• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук: Без покарання російських злочинців за геноцид ми приречені на його повторення
опубліковано 04 квітня 2023 року о 13:04

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук узяв участь у засіданні національного круглого столу «Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України». Захід організовано Науково-дослідним інститутом правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії правових наук України, Національною асоціацією дослідників Голодомору-геноциду українців, за сприяння Верховної Ради України.

Участь у засіданні взяли урядовці, представники РНБО України, представники вченої спільноти, зокрема, правознавці, експерти та дослідники, провідні діячі українського суспільства.

Руслан Стефанчук подякував присутнім за те, що долучилися до обговорення такої важливої та нагальної теми, як геноцид Української нації, його наслідки для України та всього цивілізованого світу.

«Сьогодні ми є свідками, як непокаране 90 років тому зло повертається сторицею. росія не має іншого варіанту для співіснування, окрім як здійснювати геноцид проти нашої нації. І це ми спостерігаємо впродовж тисячоліть нашого співжиття з росіянами», — зазначив Голова Українського Парламенту у вступному слові.

Він нагадав, що у 2023 році Україна вшановуватиме сумну річницю — 90-ті роковини Голодомору Українського народу. Але, за його словами, історія нічому не навчила нашого сусіда. За 90 років росія повернулася знову в Україну, щоб чинити те, що чинила у ті часи. Адже «якраз для російської імперії геноцид був нормальним і прийнятним інструментом для її будівництва й існування».

Руслан Стефанчук підкреслив, що росія використовує геноцид, як спосіб ведення війни для управління окупованими територіями й не тільки українськими.

«За досить тривалий час росія повністю знищила цілий ряд народів і малих народностей, піддавши їх геноциду: переселення, депортація, етнічні чистки», — нагадав присутнім Руслан Стефанчук.

Для українців російська імперія і радянський союз вдавалися до більш витонченого інструментарію, зауважив Голова Парламенту України. Він навів тези з дослідження науковців про те, що знищення Української нації було класичним прикладом радянського геноциду, його найдовшим і найпоширенішим експериментом русифікації.

«Цей експеримент складався із чотирьох складників. Перший — нищення української інтелігенції, як мозку нації. Другий — ліквідація Української православної автокефальної та Української греко-католицької церков, які становили душу України. Третій — Голодомор українського селянства, як зберігачів традиції фольклорної музики, національної мови та культури, національного духу. І четвертий — фрагментація Українського народу, шляхом поселення в Україні чужинців і водночас розпорошення українців за її межами для знищення етнічної єдності українців», — навів тези дослідників Руслан Стефанчук, наголосивши, що саме такий процес чинить на Українській землі сьогодні, у ХХІ сторіччі, злочинний путінський режим.

Насамкінець Голова Верховної Ради України наголосив на тому, що без належного покарання рф, як держави, яка чинить геноцид Українського народу, ми не зможемо далі втримувати світовий порядок й історія має шанс повторитися.

«Без покарання російських злочинців за геноцид Українського народу ми приречені на його повторення знову і знову. Злочинці можуть і будуть покарані саме в цей історичний період. Це наша з вами місія. Ми не повинні цей гештальт передавати нашим дітям і онукам. Ми мусимо його закрити, тому що це і є справедливість. І саме ця справедливість стане запорукою майбутнього миру і стабільності на Європейському континенті!», — зазначив Руслан Стефанчук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux