• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 16 грудня 2022 року
опубліковано 16 грудня 2022 року о 19:28

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Сьогодні російські терористи вже вдев’яте обстріляли об’єкти нашої енергетичної інфраструктури. Ми розцінюємо цю терористичну діяльність російського керівництва як чергову спробу вчинити геноцид українського народу.

Вони вбивають наших жінок і дітей, знищують цивільну інфраструктуру, розстрілюють будинки, дороги, енергомережі. Вони поставили собі за мету залишити українців без світла, води й тепла. Світ однозначно має відреагувати на ці дії росії швидкими та рішучими кроками.

Ми закликаємо партнерів до дій, аби не допустити геноциду нашого народу на очах усього світу. Нам потрібна зброя для захисту наших людей, нашої інфраструктури та критично важливих об’єктів. Мають бути сильні та адекватні санкції за кожен обстріл. Це питання виживання України.

Сьогодні наші сили ППО як завжди були на висоті та не дали ворогу занурити нас у темряву. Збито 60 із 76 ракет. Дякуємо за це захисникам українського неба.

Але нашим захисникам потрібно більше зброї, а енергетикам необхідно більше обладнання.

Адже знову є пошкоджені енергетичні об’єкти – високовольтні підстанції та генерація. Знову спостерігається серйозний дефіцит потужностей в енергосистемі. І наразі практично по всій країні застосовуються екстрені відключення.

Ми мобілізуємо зусилля, щоб активізувати допомогу від коаліції наших союзників.

У цьому контексті важливою подією цього тижня став візит української урядової делегації до Парижа. Там відбулися два потужних заходи. Ініційована Президентами України та Франції Конференція «Солідарні з українським народом», а також Форум з економічної стійкості та реконструкції. Крім цього, мали ще низку надважливих зустрічей та комунікацій на високому рівні.

Вже є конкретні результати візиту. Це кредити, гранти, товари, які вже скоро надійдуть до України. Загалом на суму близько 1,5 млрд євро. Лише за підсумками конференції «Солідарні з українським народом» було залучено близько 1 млрд євро. Частина — це обладнання, яке буде передано найближчим часом для відновлення енергоінфраструктури України.

Також підписали низку угод на більш ніж 530 млн євро на розвиток цифрової сфери та швидку відбудову інфраструктури.

Спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) підписано меморандум, згідно з яким є чіткі перспективи отримання найближчим часом 2 млрд доларів для проектів приватних і державних компаній за напрямками: торгового фінансування для українських банків, агросектору та малого і середнього бізнесу.

Дякую Президенту Макрону, народу Франції та всім партнерам за підтримку. Разом ми сильніші, разом переможемо.

Під час переговорів у Парижі у фокусі нашої уваги були три теми.

Перша — ядерна безпека.

Російські терористи досі загрожують Україні та світу. Вони розташували на Запорізькій АЕС реактивні системи залпового вогню «Град» та ведуть обстріли з території ядерного об’єкта. Російські терористи шантажують, залякують, застосовують фізичне насильство до українських працівників ЗАЕС. Це безпрецедентні дії, яких історія ще не знала.

Позиція України чітка та незмінна. Російські терористи мусять піти з української станції, забезпечивши демілітаризовану 30-кілометрову зону.

Керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі пообіцяв, що незабаром на всі атомні станції приїдуть технічні постійні місії агентства. На ЗАЕС така місія буде розширена. Це знизить ризики деструктивних впливів з боку росії.

Друга тема — енергетика.

Домовилися про кредит від ЄБРР для державної компанії «Укренерго». Це 300 млн євро. Частина цих коштів піде на негайне відновлення мережі. Додатково Нідерланди надають нам 70 млн євро гранту на закупівлю високовольтного обладнання.

Крім того, Франція та ЄБРР уклали угоду щодо екстреної фінансової допомоги Україні на суму 100 млн євро для потреб енергетики та логістики.

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського готуємо масштабну кампанію безкоштовної заміни старих неефективних ламп на LED-освітлення. Тож домовилися, що Єврокомісія закупить для України 30 млн світлодіодних ламп. Ще 5 млн світодіодних ламп додатково надасть Франція. Плануємо замінити разом 50 млн одиниць. У підсумку заощадимо до 10% споживання електроенергії в час пікових навантажень.

Енергетична допомога Україні триватиме надалі. У Парижі щодо цього побачили однозначну консолідовану позицію.

Малі та середні українські підприємці вже імпортували 500 тис. малопотужних генераторів. Але для проходження зими нам потрібно ще близько 17 тис. великих та промислових генераторних установок. Сподіваємося, частину цих потреб закрити за допомогою наших партнерів.

Третя тема, яка є в центрі уваги — ресурси для відновлення.

Уклали угоду про постачання французьких рейок для «Укрзалізниці» на суму до 38 млн євро. Фінансуватиме проект Уряд Франції. Відновимо всі пошкоджені ділянки залізничного сполучення.

«Укравтодор» підписав Меморандум із французькою компанією Matiere. Ідеться про постачання легкозбірних мостів на суму 25 млн євро. Росіяни зруйнували та пошкодили 25 тис. км доріг та 315 мостів. За підтримки французьких друзів зможемо відновлюватися швидше.

Україна вкотре наголосила, що відбудова — це не лише про те, що буде завтра, але й про те, як діяти сьогодні.

Тож з покладанням на власні сили, за підтримки США, Європи та всього цивілізованого світу вистоїмо, пройдемо цю складну зиму, щоб наблизитися до нашої остаточної беззаперечної перемоги.

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux