• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 18 листопада 2022 року
опубліковано 21 листопада 2022 року о 11:37

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Україна відчуває надійну підтримку світу в нашій боротьбі за свободу та незалежність. Від початку повномасштабної війни ми отримали понад 23 млрд доларів міжнародної фінансової допомоги. З них 4,8 млрд від Європейського Союзу та 8,5 млрд від Сполучених Штатів.

За ці кошти фінансуємо критично важливі бюджетні видатки. Зокрема, виплати бюджетникам, пенсіонерам, ВПО, отримувачам субсидій, підтримуємо спроможність громад.

Сьогодні під час візиту до Києва Виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс запевнив, що Україна наступного тижня отримає черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 2,5 млрд євро. І ще один на 500 млн євро — у грудні. Дякуємо європейським партнерам за послідовну солідарність з Україною.

Важливий крок назустріч Україні зробила Канада. Уряд країни вже випустив в обіг державні п'ятирічні облігації на суму 500 млн канадських доларів. Тепер через купівлю суверенних облігацій для України (Ukraine sovereignty bonds) всі охочі можуть зробити внесок у зміцнення нашої держави. Таким чином канадці інвестують у нашу перемогу, а Уряд Канади гарантує інвесторам виплату відсотків. Дякуємо канадським друзям за таку ініціативу та за віру в наше майбутнє.

У прийдешньому році підтримка країн-партнерів та міжнародних фінансових інституцій буде для нас надважливою.

Розраховуємо у 2023 році на великий пакет фінансової допомоги Євросоюзу в розмірі 18 млрд євро. Це покриє бюджетний дефіцит по необхідних необоронних видатках.

Так само очікуємо позитивного рішення Конгресу США щодо виділення 37,7 млрд доларів. Це, зокрема, пряма бюджетна підтримка, швидке відновлення, енергетична безпека та видатки на інші цілі.

Третьою складовою успішного фінансування бюджету стане нова програма співробітництва з МФВ. Працюємо над тим, аби вона відкрилася наступного року.

Ми також вдячні всім державам, які в межах координаційної групи «Рамштайн» вкотре посилили нашу обороноздатність. Зокрема, Канаді, Швеції, Німеччині, Іспанії, Польщі, Греції та іншим. Разом ми боремося за майбутнє вільного світу. За те, аби у світі панувала сила права, а не право сили.

Також сьогодні ухвалюємо два рішення, які допоможуть отримати додатково 4,5 млрд доларів гранту від Міжнародного банку реконструкції та розвитку й Міжнародної асоціації розвитку.

Ці кошти — частина великого проекту із забезпечення стійкого державного управління в Україні. Вони підуть на зарплати бюджетникам, зокрема вчителям і лікарям. А також на соцвиплати людям з інвалідністю та внутрішньо переміщеним особам.

Друге питання, яке хочу сьогодні порушити, — це українська енергетика, яка перебуває під ударом ворога на порозі зими.

Ситуація складна. Від наявності електроенергії залежить не лише світло в оселях українців, але й тепло, водопостачання, зв’язок і транспорт.

Більше 1000 ракет та дронів прилетіло в наші підстанції з початку повномасштабної війни. Під вогнем опинилися всі теплові, гідроелектростанції та ключові підстанції, які передають енергію від генерації до споживачів. Деякі підстанції були атаковані ворогом до 8 разів.

Якщо обстріли продовжаться, кількість і тривалість відключень може збільшитися. Ми відновлюємо одразу все, що можемо. Але наступні хвилі спричиняють нові руйнування. Відповідно, відключення світла — і планові, і аварійні — можуть стати частішими та довшими.

Один із напрямків нашої підготовки — це імпорт якнайбільшої кількості енергогенеруючих засобів.

Уряд раніше ухвалив рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, що покращують енергозабезпечення. Це електрогенератори, трансформатори, акумулятори та інша апаратура для енергетики.

Лише за вчорашній день, за даними митниці, в Україну завезено 8577 генераторних установок.

Але ми мали скарги на труднощі щодо їх ввезення фізособами. Нібито дія рішення Уряду не розповсюджується на фізичних осіб. Це не так. Кожен українець може без сплати мита та ПДВ завезти в країну необхідні йому генератори та зарядні станції. Тому приймаємо протокольне рішення про забезпечення безперешкодного митного оформлення цих товарів для фізичних осіб. Якщо хтось на митниці чинитиме перешкоди — закликаю негайно звертатися на гарячу лінію СБУ.

Ми всі сьогодні на порозі нових випробувань. Але мусимо пройти їх із гідністю, демонструючи єдність і взаємодопомогу.

Вистоїмо, переможемо, відбудуємо!

Дякую за увагу! Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux