• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України на засіданні Уряду
опубліковано 19 вересня 2022 року о 09:36

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Стабільність фінансової системи та стійкість нашої економіки під час війни – одне з головних завдань Уряду. Нам вдалося цю стійкість забезпечити, і важливо, аби так було й надалі.

Для цього Уряд активно співпрацює з міжнародними партнерами та водночас підвищує самодостатність нашої економіки.

Цього тижня Європарламент затвердив виділення 5 млрд євро макрофінансової допомоги. МВФ оголосив про виділення Україні додаткового траншу в розмірі 1,4 млрд доларів. Європейський інвестиційний банк також ухвалив рішення про виділення 500 млн євро для нашої країни. До кінця року ми очікуємо ще на 3 млрд євро від ЄС, а також на підтримку США в розмірі 4,5 млрд доларів. Загалом ми чітко розуміємо, як ми будемо проходити цей та наступний рік з точки зору фінансування армії, пенсії, зарплат вчителів та лікарів.

Водночас, як я і казав, ми маємо підвищувати нашу економічну та фінансову самодостатність. Це означає стимулювання економіки, підтримку зайнятості та пошук нових інструментів, які дозволять збільшити надходження бюджету без збільшення податків.

Військові облігації стали одним із надзвичайно важливих інструментів фінансування нашої армії. За час повномасштабної війни український бізнес та громадяни вже придбали військових облігацій на суму більше 100 млрд гривень. Сьогодні на засіданні Уряду ми затвердимо постанову, яка дасть можливість кожному українцю старше 18 років просто і зручно придбати військові облігації через Дію.

Кожен громадянин зможе заповнити просту заявку, обрати вид військових облігацій і придбати їх, аби підтримати обороноздатність нашої держави.

Економічна стійкість держави нерозривно пов’язана із приватним сектором. Більше приватних бізнесів — більше робочих місць, більше податків для держави. Тому Уряд запустив програму безповоротних грантів для відкриття власної справи єРобота. За два місяці українці вже подали більше 10 тисяч заявок на отримання таких грантів. 1115 заявок вже схвалені.

Сьогодні Уряд виділяє ще 35 млн гривень для фінансування вже затверджених заявок щодо створення нових садів та теплиць. Далі ці кошти конвертуються в нові робочі місця, податки, нові товари та більш стійку економіку. Програма єРобота продовжиться наступного року й разом із програмами пільгового кредитування стане одним із основних інструментів підтримки малого та середнього бізнесу.

Стосовно додаткових програм стимулювання економіки, зокрема галузі будівництва. Уряд вже з жовтня дасть старт оновленій під потреби воєнного часу програмі пільгового іпотечного кредитування. Іпотека під 3% річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок 20% і термін іпотеки до 20 років дозволяє всім, хто захищає, лікує та вчить Україну, отримати своє житло. Сьогодні Уряд приймає ще дві постанови, які, власне, дозволять запустити програму згідно з оновленими правилами.

Аби спростити весь процес подачі заявки на іпотеку, ми зробимо таку функцію в Дії. Зараз послуга перебуває в процесі розробки, але все буде так само зручно і просто. Заповнюєте заявку, обираєте житло, отримуєте відповідь банків, укладаєте договір на купівлю житла та договір на іпотеку.

Завдяки програмі доступної іпотеки ми хочемо забезпечити сотні тисяч українців власним комфортним житлом. Одночасно ця програма має стати одним із драйверів відновлення нашої економіки та відбудови нашої держави.

Наостанок. Вже скоро в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Найскладніший в історії. Підготовка до нього йшла впродовж літа, продовжується і зараз. Стан готовності вже більше 80%. Накопичено значні ресурси вугілля, продовжується закачування газу в сховища. Формуємо домовленості з партнерами про додаткові поставки блакитного палива. Виділили 1,4 млрд гривень на підготовку до екстрених ситуацій. Вже закуплено майже 1,5 тисячі мобільних генераторів, десятки резервних котлів. Сформований оперативний штаб, який буде швидко вирішувати будь-які кризові питання. Насамперед питання ліквідації наслідків атак росії на нашу критичну інфраструктуру. Ми готувались і готуємося до всіх сценаріїв. І зробимо все можливе, аби цієї зими українці були з теплом, світлом та водою.

Продовжуємо працювати задля перемоги!

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux