• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду 22 листопада
опубліковано 23 листопада 2022 року о 08:31

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Починаємо традиційно із ситуації в енергетичному секторі. Перше. Ситуація залишається складною, але контрольованою. Це означає, що в усіх регіонах продовжують застосовуватися відключення споживачів. Діють графіки відключень.

Намагаємося їх зменшити в часі, але почалися морози, і ми бачимо, що споживання електрики зростає. Тому, на жаль, в окремих ситуаціях не виключаємо й аварійних відключень. Критично важливим залишається заклик до економії електроенергії. Це убезпечить нас від позапланових аварійних відключень.

Друге. Ремонти та заміна пошкодженого обладнання продовжуються. За попередніми оцінками, сума збитків НЕК «Укренерго» через військову агресію росії складає понад 70 млрд грн. Над відновленням енергомереж, пошкоджених російськими ракетами та дронами, працює 70 ремонтних бригад. Це понад 1000 кваліфікованих фахівців.

Третє. До ситуації в енергосекторі зараз прикута увага всієї країни. Тому, як завжди буває в таких випадках, з’являється багато чуток, а інколи й відвертої брехні. Давайте остаточно розставимо крапки над «і» щодо деяких важливих питань.

По-перше, Україна не продає електроенергію в Європейський Союз із 11 жовтня, коли почалася масована атака на нашу енергосистему. Тобто те, що наші електростанції зараз виробляють — вони виробляють для України та українців.

По-друге, ми бачимо багато питань про те, чому одні міста відключають частіше за інші. Давайте не шукати чорну кішку в темній кімнаті, коли її там немає. Якщо спрощено й коротко, то між станцією, яка виробляє електроенергію, та нашими домівками як кінцевим споживачем є підстанції та мережі, що транспортують електроенергію. Російські терористи б’ють саме по цих об’єктах. Через це інколи неможливо транспортувати велику кількість електроенергії в окремі області чи райони. Тому обмеження відбуваються по країні нерівномірно.

Третє питання, до якого я повертаюся вже не вперше, стосується евакуації. У нас є державна компанія «Укренерго», яка постійно комунікує необхідну чітку інформацію. Є Міністерство енергетики. Є відповідальні представники обласних військових адміністрацій. Президент, Уряд також постійно інформують про стан справ. Тому прошу керуватися лише офіційною інформацією.

Дякуємо нашим енергетикам за самовідданість та професіоналізм, який дозволяє утримати систему в таких екстремальних умовах. Тому щоразу, коли в кожного з нас вдома є світло, пам’ятайте: десь у полі на підстанції ремонтна бригада 24 години на добу під дощем, в мороз, вночі працювала, аби це світло було.

Другу важливу тему, яку хотів порушити напередодні зими – це соціальна політика держави. Майже 20 мільйонів українців сьогодні отримують соціальні виплати або користуються соціальними послугами. Попри всю складність ситуації, ми не затримували пенсії та ці соціальні виплати жодного разу. Більше того, пенсії були проіндексовані. З березня по жовтень виплачено пенсій на суму 387 млрд грн.

Забезпечуємо економічну підтримку через різні соціальні допомоги та виплати для майже 6 мільйонів людей. Загалом за 10 місяців цього року виплачено понад 137 млрд грн різних допомог. Цього місяця соціальних виплат буде здійснено на 13,8 млрд грн. Це допомога багатодітним родинам, малозабезпеченим родинам, одиноким матерям, людям, зокрема дітям, з інвалідністю.

Важливий аспект соціальної політики – тарифи залишаємо без змін. Зростати вони до кінця опалювального сезону не будуть. Водночас субсидії будуть виплачуватися в повному обсязі. Передбачено на це 37 млрд грн. Запровадили ряд додаткових програм, зокрема для внутрішньо переміщених осіб. 2 мільйони 200 тисяч людей отримують таку допомогу зараз. У листопаді їм буде виплачено 5,6 млрд грн. Загалом від початку повномасштабного вторгнення профінансовано 47,2 млрд грн відповідних виплат.

Держава та Уряд допомагають і будуть допомагати.

Звичайно, що тут уже плече підтримки Українській державі підставили наші міжнародні партнери та союзники. Ми практично щоденно ведемо перемовини з партнерами про збільшення фінансової допомоги та започаткування нових програм підтримки.

Сьогодні на рахунки України надійшли 2,5 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Дякуємо за цю підтримку, яка дозволить Уряду профінансувати основні критичні видатки в цьому році.

Ще одна важлива і теж позитивна новина щодо міжнародної співпраці – це виділення Україні з боку Норвегії 200 млн євро для закупівлі газу. Кошти будуть надані «Нафтогазу». До цього 300 млн євро на закупівлі газу погодився надати ЄБРР.

Також Уряд сьогодні затвердить порядок використання коштів державного бюджету на закупівлі газу у 2022-2023 рр.

Мова йде про 12,7 млрд грн, які Україна раніше отримала від Уряду Канади, передаємо «Нафтогазу» для закупівлі «блакитного палива» у наші газосховища.

Власне, це теж надзвичайно важлива частина підготовки для того, аби стабільно пройти цю складну зиму.

Продовжуємо працювати. Підвищуємо стійкість усіх наших систем та країни. Допомагаємо ЗСУ. Вистоїмо та переможемо!

Дякую за увагу. Слава Україні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux