• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 6 січня 2023 року
опубліковано 06 січня 2023 року о 14:58

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Через повномасштабну агресію росії 2022 рік став найскладнішим роком для української економіки. Попередня оцінка падіння ВВП за даними Міністерства економіки складає 30,4%. Попри такий суттєвий спад — це краще, ніж усі наші попередні прогнози.

Коли росія почала терористичні обстріли нашої критичної інфраструктури, то були значні побоювання, що економіка може впасти на 35-40%. Цього не сталося. Силам ППО вдалося збити більшість російських ракет. Енергетики змогли втримати нашу енергосистему єдиною. Уряд зі свого боку вів роботу з партнерами щодо отримання партій генераторів, трансформаторів та іншого обладнання, необхідного для ремонтів мереж.

Український бізнес вкотре показав свою неймовірну адаптивність. Було завезено майже 670 тисяч генераторів різної потужності. Уряд запровадив нульове розмитнення для невеликих генераторів, а також дав можливість бізнесу отримати кредит на такі генератори під 0% до 5 років.

Водночас росія продовжує завдавати ударів по нашій енергетиці. Впродовж 5 днів нового року ворог здійснив дві атаки дронами, внаслідок чого пошкоджень зазнали об’єкти генерації та магістральних мереж. Також продовжувались обстріли енергетики на Сході та Півдні.

Тепла погода та святкові дні сприяли зниженню споживання, що дозволило нам протягом новорічних свят не застосовувати відключення. Проте вже вчора, 5 січня, споживання зросло, тому в центральному та східному регіонах, а також в Одесі, Львові, Дніпрі були запроваджені графіки планових відключень.

Від сьогодні очікується суттєве похолодання. Відповідно, зросте споживання та дефіцит в енергосистемі збільшиться.

Крім цього, ворог готовий завдати чергового ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі. Тому ми всі маємо бути готові до поновлення аварійних відключень.

Попри продовження воєнних дій та атаки ворога, ми зробимо все можливе, аби 2023 рік став першим кроком для великого відновлення української економіки.

У 2022 році ми зробили неможливе і профінансували абсолютно всі видатки бюджету. Загалом ці видатки склали близько 2,7 трлн грн.

Українські громадяни та бізнес минулого року сплатили в державний бюджет понад 900 млрд грн. Ще 425 млрд сплачено до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування. Близько 1 трлн грн ми отримали від наших міжнародних партнерів.

Якщо говорити про найбільший рівень допомоги, то 410 млрд грн надали Сполучені Штати.

390 млрд грн надали країни Європейського Союзу та його інституції разом із Європейським інвестиційним банком.

88 млрд грн було отримано від МВФ.

60 млрд грн від Канади.

35 млрд грн від Великої Британії.

34 млрд грн від Світового банку.

17 млрд грн від Японії.

Також були й інші суми від багатьох партнерів.

Ми вдячні урядам та народам всіх країн, які минулого року підтримували Україну фінансово. Завдяки цьому ми не затримували на жоден день ані пенсії, ані соціальні виплати, ані зарплати вчителям чи лікарям. Ми профінансували всі ці видатки в повному обсязі й вчасно.

За рахунок випуску військових облігацій було отримано майже 600 млрд грн. Ми вдячні громадянам та бізнесу, які купували ці облігації, і тим самим інвестували у сильну армію та стійку державу.

Підбиваючи підсумки 2022 року, хочу також подякувати українському бізнесу, який сплатив на 80 млрд грн більше податків, ніж у мирний 2021 рік.

Ваша стійкість, патріотизм, адаптивність і соціальна відповідальність дозволили втримати економіку України на плаву.

2023-ій має стати роком нашої перемоги й роком початку відновлення нашої економіки. Працюємо для цього разом.

Уряд зі свого боку і надалі буде допомагати приватному сектору. Будуть продовжені програми пільгового кредитування, зокрема для відновлення бізнесу. Програма грантів єРобота також буде подовжена. Регуляторні та фіскальні стимули в межах Дія City, індустріальних парків та інвестнянь так само триватимуть.

Ключовим завданням залишається продовження економічного безвізу з ЄС, завдяки якому були зняти всі мита та квоти на українську продукцію, що експортується в Європу. Логістика та нові маршрути для експорту так само будуть серед пріоритетів.

Наостанок ще повернуся до декількох важливих моментів стосовно ситуації в енергетиці.

Енергосистема України працює стабільно, ремонти тривають, аварійних відключень зараз майже немає. У підземних газових сховищах 11,7 млрд кубів газу. На складах 1,2 млн тонн вугілля. Є гроші й допомога партнерів, аби додатково закупити необхідні ресурси.

Через 2,5 місяці після початку опалювального сезону можемо сказати, що поки успішно долаємо виклики зими. Зробимо все, аби так залишалось і надалі.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux