• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Руслан Стефанчук: Ми створюємо євроінтеграційну «дрімтім»
опубліковано 22 липня 2022 року о 16:24

Про це Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук розповів у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Він зауважив, що український Парламент напрацьовує «абсолютно новий підхід до законопроєктів, пов'язаних із євроінтеграцією».

«По-перше, кожен із них матиме таблицю відповідності директивам. Жоден законопроєкт без цього не зможе розглядатися в залі як євроінтеграційний. По-друге, це потужна експертна підтримка, тому що відповідний експертний центр створюватиметься і на рівні Уряду, і на рівні Парламенту. Ми створюємо таку євроінтеграційну «дрімтім», яка слідкуватиме за відповідністю нашого законодавства законодавству Європейського Союзу», — зазначив Руслан Стефанчук та додав, що Парламент у цьому руслі активно співпрацює із Європейським Парламентом для налагодження зв'язків між парламентськими комітетами, щоб переймати європейські стандарти та підходи.

Зокрема, повідомив він, вже сьогодні у кожному комітеті Верховної Ради України планують створити спеціальні підкомітети, які займатимуться питаннями європейської інтеграції.

«Ми хочемо в кожному комітеті зробити підкомітет з питань євроінтеграції, бо один профільний комітет інституційно не впорається з усією кількістю законопроєктів. Необхідно, щоб секторально були експертизи щодо кожного виду законопроєктів, щодо кожної галузі. І тоді ми вийдемо на гармонійне співвідношення європейськості та якості наших законопроєктів», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що в Парламенті призначено представника, який «координуватиме всю діяльність, пов'язану з євроінтеграцією» та безпосередньо контактуватиме з віцепрем'єром з питань європейської інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Крім того, Руслан Стефанчук зауважив, що за минулий місяць вже сформувалося чітке розуміння того, як кожна гілка влади має рухатися до нашого повноправного членства в Євросоюзі.

«Верховна Рада та Уряд знають, що мають робити, Президент координує цю діяльність як лідер процесів. Щодо Верховної Ради, насамперед йдеться про те, яким чином ми маємо виконати тих сім пропозицій, які нам надані. Верховна Рада вже має чіткий перелік законопроєктів, за якими ми йтимемо», — зазначив Спікер українського Парламенту.

Також він повідомив, що Верховна Рада України протягом місяця напрацювала «регламентний трек», яким просуватимуться євроінтеграційні законопроєкти.

«Ми провели велику кількість зустрічей з усіма суб'єктами законодавчої ініціативи. За цей місяць зроблено дуже багато, і я сподіваюся, що основна активність розпочнеться у вересні, а до цього часу ми вже будемо повністю готові рухатися за треком євроінтеграційних законів», — зауважив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що Уряд стане основним розробником євроінтеграційних законопроєктів, а Парламент проводитиме необхідну експертизу і, відповідно, ухвалюватиме їх.

За його словами, законодавчих актів, які необхідні Україні для виконання вимог щодо Асоціації з ЄС, буде трохи більше тридцяти.

«Після того, як будуть відкриті переговори, перед нами буде відкрито понад 30 напрямів для ухвалення законодавчих актів. Ми готуємося до цього і готуємо швидкий трек їх проходження у Парламенті», — зазначив Голова Верховної Ради України та нагадав, які саме законодавчі акти варто ухвалити на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі.

«Це, насамперед, зміни до Закону про Конституційний Суд щодо впровадження конкурсної системи відбору. По-друге, це законодавство про посилення вимог щодо FATF (питання, пов'язані з обігом коштів, щоби знизити рівень корупції та зловживань). Третє, це законодавство про медіа. Ми чекаємо на фінальну редакцію, яку затверджено профільним комітетом, і лише після цього законопроєкт зможе потрапити на розгляд до зали засідань. Також це законодавство про національні меншини, зміни до Закону про боротьбу з олігархами, які будуть внесені після отримання висновків Венеціанської комісії. Окрім того, вже є рішення стосовно прокурора САП, відкрито конкурс на НАБУ. Тому ми йдемо хорошим темпом.

Я дуже сподіваюся, що під кінець року ми почнемо говорити про початок переговорів про повноцінне членство», — висловив сподівання Руслан Стефанчук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux