• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Дениса Шмигаля на відкритті Міжнародної експертної конференції з питань відновлення України
опубліковано 25 жовтня 2022 року о 13:05

Доброго дня, шановні пані та панове!

Шановний пане Канцлере! Шановна пані Президент Єврокомісії! Шановний голове Європейської ради! Шановний пане генеральний секретар OECD!

Шановні панове міністри, експерти, гості конференції!

Це Оксана. 10 жовтня вона відвела сина в дитячий садок і їхала на роботу в лікарню. Оксана рятувала дітей від онкології. Російська ракета вбила Оксану в центрі Києва, посеред вулиці.

Це Вікторія. Вікторія незабаром мала стати мамою. 17 жовтня іранський дрон вбив Вікторію, її чоловіка і їхню ненароджену дитину. росія знищила життя, яке навіть не встигло народитися.

Це 11-річний Артем. В його будинок влучила російська ракета. Артем 6 годин лежав під завалами будинка. За нього боролися рятувальники і лікарі. Але російська ракета не дала йому шансів.

Це життя, яким українці живуть сьогодні. Лише в жовтні країна-терорист випустила понад 300 ракет та дронів, які мали розірвати, спалити, знищити звичайних людей, їхні будинки, дитячі майданчики, вулиці…

Якщо я прокинувся, це означає, що мені повезло, що мене не вбила російська ракета. З цими словами прокидається і лягає спати кожен українець протягом 8 місяців. росія принесла на нашу землю великий біль, сльози, велике руйнування і смерть.

Іноді навіть здається, що світ почав до цього звикати. Звикати до тих речей, яких рік тому не могли собі навіть уявити. Говорити про відновлення України як про віддалену перспективу. Думати, скільки років потрібно експертам на формування Плану відбудови і скільки десятків років на його реалізацію.

Знаю, що ми, разом з Вами, робимо не просто багато, а подекуди неймовірно багато. Рухаємось не просто швидко, а з неможливою ще пару років тому швидкістю. Ми робимо все можливе, а подекуди неможливе. І за це усім та кожному з Вас ми щиро дякуємо.

Але маємо працювати ще краще і швидше. Маємо оперативніше реагувати на виклики, які щодня, щогодини постають перед нами.

***

Мета сьогоднішнього заходу – експертна конференція. Результатом її мають стати ґрунтовні розрахунки, як саме крок за кроком повинна відновлюватись Україна.

Це дуже важливо – все правильно розрахувати. Але не менш важливо вже сьогодні починати відновлювати усе те, що руйнує агресор.

Ми робимо все, що можемо. Понад 60% нашого бюджету йде на оборону, 16% - на соціальні програми, 13% - на медицину та освіту. При цьому ми змогли виділити на швидке відновлення майже 125 млн євро. Цього вистачить лише на 5% відсотків пошкоджених об’єктів. Тому нам потрібна Ваша допомога.

Знаю, що у деяких колах блукає думка - спочатку завершіть війну, а потім будемо говорити про відновлення.

Ви спитаєте, навіщо відновлювати теплостанції, якщо завтра їх знову можуть зруйнувати? Я скажу – тому що люди мають жити, а не замерзнути.

Ви спитаєте, навіщо відбудовувати пошкоджені підприємства, якщо туди знову може прилетіти? Я скажу – тому що люди мають працювати.

Ви спитаєте, навіщо нам відновлені мости, дороги та лікарні. Я скажу – щоб було, де лікувати людей. А машини з гуманітарною допомогою, з Вашою гуманітарною допомогою – доїхали до тих, хто цього дійсно потребує.

Відновлення вже зараз і розробка плану Відновлення – це речі, які не суперечать, а доповнюють одна одну. Мусимо працювати в обох цих напрямках.

***

В Лугано ми затвердили принципи, на яких має базуватись Українське відновлення. І робимо свою «домашню роботу».

Наприклад. «Україна буде очолювати процес відновлення і втілювати його разом з усіма міжнародними партнерами». Наш з Вами спільний Reforms Delivery Office за ці 4 місяці зібрав коментарі та пропозиції до проекту Плану відновлення від представників 14-ти країн, агенцій ООН, Представництва Європейського Союзу в Україні, Європейського банку реконструкції та розвитку, Групи Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Японського агентства міжнародного співробітництва, ряду міжнародних організацій та установ.

Організація економічного співробітництва та розвитку здійснила грунтовну експертизу проекту Плану відновлення.

Наш Уряд отримав більше 300 пропозицій від 163 представників бізнесу та громадськості в Україні. Вони опрацьовані робочими групами та відповідні зміни внесені до розділів Плану. І він все ще залишається відкритим для будь-яких змін.

Ми виконуємо свої зобов’язання.

***

Інший приклад. «Україна продовжить швидкі реформи». З червня цього року ми є кандидатом на членство в ЄС. З жовтня – кандидатом на членство в ОЕСР. Ця перспектива членства є потужним стимулом для реформ, ми змінюємось щодня.

Ми продовжуємо виконання Угоди про асоціацію. До кінця 2022 року плануємо прийняти 100 стандартів ЄС для різних галузей.

Дерегуляція бізнесу, приватизація, системне реформування митниці, реформа Уряду, підвищення адресності допомоги громадянам та бізнесу, лібералізація трудового кодексу, цифровізація та розширення електронних послуг. Всі ці речі відбуваються на фоні війни.

Попри все це ми виконуємо свої зобов’язання.

***

Далі. Прозорість та підзвітність. В Лугано ми з Вами говорили, що на відновлення України потрібні сотні мільярдів доларів. Дехто казав, що це нереальні суми.

Тому Уряд України разом з командами Світового банку та Європейської комісії представив звіт щодо збитків, які завдала війна. Станом на червень цього року верифіковані потреби на відновлення вже складають 350 млрд доларів. Звіт Світового банку прозорий і доступний кожному.

Щодо підзвітності. Україна вже прийняла необхідне законодавство для створення Фонду ліквідації наслідків агресії росії в рамках державного бюджету України. І Президент Україна анонсував створення державного фонду відновлення нашої країни.

Витрачання коштів з бюджету – як українського, так і будь-якого іншої цивілізованої країни – це більш ніж публічний та прозорий процес. Нічого неможливо приховати, всі донори знають і бачать напрямки розподілу наданих коштів. Кожне їх спрямування – це окрема угода. Вона підписується членами уряду України. Там чітко зазначаються напрямки фінансування.

Ми виконуємо свої зобов’язання.

***

Таких прикладів багато. Думаю, в рамках цієї конференції Ви більш детально почуєте про всі наші напрацювання. Ми робимо свою роботу. Ми дотримуємося усіх принципів.

Але вже час переходити до реалізації Плану. За даними звіту RDNA, верифікованого Світовим банком, нам потрібно 17 млрд доларів на першочергове відновлення.

Це оцінка без урахування втрат від оновленої тактики росіян, чиєю метою є створити гуманітарну катастрофу, знищивши інфраструктуру постачання електроенергії, питної води та тепла напередодні зими. Геноцид українців та міграційне цунамі в ЄС – такі нові плани росії.

Один з принципів Лугано – це «об'єднані в захисті – об'єднані у відновленні». Відповідно наша задача – швидко та дієво відповідати на ці виклики. Так само, як швидко і дієво ми з Вами спільно відповідаємо на військові загрози в рамках групи «Рамштайн».

Саме тому Уряд України хоче запропонувати всім партнерам започаткувати платформу фінансової координації та зустрічі в її рамках. Ми маємо під співголовуванням США, Європейської комісії та України на постійній основі проводити зустрічі міністрів фінансів країн G7 та інших партнерів, керівництва Міжнародних фінансових організацій, серед яких Світовий банк, Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Міжнародна фінансова корпорація та OECР.

Мета цих зустрічей - координація допомоги Україні, визначення напрямків для першочергового та довгострокового відновлення, а також джерел їх фінансування. Ми маємо узгоджувати підходи до фінансування та розглянути варіанти страхування військових ризиків. І врешті-решт знайти рішення, як найбільш ефективно конфіскувати чи використати заморожені російські активи на відбудову України.

Крім того, ці зустрічі дадуть можливість напрацювати політики і принципи, які стануть універсальними механізмами для відбудови будь-якої країни, що зазнала агресії. А також сформувати навколо Плану відновлення України і план економічного посилення Європейського Союзу.

***

Наостанок я хотів би подякувати Німеччині та канцлеру Шольцу за організацію цього заходу та за незмінну та принципову позицію солідарності з Україною.

Щира подяка президентці Єврокомісії пані Урсулі фон дер Ляєн за всю ту важливу допомогу, яку ви надаєте – від фінансів та зброї до вже 8 пакетів санкцій проти агресора, що допомагає нам перемагати в цій війні.

Наша вдячність генеральному секретарю OECР пану Корманну за усі докладені ним зусилля на користь України.

Окремі слова подяки висловлюю також нашим друзям з Польщі, Швейцарії, CША, східної Європи та країн Балтії, які за останні 8 місяців надали нам безпрецедентний рівень допомоги.

Вдячні всім країнам та організаціям, які зараз пліч-о-пліч з нами в нашій боротьбі за власну свободу і незалежність.

Ми віримо, що наша перемога стане початком оновленої і більш сильної Європи, а також кращого світу.

Дякую, що ви підтримуєте Україну!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux