• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 7 лютого 2023 року
опубліковано 08 лютого 2023 року о 08:57

Шановні колеги! Шановні українці!

Починаємо засідання Уряду з найактуальнішого зараз питання — це ситуація з енергопостачанням в Одесі. На пошкодженій ворогом підстанції сталася серйозна аварія. Як наслідок, Одеса опинилася без світла, тепла та води. Уряд та енергетики миттєво відреагували. Працює спеціальна група, яка на найвищому рівні займається цим питанням.

Станом на зараз ситуацію вдалося частково розв’язати. Критична інфраструктура заживлена. У людей є тепло і вода. Ремонтні роботи тривають 24 на 7. Завдяки цьому принаймні 4-5 годин на день у людей має бути світло. Робимо все можливе, аби покращити ситуацію, але будемо відверті, що пошкодження дуже серйозні.

Наразі в Одесу вже завезли більше 80-и потужних генераторів, і їх підвезення триває. У місті та районі працює розгалужена мережа пунктів незламності.

Також сьогодні рішенням Уряду виділяємо з резервного фонду держбюджету Одеській ОВА 30 млн грн на закупівлю пального для генераторів. Це дозволить тримати в робочому стані критичну інфраструктуру до завершення ремонтів.

Міністр енергетики та керівник «Укренерго» тримають усе на особистому контролі та продовжать звітувати про перебіг ремонтів. Ще раз хочу підкреслити для одеситів: влада зараз на всіх рівнях робить усе, щоб у ваших домівках було тепло, вода і світло.

Наступне питання, яке необхідно розв’язати – це питання позбавлення державних нагород.

На сайті Президента України петиція щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання «Героя України» набрала 25 тисяч голосів. У нас є міжвідомча група на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром, яка займається питанням санкційної політики. Група розглядала питання щодо можливості позбавлення народного депутата цього звання на двох своїх засіданнях.

За результатами розгляду члени робочої групи — серед яких представники Уряду, НАЗК, СБУ, НАБУ, ГПУ та інших органів — дійшли висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів станом на сьогодні не можливо позбавити вищих державних нагород.

Тому ще в грудні я доручив Мін’юсту і Першому віце-прем’єр-міністру напрацювати зміни до законодавства, які виправлять ситуацію.

Це доручення виконано, і сьогодні Уряд схвалить відповідний проект закону. Він передбачає, що накладення санкцій на особу дає підстави для позбавлення її державних нагород. Сподіваюсь, законопроект буде оперативно розглянутий народними депутатами України.

Також сьогодні Уряд дає міжвідомчій робочій групі з питань санкційної політики доручення повторно розглянути питання щодо позбавлення Юрія Бойка звання Герой України, невідкладно підготувати пропозиції щодо застосування санкцій і винести їх на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності вже згаданого законопроекту.

Ще одне питання, яке так само викликає обурення — це ситуація навколо можливості допуску російських та білоруських спортсменів під нейтральним прапором до Олімпіади в Парижі.

Такими є рекомендації Міжнародного олімпійського комітету. Україна з ними категорично не згодна. Президент України, Верховна Рада, Уряд та Національний олімпійський комітет України мають консолідовану чітку позицію. Жодної нейтральності не може бути, поки триває війна. Поки вбивають українських спортсменів, нищиться спортивна інфраструктура, а частина її перебуває в окупації.

За час війни загинуло понад 200 українських спортсменів і тренерів, понад 120 спортивних об’єктів були зруйновані ворожими ракетами й артилерією, понад 300 спортивних шкіл припинили існування, 150 тис. спортсменів не мають умов для тренування. Це більш ніж достатній аргумент, аби спортсмени з росії та білорусі не були допущені до жодного спортивного змагання і тим паче Олімпіади.

Польща, Естонія, Литва та Латвія вже засудили наміри МОК реабілітувати російський і білоруський спорт. Закликаємо світову спортивну спільноту проявити солідарність і завадити пропаганді війни, інструментом якої є спортсмени росії та білорусі.

Наостанок, від імені українського Уряду хотів висловити щирі співчуття турецькому народу. Страшний землетрус у Туреччині вже забрав життя тисяч людей, тисячі поранених, десятки тисяч залишилися без даху над головою. Україна знає ціну втрат, і сьогодні гостро відчуває біль наших сусідів.

Ми одні з перших запропонували свою допомогу. За дорученням Президента України Володимира Зеленського Україна надасть гуманітарну й технічну допомогу Туреччині.

Ідеться про спрямування до Туреччини групи рятувальників, техніки, готових до виконання найскладніших місій.

Наш обов’язок — бути солідарними, аби якнайшвидше подолати наслідки стихійного лиха. Ми пам’ятаємо тих, хто допомагає нам, і готові завжди приходити на допомогу нашим друзям і партнерам.

І ще одне. Сьогодні на засіданні Уряду з нами вже працює призначений Верховною Радою Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Міністерство було і залишається однією з ключових ланок в обороні нашої країни. Пріоритети чіткі та зрозумілі: оборона країни, звільнення територій, захист кордонів, боротьба зі злочинністю, безпека українців.

Роботи багато. Так само як і відповідальності. Ігорю Володимировичу сил і терпіння, аби здолати всі виклики.

Працюємо далі задля нашої перемоги.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux