• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук: Для України є надзвичайно цінною адвокація Естонії в питаннях оборонної підтримки
опубліковано 22 березня 2023 року о 11:37

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі із Міністром закордонних справ Естонської Республіки Урмасом Рейнсалу.

Він зауважив, що від початку війни й до сьогодні, Естонія для України є ключовим та одним із визначальних партнерів, який потужно допомагає, підтримує та «воює з нами на фронті».

Руслан Стефанчук особливо подякував за важливі політичні ініціативи на підтримку України, які постійно продукує Парламент Естонії та підтримує Уряд Республіки.

«Хочу відзначити безпрецедентне рішення передати всі наявні в Естонії 122-мм та 155-мм гаубиці для України. Це приклад того, як чинять тільки справжні друзі», — підкреслив Голова Українського Парламенту.

Водночас він подякував і за підтримку в цілому, яку Естонія надає нашим Збройним Силам, зокрема, у навчанні українських військових за стандартами НАТО, лікуванні та реабілітації поранених бійців тощо.

Окремо сторони обговорили план спільної закупівлі боєприпасів, узгоджений країнами ЄС, який передбачає постачання Україні одного мільйона снарядів.

«Це надважливе рішення, що наблизить нашу перемогу. Боєприпаси мають ключове значення для наших військових, щоб ефективно рухатися вперед та отримувати перевагу над противником. Для нас є надзвичайно цінними лідерство та адвокація Естонії в питаннях оборонної підтримки», — зауважив Руслан Стефанчук.

Крім того, співрозмовники торкнулися теми відповідальності росії за розв’язану війну в центрі Європи: створення механізму відшкодування шкоди, завданої рф Україні, створення реєстру збитків та спецтрибуналу щодо злочину російської агресії. Також порушувалося питання важливості санкційного тиску проти росії. Голова Парламенту України висловив сподівання, що 11 пакет обмежень стане найбільш дієвим проти країни — агресора.

«Нам потрібні такі санкції, щоб росія не могла їх обійти і вони були болісними. І тут також дуже важлива лідируюча роль Естонії у підтримці високого градусу санкційного тиску проти рф», — зауважив Руслан Стефанчук.

Не оминули учасники зустрічі і важливих для України питань майбутнього: реалізація та втілення формули миру Президента України Володимира Зеленського, яка є головною передумовою припинення війни; посилення та поглиблення міжпарламентських відносин обох країн; активну участь Естонії у відбудові України, зокрема об’єктів у Житомирській області; євроінтеграційний та євроатлантичний шлях України.

Що стосується останнього питання, Голова Українського Парламенту наголосив, що Україна розраховує на підтримку Естонії на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі щодо нашої заявки на членство в Альянсі.

«Сьогодні Україна фактично виконує роль країни НАТО, стримуючи російську агресію. Сподіваюся, що найближчим часом буде підписана декларація Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Естонії Каї Каллас щодо євроатлантичної інтеграції України. Це допоможе союзникам розпочати дискусію щодо розгляду заявки України на членство в НАТО», — закликав естонських колег Руслан Стефанчук.

Міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Рейнсалу у відповідь також висловив сподівання на результативність саміту НАТО у Вільнюсі щодо питання набуття членства в Альянсі Україною.

«Сподіваємося, що політична декларація, підписана Президентом Зеленським та Генеральним секретарем НАТО, міститиме конкретний шлях України до Альянсу. Ми закликаємо вас продовжувати переговори, щоб мати конкретні рішення, зафіксовані в цій декларації»,— закликав Урмас Рейнсалу.

Він також наголосив, що Естонія із захопленням спостерігає за нашими досягненнями на шляху набуття членства в ЄС та НАТО, і закликав посилити їхнє просування, зокрема, у Європі, щоб залучити прихильників серед країн, які мають вагання щодо членства України у Євросоюзі та Альянсі.

«Найсуттєвіше зараз — це втримати момент, правильно використати час. Щойно ми збавляємо темп, питання перестає активно обговорюватися і можна втратити можливість отримати корисні та важливі для України рішення. Ми в Естонії чудово знаємо, що таке втратити історичну можливість. Тому маємо разом далі потужно працювати, щоб досягти конкретних та швидких результатів», — зазначив Урмас Рейнсалу.

Міністр закордонних справ Естонської Республіки також торкнувся теми відповідальності росії за скоєні злочини в Україні. Зокрема, він наголосив, що не варто сподіватися на миттєву дію ордеру, який видав на арешт путіна Міжнародний кримінальний суд.

«Цього недостатньо. Це — тільки початок нашого шляху. Потрібно далі говорити про спецтрибунал і здійснювати дружній тиск на парламентському та урядовому рівнях на певні країни ЄС, які мають щодо цього сумніви. Оскільки у нас досі немає чіткого консенсусу між країнами Великої 7 та іншими європейськими країнами щодо цього питання, варто його постійно тримати на світовому порядку денному», — підкреслив Урмас Рейнсалу насамкінець зустрічі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux