• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля на засіданні Уряду
опубліковано 30 березня 2022 року о 09:14

Всіх вітаю, шановні колеги, шановні українці. Сьогодні вперше з початку війни ми проводимо засідання Кабінету Міністрів України у відкритому режимі. Будемо час від часу так робити, аби люди бачили, що кожного дня ми робимо багато кроків, аби наблизити нашу спільну перемогу.

Більшість колег-міністрів працюють у Києві. Інші зараз знаходяться у відрядженнях у різних куточках нашої країни, щоб координувати процеси, спілкуватися з людьми, отримувати з перших вуст усю необхідну інформацію, вести комунікацію з бізнесом. Важливий висновок з того, що ми бачимо в більшості регіонів: країна повертається до роботи.

Дякую всім українцям, які зараз платять податки, наймають людей, зберігають робочі місця — ви так само працюєте на перемогу й наближаєте її.

За останні тижні Уряд напрацював 9 основних напрямків того, як країна буде жити, працювати, накопичувати ресурси, захищатися в умовах повномасштабної війни. Кожного дня кожен з цих напрямів ми наповнюємо конкретними рішеннями.

Перший ключовий пункт — «Армія понад усе». Мова йде про забезпечення сил оборони всім необхідним. Грошові виплати, зброя, техніка, їжа, пальне, розвиток військово-промислового комплексу. Всі ресурси перш за все направляємо саме на сили оборони. Десятки мільярдів вже перерозподілили на армію, і так будемо робити й надалі. Окремий блок – це зброя із-за кордону. Тут я не буду вдаватися в деталі. Точно можу сказати, що забезпечимо армію — забезпечимо перемогу.

Другий напрямок — це «Продовольча безпека». Ми сформували стратегічні запаси їжі на декілька років в Україні.

Розпочалася посівна вже в 11 областях. Держава дала аграріям кошти на закупівлю всього, що треба для цього. Кредити під 0%. Гарантії держави перед банками. Пальне, добрива, насіння. Все це є.

Допомагаємо аграріям також з експортом і будемо зараз активно розширювати цей напрямок, адже країна має заробляти.

Запустили програму безкоштовної роздачі ключових соціальних продуктів у прифронтових містах. Держава купує більше 10 таких продуктів і далі роздає людям. Це також і підтримка українського виробника — підтримка нашої харчової промисловості.

Третій пункт — це «Нова економічна політика». Радикальне скорочення податків до 2% від обороту. Без ПДВ, без податку на прибуток. Повна дерегуляція для бізнесу. Декларативний принцип роботи. Найшвидша у світі митниця. Скасування імпортного ПДВ та ввізного мита. Кредити підприємцям під 0% до 60 млн грн. Допомога у релокації бізнесу в безпечні регіони.

Все це разом дасть потужний ефект і має перезапустити економіку. Перші паростки цього ми вже бачимо.

Четверте — це єПідтримка й соціальні програми допомоги. Пенсії в березні проіндексували, за квітень — у регіонах, де йдуть бойові дії, пенсії виплачуються авансом. Всі соцвиплати платимо. За програмою єПідтримка виплатили по 6,5 тисячі грн тим, хто втратив роботу. Такі виплати вже отримали 3,5 млн людей. Всі види соціальних допомог, зарплати лікарям, вчителям — все це платиться і буде платитися.

П’яте. Програма «Ти вдома», або допомога вимушеним переселенцям. Три ключові пункти програми: житло, робота, гроші. Зробили 500 тисяч місць для тимчасового розміщення людей. Тим родинам, які приймають переселенців, будемо допомагати з оплатою комунальних послуг. Взяли до себе родину із трьох людей — отримаєте 1350 грн на оплату комунальних послуг, тобто по 450 грн за кожного, кого прихистили.

Окремо держава буде виплачувати щомісяця вимушеним переселенцям по 2 тисячі грн для дорослих і по 3 тисячі грн для дітей або для осіб з інвалідністю. Бізнесу, який бере на роботу переселенця, заплатимо 6,5 тисячі грн як часткову компенсацію зарплати для цієї людини.

Шостий пункт — «Енергетичний фронт». Назавжди від’єдналися від енергомереж Росії й Білорусі та приєдналися до європейської енергосистеми ENTSO-E. Історичний крок, завдяки якому маємо впевненість і стабільність. Всі види генерації працюють. Вугілля на складах є. Газу маємо 9 млрд кубів у сховищах. Видобуток газу за перші 3 місяці майже не просів, порівняно з попереднім роком.

Стосовно палива на АЗС. Прибрали акциз, знизили ПДВ з 20% до 7%. Як бачимо, ціна бензину впала на 10 грн. Сформували домовленості з європейськими нафтопереробними заводами, аби країна була з паливом. Тисячі тонн пального вже їдуть в Україну.

Сьомий пункт — це «Логістика воєнного часу». «Укрзалізниця» стала однією з основних компаній для держави. Щодня перевозяться тисячі тонн вантажів, сотні тисяч людей. Для автотранспорту відкрили окремі логістичні маршрути. Будуємо нові склади на західному кордоні, а також плануємо там вже найближчим часом відкривати нові пункти пропуску.

Восьме. «Світ з Україною». Три ключові напрямки: гуманітарна допомога, санкції проти агресора, фінансова допомога.

По гуманітарній допомозі. Вона тепер їде через кордон за 10 хвилин по декларації на 1 сторінку. Жодних черг немає. Жодних дозволів не потрібно. З 4 березня завезли вже 160 тисяч тонн такої гуманітарної допомоги.

Далі по санкціях: вони вже безпрецедентні. Росія ізольована, але цього, безумовно, мало. Агресор має бути відкинутий не в 90-ті роки, а в 19 сторіччя. Він на це заслуговує, тому продовжимо говорити з партнерами щодо ембарго на купівлю нафти, щодо заборони заходу російських кораблів у європейські порти, щодо припинення роботи в Росії всіх західних компаній.

Паралельно з цим ми кожен день маємо розмови щодо фінансової підтримки України. Більше 3 млрд доларів уже отримали. Ще щодо 10 млрд доларів ведемо перемовини. І це лише початок.

Дев’ятий пункт — це відновлення України. Знову ж таки три напрямки. Перший — це грамотний підрахунок всіх збитків наших людей та нашої держави від цієї агресії. Другий — це заморожування й арешт усіх російських коштів, активів за кордоном. Третє — це акумуляція коштів від партнерів у Фонд відновлення України.

Мова йде про новий План відновлення України, який об’єднає країни світу: від США до Японії, від Австралії до Канади. Країни Європи готові демонструвати лідерство в цьому питанні, і сподіваємося це буде не тільки на словах, але ми дійсно побачимо, що таке об’єднана Європа, що таке об’єднаний світ навколо України.

Безумовно, ми продовжуємо перемовини щодо якнайшвидшого початку підготовки до нашого вступу в ЄС. Україна має отримати статус кандидата на членство в Європейському Союзі не колись там у майбутньому, а вже зараз. Ми активно над цим працюємо.

Дорогі українці!

За кожною з цих великих програм і кожним із цих пунктів, які я перерахував, стоять великі професійні команди, аби все працювало на нашу перемогу.

Наша стратегія для економічного фронту сформована. Держава й суспільство об’єднані як ніколи. Український народ об’єднаний як ніколи. Тому обов’язково здолаємо нашого ворога.

Дякую всім за вашу роботу.

Тепер давайте перейдемо до порядку денного нашого засідання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux