зміни до законопроекту про оцінку впливу на довкілля. Цими змінами ми прагнемо оптимізувати процедуру. По-перше, вона буде повністю переведена у цифровий формат. По-друге, суттєво скоротяться строки проходження цієї процедури. І третє — ми прибираємо дискреційні повноваження при прийнятті рішення, тобто прибираємо можливості для зловживань чиновників. Ми впевнені, що бізнес позитивно оцінить такі зміни.

Будуємо вільний економічний простір, де інвестор почуватиме себе комфортно. Адже приватний сектор — це основа нашої економіки, і він стане ключовим елементом відбудови України після війни.

Ми працюємо з партнерами, аби вже зараз повернути іноземні інвестиції в Україну та заохотити приватний сектор брати участь у проектах відбудови. Для цього проводимо дерегуляцію, приватизацію, готуємо проекти державно-приватного партнерства, переводимо послуги в цифру, впроваджуємо податкові пільги для інвесторів.

Власне, підтримка українського бізнесу — один із п’яти пріоритетів швидкого відновлення. Для цього ми виділяємо і кошти державного бюджету, і шукаємо ресурси від міжнародних партнерів. Сьогодні ми домовилися з Американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку про те, що вона залучить 250 млн доларів на підтримку малого і середнього бізнесу в Україні.

Наостанок, декілька слів про ще один важливий блок роботи Уряду — про соціальну сферу. Сьогодні затвердимо бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Його видатки складуть майже 17 млрд грн. Це кошти на виплати безробітним, на компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО, на компенсації по частковому безробіттю, на мікрогранти для малих підприємців. Минулого року ми в повному обсязі профінансували соціальні видатки. Цьогоріч також виконаємо всі зобов’язання.

Працюємо далі, зміцнюємо український фронт і тил, наближаємо перемогу!

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux